Președintele rus Vladimir Putin a criticat administrația americană și a declarat că numai partidul democrat este vinovat de înfrângerea lui Hillary Clinton în alegerile prezidențiale, în fața republicanului Donald Trump.
În conferința sa de presă anuală, Putin a mai constatat că relațiile ruso-americane „nu pot fi mai rele decât sunt acum” și și-a exprimat speranța că situația se va schimba după venirea lui Donald Trump la Casa Albă. Trump va depune jurământul pe 20 ianuarie 2017.
Rusia și autoritățile de la Moscova au fost acuzate de administrația americană a lui Barack Obama și de serviciile americane de informații că, prin atacuri cibernetice, au încercat să influențeze alegerile prezidențiale americane în favoarea lui Trump.
La conferința de presă, la care erau prezenți circa 1.500 de jurnaliști ruși și străini, Putin a părut să ia în derâdere aceste acuzații, amintind că democrații au pierdut nu numai alegerile prezidențiale, dar și locuri în Senat și Camera reprezentaților, dominate acum de Partidul Republican.
Președintele rus a reafirmat că nu este important „cine a atacat computerele Partidului Democrat, ci ce era în documentele” furtate astfel și publicate.
Vladimir Putin a criticat din nou scutul american anti-rachetă instalat în Europa și a repetat declarația de joi că „armata rusă este mai puternică decît orice agresor potențial”. Dar a lăsat de înțeles că Statele Unite nu s-ar număra printre potențialii agresori, deși a criticat America si NATO în repetate rânduri pentru că ar amenința securitatea Rusiei.
Referitor la Ucraina, Vladimir Putin s-a declarat încrezător că relațiile bilaterale se vor normaliza „mai devreme sau mai tîrziu”, dar a anunțat și construirea unui pod care să lege pensinula Crimeea de Rusia, lăsând astfel de înțeles că Moscova nu se gândește la o posibilă retrocedare a peninsulei, anexată abuziv în 2014.
Putin și-a început conferința de presă, tradițional, cu o analiză optimistă a situației economice. Totodată a negat categoric că în Rusia ar exista un sistem de dopaj în sport, la nivel național, organizat de stat.
Luna aceasta, Agenția Mondială Antidopig a dat publicității un raport în care se arată că peste o mie de sportivi ruși, din mai mult de 30 de discipline, au fost implicați într-o vastă conspirație menită să ascundă rezultatele pozitive ale testelor de doping. Pe lîngă multe alte raporate, care au dus la suspendarea ateleților ruși de la Jocurile Olimpice de vară, de la Rio.
Tot în cursul conferinței de presă, Putin a declarat că alegerile prezidențiale din 2018 nu vor fi devansate. Aflat la putere, ca președinte sau premier din 1999, se așteaptă ca Vladimir Putin să mai candideze pentru un mandat de șase ani.