Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, spune că Biroul politic al Partidului său Liberal a decis să-i retragă sprijinul pentru a mai face parte din Guvern. „Am fost învinuit că vreau să rup partidul”, a declarat Europei Libere Șalaru, criticându-l, la rândul său, pe liderul liberal Mihai Ghimpu că și-ar fi „pus ambițiile și interesul lui personal mai presus” de cele ale PL. Mihai Ghimpu a declarat Europei Libere că ministrul Apărării Anatol Șalaru ar fi încercat să determine mai mulți membri ai PL, inclusiv deputați, să plece din partid.
Europa Liberă: S-a vorbit mult că relaţia dintre doi lideri liberali, Mihai Ghimpu şi Anatol Şalaru, s-ar fi tensionat de ceva vreme. De ce acum a apărut la suprafaţă acest conflict despre care se spune că mocnea de mai demult?
Mihai Ghimpu: „De unde aţi luat că mai de demult? Cam de prin primăvară, de la o şedinţă, când am examinat moţiunea înaintată de comunişti şi socialişti împotriva ministrului Şalaru. Atunci Voronin a strigat, nevorbind la microfon, în sală, au auzit toţi deputaţii, era problema cu vânzarea rachetelor: „Ce îl aperi, Mihai, că el doar îţi pregăteşte o lovitură de partid?”. Eu am zis: „Hai lasă prostiile”. Iacă vă Voronin e Voronin, dar a spus un adevăr, înseamnă că ştia el când mi-a zis mie. M-am întâlnit şi în coridor, şi mi-a zis. Am ajuns la aceea că în campanie nu s-a implicat, ba din contra. Dar aceasta, toate declaraţiile, ceea ce pe mine nu mă deranjează, dacă aţi observat, eu nu am dat nicio replică. Dar când a început deja să lucreze să rupă fracţiunea şi partidul, sigur că aici nu pot să tac şi să permit lucrul acesta. A început cu mâinile altora şi nu le-a mers, umbla: „că suntem şapte, că cinci”. Lumea a trecut prin aceasta, unii nu mai vor să păţească din nou ruşinea. Şi când a văzut că nu îi merge, a pornit singur. A început pe la primari, şi pe la preşedinţi de organizaţii, şi la deputaţi să părăsească fracţiunea, că ei când sunt şapte, când sunt cinci, când sunt şase. Şi eu am hotărât la birou să discutăm subiectul acesta, vorbele care se aud prin târg sunt adevărate sau nu. Şi nu am învinuit, să spun: „Iată, am auzit de la cutare sau de la cutare”, dar am zis: „Vă rog pe fiecare dintre voi să spună dacă v-a contactat Şalaru”. Toţi care erau, şi membrii biroului, şi deputaţii, şi miniştrii, şi alţii, erau vreo 30, şefi de întreprinderi, de agenţii, desigur cei care au fost contactați, au spus deschis: „Da, am fost contactat şi ne-a propus să plecăm. Că ideea aceasta e de la Bucureşti”. Şi la Bucureşti unui membru, coleg de al nostru i-a zis, când a avut o întâlnire cu Iohannis şi da de înţeles că de acolo, adică, vine, că aici trebuie un partid de dreapta şi Ghimpu e trup, şi Dorin Chirtoacă e trup politic, şi sunt patru care pot fi, dar din cei patru a rămas numai el să fie preşedinte. Şi eu clar că treaba aceasta nu o pot admite. Şi de aceea noi am luat decizia pentru încălcarea statutului împotriva fracţiunii, destrămarea fracţiunii şi a partidului am ridicat susținerea politică. Şi sâmbătă urmează la consiliu să discutăm va rămâne sau nu prim-vicepreşedinte. Fiindcă decizia de ridicare a sprijinului politic o ia biroul, conform statutului, dar funcţiile de prim-vice o poate lua doar consiliul.”
Europa Liberă: Cât de unită rămâne a fi fracţiunea liberală în legislativ şi cât de puternic rămâne a fi în general PL?
Mihai Ghimpu: „Dacă întrebaţi orice membru, Şalaru cu partidul nu prea a avut treabă. Dacă aţi observat, el cu PR s-a ocupat. El nici în campanie, nici până la campanie... Partidul nu a depins niciodată de Anatol Şalaru, cum am fost puternici, aşa şi suntem o echipă puternică. Şi aceasta am demonstrat. El a început să spună, să nu recunoască: „Eu doar am discutat despre convocarea congresului extraordinar”. Bine, domnule, dacă e vorba convocare, de ce nu ai discutat la birou, aici, dacă tu eşti convin că aşa trebuie? Aici deschis către toată echipa, argumentat, dar pe la spate? Dacă ai discutat, cum știm că ai discutat despre convocarea congresului, e adevărat ce spun oamenii? Nu aveai ce discuta despre convocarea congresului pe la spate, dar la şedinţa Biroului politic, că trebuie congres, că trebuie un audit politic din afară? Dar unde s-a mai auzit în lume să vină din afară alte partide? Cine? Putin, Medvedev, Băsescu, care acum îl apără? Cine să facă audit la partid? Noi facem singuri, discutăm, facem analiză şi vom decide. Aţi observat toate interviurile acestea ale lui de peste tot, el parcă nu era nici pe pământ, nici nicăieri, nu ştia ce spune, ce face. Posibil că s-a întâmplat ceva cu dânsul. Relaţia mea cu dânsul e una, dar partidul e cu totul alta.”
Europa Liberă: Domnul Băsescu a spus că este o mare greşeală retragerea sprijinului politic de către PL domnului Şalaru.
Mihai Ghimpu: „Băsescu să-şi bată capul de partidul lui, eu nu mă amestec în partidul lui şi nici el nu are ce se amesteca în partidul nostru. Dacă va veni ziua, voi scoate şi eu, am multe ce spune, dar nu vreau să o fac. Eu, în comparaţie cu dumnealui, sunt un om mai responsabil, oricum, îl respect că a fost preşedintele României şi tac nişte lucruri pe care pot să le spun. Să îşi caute de treabă. Tot îl învinuia şi el pe Şalaru, când a făcut apel să iasă lumea la votare, a zis. „Haideţi, fraţi români, să ieşim să demonstrăm că noi suntem mai mulţi decât 1,8%”. Şi cât au luat ei? Mai puţin decât 1,8%, partidul lui Băsescu.”
Europa Liberă: Aceasta înseamnă că acest curent unionist se stinge?
Mihai Ghimpu: „Nu. Curentul unionist s-a aprins şi se va duce până va arde flacăra Partidului Liberal. Nu Băsescu, Şalaru sau altcineva.”
Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar când va fi exclus domnul Şalaru din executiv?
Mihai Ghimpu: „Sâmbătă avem Consiliul republican.”
Europa Liberă: Eu vă întreb când va fi exclus din componenţa guvernului?
Mihai Ghimpu: „Nu ştiu. Eu am făcut demers către prim-ministru, aşa cum prevede Constituţia, dumnealui trebuie să facă demers către preşedintele republicii.”
Europa Liberă: Dacă decizia PL nu va duce la demiterea ministrului Apărării Şalaru, ce veţi face?
Mihai Ghimpu: „Aceasta e decizia partidului. Ei sunt obligaţi, şi unul, şi altul să respecte decizia partidului care a acceptat participarea la guvernare. Aşa a fost întotdeauna şi aşa este. Înseamnă că e în cârdăşie. Vom vedea, nu vreau să anticipez.”
Europa Liberă: Sunt candidaţi pentru a-l înlocui pe domnul Şalaru? Cine va fi noul ministru al Apărării?
Mihai Ghimpu: „Nu am discutat.”
Europa Liberă: Dar trebuie să fie tot din partea PL?
Mihai Ghimpu: „Nu am discutat subiectul acesta. Da, aşa a revenit atunci PL-ului. Nu am discut subiectul acesta, că sincer, doamnă Ursu, dragă Valentina, crede-mă că nu mi-a fost uşor să iau aceasta decizie, că noi suntem prieteni din ’88 şi prieteni de familie, nu mai vorbesc de toate celelalte. Nu am dormit toată noaptea, cu greu am făcut pasul acesta, dar altă soluţie nu era. Eu nu pot să permit din nou să lovească cineva în partid, ca acest partid, care şi-a asumat şi a promovat multe lucruri, să fie distrus şi iarăşi în Parlament să rămânem fără fracţiune. Nu înţeleg pentru ce să se destrame fracţiunea? Partidul ţi-a dat funcţie, din ’90 nu mai ştia lumea unde eşti, deputat, ministru de trei ori, a patra oară. Ce a vrut, al Transporturilor – na al Transporturilor, al Apărării – na al Apărării. Ce nu-i ajunge? Ce îi trebuie lui?”
Europa Liberă: În ajun de şedinţă a Curţii Constituţionale privind validarea alegerilor, s-a tot scris în presă că i-aţi fi făcut un mare cadou lui Igor Dodon. Igor Dodon, investit de Curtea Constituţională, zicea că îi va cere domnului Filip să-l demisioneze pe Anatol Şalaru.
Mihai Ghimpu: „Nu are nicio treabă Dodon, ba din contra, ei jucau ping-pong unul cu tabloul, cu portretul, altul cu alta, că citesc și printre rânduri. Nu are nicio treabă aceasta. Nu mă interesează nici Dodon, nici Şalaru, după ceea ce a făcut el. Mă interesează Partidul Liberal, pentru care am muncit o viaţă şi eu, şi colegii mei. Este partidul cauzei româneşti, pentru care au optat generaţii.”
Europa Liberă: După cele întâmplate admiteţi o reformatare a coaliţiei majoritare în Parlament, fără participarea domnului Ghimpu?
Mihai Ghimpu: „Dacă va hotărî să ia aşa decizie PD, îi priveşte. La ziua de azi eu aşa ceva nu pot să spun. Noi ne întâlnim, lucrăm, avem şi rezultate, am restabilit încrederea partenerilor, avem acord cu FMI, cu partenerii europeni, ne ajută financiar, politic. Acum am venit la Strasbourg la şedinţa Comitetului Republica Moldova – Uniunea Europeană, unde vom face o analiză a ceea ce am făcut în îndeplinirea Acordului de Asociere şi în anul acestea care ne-am asumat caietul de sarcini. Aşa că lucrurile merg normal în privinţa aceasta, aici nu poate fi. Dar dacă vor decide, treaba lor, că noi am mai fost scoşi de la guvernare. Nu am murit nici atunci, nu vom muri nici acum. Cum este o vorbă, ce se face, se face spre bine. Vom ajunge şi vom vedea. La ziua de azi nu pot spune aşa ceva, că se pregăteşte să fim scoşi de la guvernare.”
Europa Liberă: Ce rol joacă şi poate să-l mai joace în continuare Partidul Liberal, fracţiunea liberală în coaliţia majoritară?
Mihai Ghimpu: „Fără noi, nu se rezolvă nimic. Fără votul PL în Parlament nicio lege nu se votează, nu se fac reforme, nu se îndeplineşte caietul de sarcini, nu se îndeplineşte Acordul de Asociere, nu am îndeplinit restanţele. Deci, tot am făcut împreună. Noi avem şedinţă de coaliţie în fiecare săptămână, unde discutăm, ne-am programat, am făcut proiectul, planul de activitate aşa încât să mergem pas cu pas. Şi, slavă Domnului, avem 90 şi ceva de procente în îndeplinirea sarcinilor prevăzute în caietul de sarcini. Aşa că lumea a înţeles că această coaliţie, aşa cum este ea numită şi apărută cu mare neîncredere, mai mult a făcut decât cei care s-au declarat pro-europeni. În liniște și tăcere, fără ceartă.”
Europa Liberă: PL mai găseşte oportună o apropiere a Republicii Moldova de Alianţa Nord-Atlantică?
Mihai Ghimpu: „Nu am înţeles eu întrebarea.”
Europa Liberă: PL continuă să creadă că ideea apropierii Republicii Moldova de NATO e una bună? Ideea integrării euroatlantice ar fi colacul de salvare pentru ţară?
Mihai Ghimpu: „Dar de unde aţi luat că la noi a putut să dispară? De la Şalaru? Că el, chipurile, a promovat NATO? Aderarea la NATO a scris-o Ghimpu în statut, când a luat partidul de la Şalaru, că el nici statut nu mi-a dat, decât o ştampilă. Şi de când am luat partidul, de atunci este integrarea în NATO. Şi acum, când am vorbit de unire, nu a însemnat că noi suntem împotriva NATO. Din contra, unirea rezolvă integrarea în NATO şi Uniunea Europeană. Şi odată ce noi am hotărât la partid că promovăm unirea, nu ai ce vorbit de NATO. Fiindcă unirea cuprinde şi NATO, şi UE. Prostii, aiureli că Ghimpu e împotriva NATO, azi ca niciodată Republica Moldova are nevoie de NATO. Da, aceasta e clar. Pentru mine a fost clar de la bun început, din anii ’90, dar el abia s-a trezit anul acesta, de când e ministru al Apărării. Îmi pare rău, nu vreau să-l critic. Nu trebuie să-şi asume cineva că el a făcut. Noi am mers în campania electorală din 2014 cu care slogan? „Cu PL în familia NATO şi UE”. Cum poţi spune acum că tu ai venit şi ai scos în prim-plan integrarea în NATO? Câtă obrăznicie şi câtă neruşinare. Acum trebuia să vorbească de unire, dar nu de NATO în campanie, dar el nu a vorbit nici de una, nici de alta. S-a ocupat de PR şi a lucrat împotriva PL, ca să distrugă partidul. Cine i-a dat comanda, a cui e misiunea vom rezolva. Vedeţi că deja la şedinţele biroului imprimă discuţiile şi le falsifică. Ruşine. E ca pe timpul KGB, să stai la şedinţă şi să imprimi discuţiile şi pe urmă să le scoţi şi să le dai publicităţii trucate. Chiar mi-e ruşine. Cum de am avut...? Credeam că am scăpat, dar Dumnezeu a mai ţinut pe cineva lângă mine. Dar sper că de data aceasta am scăpat de toţi cei mari „eroi” ai anilor ’90 pentru totdeauna.”