Linkuri accesibilitate

Bilanțuri 2016 – Ion Sturza: „Țara nu poate fi bogată şi prosperă cu o conducere obscură, dictatorială”


Ion Sturza
Ion Sturza

Fostul premier Ion Sturza, în dialog cu Vasile Botnaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:37 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Sturza, priviţi evenimentele de la distanţă suficientă ca să vedeţi lucrurile importante. Ce vi s-a părut mai relevant în 2016? Pentru început aş zice să exersăm nişte adjective. Ce adjective s-ar potrivi pentru anul 2016?

Ion Sturza: „A fost un an foarte dinamic, dacă să o spunem aşa politicos, cu unele evenimente dramatice, dar şi cu multe farse. Cred că a fost unul dintre cele mai complexe perioade din istoria nouă a Republicii Moldova. Aveţi dreptate, eu urmăresc de la distanţă, poate văd doar elementele macro, deşi mă stărui să am şi informaţie micro şi chiar să fiu un actor al evenimentelor din Republica Moldova. Cel puţin, la începutul anului aşa şi s-a întâmplat. Destul de confuz se termină acest an, dar lucrurile nu au fost mult mai limpezi nici în timpul anului.”

Europa Liberă: Cel puţin, e limpede încotro vrea să ducă Republica Moldova noul preşedinte. Şi ştie Parlamentul căror procese are să se opună, dacă va avea putere.

Avem o putere executivă bicefală, ca vulturul de pe stema Federaţiei Ruse, cu două capete, unul se uită la Est şi unul la Vest, care creează această confuzie...

Ion Sturza: „Noi acum chiar avem o putere executivă bicefală, ca vulturul de pe stema Federaţiei Ruse, cu două capete, unul se uită la Est şi unul la Vest, care creează această confuzie, aceste mesaje extrem de contradictorii, care merg în exterior, bulversează un pic lumea. Dacă realitatea va fi alta, şi noi ştim că va fi alta, exact, dar, în acelaşi timp, una e să fii în campanie electorală, una e să fii un lider de partid care îşi păstoreşte electoratul şi alta e să fii într-o funcţie formală şi să ai nişte mesaje adecvate în extern, dar şi pe intern. Pentru că oamenii aşteaptă, de fapt, ceea ce ai promis – pensii, salarii, viaţă mai bună, nu scuze faţă de nişte trepăduşi din zonele secesioniste.”

Europa Liberă: Dar aceste promisiuni se realizează mai lesne în Răsărit sau la Asfinţit? Care cap are mai multe posibilităţi să dea aceste salarii, pensii, burse?

Ion Sturza: „Eu nu cred că noi trebuie să mizăm nici pe unii, nici pe alţii. Este regretabil că bugetul pe anul viitor presupune asistenţă externă de 20% din partea de cheltuieli. Adică, nouă nici pe departe nu ne ajung veniturile fiscale sau ceea ce strângem din ţară pentru a ne deservi necesităţile noastre de bază – învăţământul, medicina sau asistenţa socială. Deci, să nu avem iluzii. Chiar dacă noi vom avea în continuare suport financiar, credite, asistenţă tehnică din partea Occidentului, de fapt, se va transforma totul într-o degradare a capacităţii noastre de a ne autofinanţa. Cu atât mai mult, nu putem să sperăm la ajutoare din partea opusă, din Est. Noi vedem drama care astăzi se desfăşoară în Transnistria, care era total dependentă de ajutorul din Est, acele mici transferuri pentru susţinerea bugetului sau pensionarilor care nu prea există. Nu cred că putem să mizăm pe unii sau pe alţii, ar trebui să ne concentrăm pe tema de acasă. Noi, în genere, am lunecat încet-încet pe parcursul anilor pe tema geopolitică, pentru noi foarte mult contează factorul acesta extern, ceea ce este un lucru, din punctul meu de vedere, regretabil.”

Vedem drama care astăzi se desfăşoară în Transnistria, care era total dependentă de ajutorul din Est...

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi fost mereu foarte critic, începând cu „discipolul” dumneavoastră Vlad Filat, apoi Iurie Leancă, mereu s-a produs impresia că ignoră sfaturile dumneavoastră. Şi, din păcate, aţi avut dreptate, când aţi descris o perspectivă nu tocmai favorabilă pentru aceste două personaje politice. Dumneavoastră ce aţi fi făcut altfel, dacă Nicolae Timofti v-ar fi acceptat drept candidat?

Ion Sturza: „N-aş fi furat – un lucru foarte simplu. Ca să ai încrederea oamenilor trebuie să ai un comportament decent atât din considerente de moralitate, cât şi din considerente de comportament economic, aş spune aşa. Un lucru foarte simplu ca să readuci încrederea oamenilor. Pe de altă parte, bineînţeles că nivelul administraţiei de stat în Republica Moldova a scăzut extrem de mult în ultimii ani. El nici nu a fost foarte-foarte înalt, aşa cum se înţeleg procesele economice, macroeconomice, cum se înţelege, spre exemplu, influenţa politicilor bugetare, fiscale, monetare ş.a.m.d., pe de o parte. Pe de altă parte, noi avem două state paralele, noi avem două guvernări paralele. Este una formală, pe care o vedem la televizor şi care dă cu subsemnatul sub acorduri internaţionale. Şi alta care acum, mai nou, nu se mai numeşte „nobil”, se numeşte „cea din vale”. Aceasta e problema, că fiecare dintre cei care astăzi formal se află în funcţie, de fapt, au un comisar pe lângă ei, care le dictează ceea ce ar trebui să fie făcut. Avem două sisteme paralele de conducere în statul acesta, una la lumină, aparent, şi una în spate.”

Avem două sisteme paralele de conducere în statul acesta, una la lumină, aparent, şi una în spate...

Europa Liberă: Dar aceşti comisari sunt bine intenţionaţi. Domnul de la GBC, sau cum se numeşte, de la „selisovet” în sus, spune că prin acţiunile sale vrea să mute Republica Moldova în Europa cu metode mai neortodoxe, dar încolo mişcă Republica Moldova.

Ion Sturza: „Nu există aşa ceva. Nu a fost nici în Africa, nici în America Latină, ca un stat paralel să aibă grijă de cel oficial. Am mai spus-o, până la urmă cred că devenim deja şi un pic penibili, nu poţi pe sub masă să conduci cu ţara sau din umbră. Trebuie să ai şi funcţiile formale, care îţi dau anumite drepturi, dar şi responsabilităţi, inclusiv legale. Care este atunci rolul unui ministru, spre exemplu, al Economiei, dacă vine cineva din vale şi spune: „Uite, astăzi facem aceasta, facem aceasta. Mâine facem aceasta”? Doar dumneavoastră înţelegeţi că ceea ce se cere acolo nu se cere în numele dreptăţii supreme sau a reformelor în beneficiul ţării, se cer anumite scheme. Astăzi nicio investiţie importantă nici din exterior, nici din interior nu poate fi făcută fără de girul centrului de putere „din vale” sau alte lucruri. Dar, iarăşi, noi discutăm nişte lucruri care au devenit atât de banale, atât de cotidiene în Republica Moldova că nu mai stârnesc niciun fel de emoţii.”

Europa Liberă: Dar nu sunt probate, domnule Sturza. Toată lumea ştie, însă nimeni nu are dovezi pe faţă ca să spună: „Iată aşa stau lucrurile”.

Astăzi nicio investiţie importantă nici din exterior, nici din interior nu poate fi făcută fără de girul centrului de putere „din vale”...

Ion Sturza: „Dumneavoastră aveţi perfectă dreptate, formal vorbind. Dar neformal vorbind, au fost atâtea investigaţii ale jurnaliştilor de investigaţii din Republica Moldova, au fost atâtea declaraţii pe faţă, se văd atâtea lucruri, care probe mai trebuie de făcut? Au fost, a propos, declaraţii inclusiv ale șefilor de la Procuratură, de la Centrul Naţional Anticorupţie. Care probe mai trebuie făcute?”

Europa Liberă: Deci, doar voinţă politică?

Ion Sturza: „Avem în fiecare zi câte un exemplu. De pildă, cum a trecut în prima lectură legea aşa-numită de liberalizare a capitalului? Obscur, netransparent, fără nicio discuţie formală publică, fără de un impact al coruptibilităţii. Dumneavoastră vă trebuie chiar investigaţia de la Tribunalul Internaţional de crime de război?”

Europa Liberă: Dar tot aşa de repede se pare că s-a oprit din cauza intervenţiei FMI sau a nu ştiu cui.

Ion Sturza: „S-a oprit sau nu s-a oprit, dar eu vă spun drept, că atunci când am fost sesizat de lucrul acesta, mi-am pus mâinile în cap, ca de multe alte lucruri. Se ştia foarte bine că va fi o opoziţie dură, în primul rând, de la instituţiile financiare internaţionale. Dumneavoastră vreţi probe, cred că la un moment dat vor veni pe bandă rulantă şi aceste probe.”

Europa Liberă: Pe final, vreau să vă întreb ce e mai dăunător pentru democraţie: sărăcia în care trăieşte foarte multă lume sau acest cinism strigător la cer în modul de a conduce ţara?

Poate de atâta suntem săraci şi proşti, pentru că nu avem suficientă democraţie...

Ion Sturza: „Bineînţeles că, dacă vorbim despre democraţia autentică, cinismul e cel mai dăunător. Noi justificăm nevoia de a avea o guvernare dictatorială sau a accepta maniera aceasta...”

Europa Liberă: …eficientă?

Ion Sturza: „Da. Justificăm prin aceea că suntem săraci şi proşti. Dar poate de atâta suntem săraci şi proşti, pentru că nu avem suficientă democraţie, nu avem suficientă participare la actul de guvernare a oamenilor, nu avem societate civilă, nu avem alte elemente? Eu sunt absolut convins că ţara nu poate fi bogată şi prosperă cu o conducere obscură, dictatorială.”

Europa Liberă: Mulţumesc. Să sperăm că în 2017 mai multă lume va înţelege acest lucru.

Ion Sturza: „Da. Şi eu sper.”

XS
SM
MD
LG