Din orașul sirian Alep se relatează că un prim convoi cu două sute de răniți, femei și copii a părăsit mica enclavă care mai este controlată de rebeli și a trecut în partea guvernamentală, în baza unui armistițiu între părțile aflate în conflict. În ultima lună, forțele guvernamentale sprijinite de Iran și Rusia au recucerit Alepul, care este un punct central al războiului civil sirian încă din 2012. Dar guverne occidentale au acuzat cuceritorii de masacrarea civililor și săvârșirea crimelor de război. Ștefan Grigoriță rezumă relatările agențiilor de știri:
Agențiile de presă au raportat în prima parte a zilei că procesul de evacuare a civililor și a liderilor milițiilor rebele din estul orașului Alep se desfășoară cu incidente după ce, potrivit unui lucrător al serviciilor de salvare, citat de Reuters, luptătorii pro-guvernamentali din Siria au deschis focul asupra unui convoi care se pregătea să plece din zona controlată de rebeli în estul orașului Alep, rănind cel puțin trei oameni. Unele relatări menționau chiar că în urma incidentului ar fi murit o persoană. Ulterior însă, aceleași agenții scriau că operațiunea de evacuare a demarat în după-amiaza zilei de 15 decembrie.
Potrivit reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății, în primul convoi au fost 21 de autobuze și 19 ambulanțe, suplimentate ulterior cu încă 8 autobuze, iar în cea în mare parte au fost transportați răniți, femei și copii. Persoanele evacuate trebuie să parcurgă, în drumul lor spre teritoriul rebelilor, o distanță de 8 km pe un teritoriu controlat de forțele guvernamentale. Operațiunea însă s-a desfășurat destul de calm.
Rușii au anunțat că, la ordinul președintelui Vladimir Putin, securitatea liderilor milițiilor rebele și a familiilor acestora este garantată de autoritățile siriene.
Potrivit televiziunii guvernamentale siriene, 4000 de rebeli și familiile acestora vor fi evacuați din partea estică a orașului Alep în orașul Idlib, oraș din nord-vestul țării, un important centru de putere al rebelilor, deși, unele surse menționează că unii rebeli ar putea opta pentru a merge în Turcia. Moscova spune că operațiunea este monitorizată de drone și camere de supraveghere ale armatei ruse. Crucea Roșie a anunțat că a trimis 10 ambulanțe și 100 de voluntari pentru a asista operațiunea și a confirmat că ar urma să fie evacuați 200 de răniți. În total, potrivit oficialilor turci, din fosta enclavă ocupată de rebeli ar urma să fie evacuate 50 de mii de persoane.
Între timp, președintele Iranului, Hassan Rohani, l-a felicitat pe omologul său sirian Bashar al-Assad pentru a ceea ce a numit „o victorie asupra Statelor Unite”. Guvernul sirian, ca și Iranul, consideră toate grupările rebele din Siria, inclusiv cele moderate susținute de americani, drept organizații „teroriste”.
Retragerea rebelilor va permite forțelor guvernamentale ale lui Assad să recapete controlul asupra celui de al doilea oraș ca mărime din Siria. Aceasta ar urma să fie cea mai mare victorie în ultimii 5 ani de război civil.
BBC menționează însă că victoria forțelor guvernamentale în enclava din estul orașului Alep reprezintă o victorie propagandistică de proporții.
Totuși, mai spune BBC, recenta pierdere a orașului Palmyra în favoarea statului Islamic, după ce l-a recuperat anterior, pune un semn de întrebare asupra capacității guvernului de a menține teritoriile câștigate.
Publicațiile arabe care susțin guvernul sirian menționează însă că în acest sens, câștigarea controlului orașului Alep de către guvernul sirian va permite dislocarea a 20 de mii de militari ai guvernului atât pe frontul din Idlib, contra rebelilor, contra milițiilor kurde, dar și în zona orașului Palmyra, contra Statului Islamic.