Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Cred că Partidul Socialiştilor are o sarcină foarte bine determinată de la Kremlin”


Punct de vedere săptămânal în dialog.

Partidul Socialiștilor și-a ales un nou președinte și și-a stabilit prioritățile pentru 2017, în timp ce Partidul Liberal l-a exclus din conducerea sa pe ministrul apărării Anatol Șalaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:46 0:00
Link direct

Europa Liberă: Partidul Socialiştilor se vrea o cutie de rezonanţă pentru Igor Dodon, oricât de mult ar vrea dânsul să ia o distanţă, aşa cum prevede legea.

Igor Boțan: „Domnul Dodon formal s-a detaşat de Partidul Socialiştilor, dar, de fapt, rămâne parte a acestui corp, el a menţionat acest lucru.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă că Zinaida Greceanîi doar îi va ţine locul sau formaţiunea va deveni una independentă, chiar uneori neascultătoare în raport cu preşedintele Dodon?

Igor Boțan: „Trebuie să înţelegem foarte clar că doamna Zinaida Greceanîi a fost o figură cheie, ea a fost persoana care, în perioada cât a fost prim-ministru, a comunicat cu Vladimir Putin şi toate relaţii Kremlinului cu Igor Dodon s-au făcut prin intermediul doamnei Greceanîi. Deci, ea nu este o figură, pur şi simplu, care este pusă să încălzească scaunul. Deşi nu a fost membru de partid până a fi aleasă preşedinte, ea a fost figura cheie care l-a legat de Dodon de cercurile influente de la Kremlin. De aceea, alegerea ei în calitate de preşedinte al Partidului Socialiştilor are o semnificaţie peste ceea ce vede simplul cetăţean.”

Europa Liberă: Dar una e să fii manager în cabinetul de miniştri şi altceva e să fii manager la o formaţiune politică. Sunt lucruri oarecum diferite sau nu?

Igor Boțan: „Sunt lucruri absolut diferite, dar cred că Partidul Socialiştilor are o sarcină foarte bine determinată de cercurile influente de la Kremlin, din Moscova. Domnul Dodon va fi într-o situaţie de a face balanţa între împuternicirile pe care le are şeful statului şi doleanţele care au fost reconfirmate la acest congres. Practic, toate promisiunile anterioare, care au bulversat opinia publică, care au divizat societatea şi mai mult, au fost reiterate la acest congres. Domnul Dodon doar detaşându-se aşa, spunând: „Domnule, trebuie să fiu preşedintele tuturor şi trebuie să menţin o balanţă în societate”. Domnul Dodon va fi un preşedinte aflat în opoziţie faţă de guvernare, formal detaşat de Partidul Socialiştilor, dar, de fapt, va încerca, cel puţin, să-şi creeze o pârtie pentru a prelua puterea, aşa cum spune domnia sa, la alegerile parlamentare.”

Europa Liberă: Alegerile parlamentare anticipate s-ar putea produce între timp?

Igor Boțan: „Eu nu cred că Partidul Socialiştilor este în stare să provoace alegeri parlamentare anticipate. Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc doar dacă coordonatorul actualei guvernări va găsi de cuviinţă că aceste alegeri anticipate îi oferă anumite şanse să se menţină la putere sau să se agaţe de putere. Partidul Socialiştilor nu are absolut niciun potenţial serios de a provoca alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Dacă socialiştii au convocat un congres al biruitorilor...

Igor Boțan: „…învingătorilor, da.”

Europa Liberă: …liberalii au convocat un consiliu al perdanţilor, dar l-au lăsat tot pe Mihai Ghimpu să-i conducă.

Igor Boțan: „Problema conducerii Partidului Liberal este una mai veche. Domnul Mihai Ghimpu a devenit preşedinte al partidului tocmai în 1998 şi de atunci rămâne în funcţia respectivă. Niciun fel de argumente nu l-au putut determina pe Mihai Ghimpu să cedeze această funcţie lui Dorin Chirtoacă. Toată lumea înţelege că renaşterea din cenuşă a Partidului Reforme, care s-a transformat în mod miraculos în Partidul Liberal, se datorează lui Dorin Chirtoacă. Între timp, Dorin Chirtoacă a ajuns cu primăria municipiului Chişinău într-o stare, ca să zic aşa, contestată de către cetăţeni, iar Mihai Ghimpu continuă să se ţină de această funcţie, neînţelegând că, de fapt, ca politician cam s-a consumat. Mai cu seamă că a fost unul dintre arhitecţii semnării acordului secret de partajare a funcţiilor în organele de drept şi de reglementare, care s-a soldat cu furtul miliardului. De aici, cred, şi dependenţa lui Mihai Ghimpu de Partidul Democrat. De aici lipsa unor perspective pentru relansarea partidului, după ce la alegerile prezidenţiale a acumulat doar 1,8%.”

Europa Liberă: Dar susţinătorii lui Şalaru au fost în minoritate.

Igor Boțan: „Domnul Ghimpu este autorul frazei că, dacă nu dai funcţii celor care le râvnesc, nu-ui aduci în partid, respectiv, nu poţi finanţa partidul. Reacţiile pe care le-am avut, reacţii foarte stranii, arată că membrii Partidului Liberal sunt gata să accepte tot felul de acte de corupţie, abateri de la normele legale, atunci când cei din conducerea de vârf le comit, dar rămân fideli liderului partidului. Odată ce unii dintre aceştia încearcă să aducă în prim-plan pe agendă problemele de imagine a Partidului Liberal, sunt ostracizaţi, lucru pe care l-am văzut în relaţiile cu grupul celor şapte care au părăsit partidul în aprilie 2013. Acum vedem acelaşi lucru în raport cu domnul Anatol Şalaru. Deci, Partidul Liberal este, de fapt, un instrument pentru promovarea intereselor liderului acestuia. Şi este straniu că Mihai Ghimpu invocă în permanenţă că luptă de 30 de ani pentru binele Republicii Moldova şi al cetăţenilor şi se comportă exact aşa cum se comportau cei împotriva cărora domnia sa afirmă că ar fi luptat încă în perioada sovietică el şi membrii familiei domniei sale.”

Europa Liberă: Dar dânsul spune că este zăgaz în faţa rusificării şi acesta e mobilul pentru care dânsul se ţine morţiş de funcţia de preşedinte.

Igor Boțan: „Este un mit pe care domnul Ghimpu îl umflă. Noi ştim că în perioada 2001-2009 Vladimir Voronin a avut întreaga putere, controlul asupra Preşedinţiei, guvernului, Parlamentului şi în mod paradoxal Vladimir Voronin a fost cel care a semnat în noiembrie 2002 decretul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, a schimbat denumirea comisiei parlamentare de profil şi a Ministerului Afacerilor Externe care a devenit şi pentru Integrare Europeană. Domnul Voronin a fost cel care a dat undă verde pentru semnarea Planului Individual de Acţiuni cu NATO ş.a.m.d. Deci, domnul Ghimpu îşi atribuie merite pe care, bine, le poate invoca, dar Voronin a făcut în acest plan mult mai mult decât Mihai Ghimpu. Vedem atitudinea faţă de unionism a lui Mihai Ghimpu, cel care odată spunea că unionismul nu aduce voturi, după care, văzând valul şi rezultatele sondajelor, s-a angajat să fie promotorul deschis al unionismului, deşi documentele statutare şi cele de program ale partidului respectiv nu prevăd acest lucru. Acum Mihai Ghimpu revine la teza că unionismul este precoce în Republica Moldova. Deci, vedem un fel de evantai de opinii şi păreri şi oscilarea dintr-o direcţie în alta, pentru a se menţine la guvernare, aşa cum vedem în conflictele care sunt tot mai dese în Partidul Liberal.”

Europa Liberă: Dânsul a recunoscut că, dacă nu eşti la guvernare, nu contezi. Democraţii, în aparenţă, o formaţiune care, la fel, este perdantă, dar, în realitate, a ieşit mai mult decât onorabil din scrutinul prezidenţial.

Igor Boțan: „Partidul Democrat acum este în ajunul congresului şi îşi linge rănile. Acest partid şi-a stabilit un scop acum patru ani de zile, în 2012, la congres, ca formaţiunea să devină cea mai puternică din ţară. Formal acest scop nu a fost atins, Partidul Democrat la ultimele alegeri parlamentare a fost doar pe locul patru, dar, de fapt, a devenit cea mai influentă formaţiune prin metode foarte specifice, metode care sunt condamnabile.”

Europa Liberă: Ce eufemism aţi găsit dumneavoastră – „metode specifice”.

Igor Boțan: „Specifice, întrucât cum să numim metodele prin care domnul coordonator îi convinge pe zeci de deputaţi să-şi părăsească fracțiunile şi să susţină o majoritate, sute de primari să fie convertiţi, mii de consilieri? A auzit cineva ca domnul coordonator să aibă un discurs public, în care să expună idei care i-ar face pe oameni să îmbrăţişeze astfel de opţiuni pe care noi le putem articula? Pentru că ştim că acest partid este un partid afiliat cu Edinaia Rosia. După care ştim că acest partid a avut rolul de a balanţa între vectorul pro-european şi cel euroasiatic. După care acelaşi partid ne spune că este promotorul şi garantul integrării europene. După care acelaşi partid ne spune că este unul de dreapta, dar vrea să constituie o platformă social-democrată. Poate cineva înţelege care este, de fapt, platforma acestui partid decât interesul omului care are anumite metode pe care eu le numesc specifice. Nu aş vrea să intru în speculaţii ce fel de metode specifice sunt acestea, cel puţin, aceste metode sunt suspecte.”

Europa Liberă: Până la proba contrarie sunt perfect legale şi politice.

Igor Boțan: „Da. Nu ştiu dacă sunt perfect legale, dar sunt suspecte.”

Europa Liberă: Repet: până la proba contrarie.

Igor Boțan: „Sunt suspecte. Atunci când oamenii cu zecile, cu sutele, cu miile se convertesc, fără a ne spune ce exact le-a promis coordonatorul, doar o apariţie în Facebook, este puţin probabil să fie atât de convingător.”

Europa Liberă: Întrebarea mea simplă, va deveni Plahotniuc liderul de facto sau va rămâne în continuare cardinalul din umbră?

Igor Boțan: „Eu cred că cel mai probabil lider al partidului va deveni Andrian Candu. Nu ştiu dacă domnului Plahotniuc îi convine să devină lider al partidului, pentru că atunci el va trebui să reprezinte partidul, de exemplu, Internaţionala Socialistă. Eu nu ştiu dacă domnul Plahotniuc, fiind cel mai bogat om din Republica Moldova, promotor al unor proiecte, cum să le zic eu, foarte suspecte, care recurge la metode suspecte, nu ştiu dacă domnia sa va fi o persoană agreată în Internaţionala Socialistă.”

Europa Liberă: Dar şi-ar dori să îşi construiască o imagine de politician?

Igor Boțan: „Cu siguranţă. Numai că dumnealui încă oscilează în a fi filantrop şi politician, lucruri care se bat cap în cap. Şi ultimul conflict, atacul la adresa reprezentantului Uniunii Europene în Republica Moldova, pune în evidenţă că domnul Plahotniuc nu face o diferenţă între un politician şi un binefăcător.”

Europa Liberă: Dar om de business mai este?

Igor Boțan: „El, cu certitudine, este om de business, deşi şi-a vândut o parte din afacerile de aici, din Republica Moldova. Nimeni nu ştie care sunt sursele lui. Pentru că, dacă rămâne doar cu un hotel şi câteva televiziuni, este un business care nu chiar pune în evidenţă capacităţile lui manageriale excepţionale, la care face referinţă în permanenţă media-holdingul pe care îl stăpâneşte.”

Europa Liberă: Deci, Partidul Democrat oricum va fi centrat pe tandemul, eventual, Plahotniuc-Candu?

Igor Boțan: „Eu cred că da. Este un partid al unor rude prin alianţă şi al oamenilor de încredere ai domnului Plahotniuc. Oamenii, din câte înţeleg, aderă la acest partid şi oferă servicii, pentru că, cred că astfel pot face carieră în Republica Moldova. Lucru care, din punctul meu de vedere, este extrem de nociv pentru ţara noastră, mai cu seamă că Partidul Democrat are pretenţia să fie promotorul integrării europene. Ceea ce face Partidul Democrat este în disonanţă absolută cu criteriile de la Copenhaga şi este, mai degrabă, o frână mare în progresul pro-european al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Bine, dar a face carieră politică e un lucru ruşinos?

Igor Boțan: „Nu e un lucru ruşinos. Contează cum faci. Metodele contează. Iar metodele sunt acelea despre care spuneam că sunt specifice şi foarte-foarte suspecte, din punctul de vedere al integrităţii politicienilor care acceptă să facă parte din această garnitură.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG