Linkuri accesibilitate

Ana Elzbieta Fotyga: „Rusia exagerează problemele UE și sperie astfel țările candidate”


Caricatură de Evgheni Olinik
Caricatură de Evgheni Olinik

Un interviu cu președinta Subcomisiei de Apărare din Parlamentul European.

Peste două sute de europarlamentari dintr-un total de 751 au preferat să se abțină, iar 179 au votat împotriva unei rezoluții care cerea, în luna noiembrie, dublarea eforturilor UE pentru combaterea propagandei rusești. Asta în ciuda faptului că, în momentul de față, Grupul Operativ anti-propagandă, care funcționează în cadrul Serviciului de Acțiune Externă al UE, este alcătuit din doar 11 experți, iar UE prelungește constant sancțiunile împotriva Federației Ruse. Raportul președintei Subcomisiei de Apărare din PE, Ana Elzbieta Fotyga, a fost adoptat totuși, iar una dintre consecințe ar urma să fie dublarea fondurilor și, se presupune, și a personalului din cadrul acestei celule anti-propagandă. „Rusia exagerează problemele UE și sperie astfel țările aspirante. Propaganda spune: Uniunea Europeană are probleme, se mișcă greu, mai bine rămâneți cu partenerii vechi pe care îi cunoașteti (cu Rusia, adica)” , explică într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere autoarea raportului, europarlamentara poloneză Ana Elzbieta Fotyga (ECR- European Conservatives and Reformist Group).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:43 0:00
Link direct

Europa Liberă: Doamnă Fotyga, raportul Dvs., adoptat recent de Parlamentul European, vorbește despre „propaganda rusească ostilă” și cere imperativ statelor membre și UE să își dubleze eforturile împotriva dezinformărilor rusești. Si să facă ce anume?

Ana Elzbieta Fotyga: „Raportul meu este axat pe două teme majore între care există o separare clară: actori statali - cum este cazul Federației Ruse - și actori nestatali, cum sunt organizațiile islamiste radicale, ca DAESH, Al-Qaida.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să facă statele UE pentru a combate această propagandă?

Ana Elzbieta Fotyga: „În primul rând, trebuie să expunem cazurile de propagandă rusă în societatea noastră. Manipulări, dezinformări, jumătăți de adevăr, minciuni sfruntate: toate acestea sunt pentru noi, cei din centrul și estul Europei, parte din viața noastră zilnică de multă vreme. Avem o lungă experiență în această privință. Acum putem să simțim acest fenomen în întreaga Europă. Rusia face tot ce îi stă în putință să își promoveze ideile cu privire la politica internațională. Am observat asta înainte de anexarea Crimeii. Le fel, în timpul războiului din Ucraina.

Au existat centre, precum Centru NATO din Riga, care au combătut aceaste activități făcând publice rapoarte care au devoalat propaganda rusească. În cadrul Serviciului de Acțiune Externă al UE a fost înființat un Grup Operativ format din profesioniști foarte bine instruiți, cu o excelentă pregătire care elaborează regulat rapoarte bogate în exemple de propagandă. Aceste rapoarte sunt apoi distribuite presei, formatorilor de opinie care au nevoie de astfel de informații. Aceasta este metoda noastră de luptă contra propagandei: expunerea propagandei rusești, și nu folosirea propagandei UE care răspuns la cea rusească.”

Europa Liberă: Din ce înțeleg doar 11 oameni lucrează în acest Grup Operativ. Nu sunt totuși prea puțini având în vedere volumul de lucru pe care îl au și efortul depus de cealaltă parte, de partea rusă?

Ana Elzbieta Fotyga: „Desigur, cerem în raport mai mulți bani pentru aceasta echipă de experți. Și credem că fiecare stat membru, mai ales din această parte a Europei, trebuie să investească mai mult în combaterea propagandei ruse.”

Europa Liberă: Ce spun analizele Dvs: unde ar trebui să ducă acest efort propagandistic al Rusiei?

Ana Elzbieta Fotyga: „Primul scop este distrugerea unității Occidentului. Apoi, este vorba de vecinătatea Rusiei și vecinătatea estică a UE pe care Rusia încearcă sa o mențină în sfera sa de influență. Rusia vrea ca lumea democratică să înțeleagă și să accepte acest lucru. Federația Rusă nu se limitează la fostele state sovietice, ci și la fostele țări comuniste ca România sau Polonia. În Ucraina aceste „avertismente” au ajuns până la ocuparea unei părți din teritoriu și la anexarea ilegală a Crimeii. Iată, o abordare agresivă de transmitere a mesajului.”

Europa Liberă: Deci nu este vorba doar despre Ucraina, ci și despre Moldova, Georgia, care sunt prezentate ca state pierdute, care au nevoie de un „frate mai mare” care să le protejate. În plus, UE în ansamblul său este o țintă. Se atentează la unitatea ei, se atentează la locul său pe scena internațională.

Ana Elzbieta Fotyga: „Sigur că UE este și ea o țintă. Instituții și organizații atât de largi ca UE și NATO, care au atât de mulți membri, se confrunta uneori cu probleme care decurg chiar din complexitatea lor. Rusia ia aceste probleme și le exagerează, le prezintă disproporționat, și sperie, dacă vreți, țările care aspiră să se alăture UE. Propaganda spune: Uniunea Europeană are probleme, se mișcă greu, mai bine rămâneți cu partenerii vechi pe care îi cunoașteti (cu Rusia, adica). Cam acesta ar fi mesajul propagandei către statele din vecinătatea estică a UE. Occidentul este rău, așa că mai bine să ne concentrăm pe cooperarea cu vechii aliați. Sigur că avem problemele noastre. Dar, vedeți, poate că de aceea țările din centrul și estul Europei înțeleg lupta Ucrainei mai bine. Noi, cei din centru și est, am vrut să ne reîntoarcem alături de Occident, de care am fost separați fără voia noastră, după Yalta.”

Europa Liberă: Folosiți în raportul Dvs. o noțiune nouă: „post-adevărul”. Ce este post-adevărul?

Ana Elzbieta Fotyga: „Este o problemă a societății noastre. Oamenii își pierd încrederea în sistem și în elite. Există o explicație rațională a acestui fenomen. Trebuie să înțelegem că trebuie să fim mai apropiați de oameni. Altfel, cetățenii vor da atenție doar informațiilor pe care le cred și nu vor mai fi capabili să absorbe informațiile obiective. Acesta este felul în care încercăm să abordăm lupta împotriva propagandei.”

Europa Liberă: La punctul 56 rezoluția Dvs spune că din 1999 încoace, mii de jurnaliști au fost uciși, au dispărut sau au fost închiși în Rusia. Ce poate face UE pentru schimbarea acestei situații?

Ana Elzbieta Fotyga: „Trebuie să facem cunoscut publicului faptul că sunt atacati de peste tot de propaganda rusească. Trebuie să facem cunoscute aceste cazuri și sper că nume ca cel al Anei Politkovskaia sunt deja cunoscute. Trebuie să promovăm solidaritatea publicului cu aceste cazuri si să sprijinim jurnalismul independent în țările post-sovietice. Cum? Prin programe prin intermediul cărora să educăm jurnaliștii cum se face jurnalismul credibil și cu informații serioase, bazate pe fapte.”

Europa Liberă: Scrieți în raport că nu doar presa, dar și grupuri religioase ajută Kremlinul să se prezinte ca singurul protector al valorilor creștin-ortodoxe.

Ana Elzbieta Fotyga: „Biserica ordodoxă nu ajută Kremlinul, ci Kremlinul abuzează de Biserica ortodoxă. Biserica ortodoxa este independentă, dar Moscova se folosește de popularitatea si increderea populației in Biserica ortodoxă pentru a-și transmite mesajele propagandistice.”

Europa Liberă: Doamnă Fotyga, care sunt, pe termen lung, consecințele propagandei ruse?

Ana Elzbieta Fotyga: „Destabilizarea și dezorientarea societății occidentale. Nu e vorba doar de Uniunea Europeană, ci de tot spațiul occidental și transatlantic.”

XS
SM
MD
LG