Linkuri accesibilitate

Ion Iliescu acuzat de „infracțiuni împotriva umanității” în dosarul „mineriadei” din 1990


Ion Iliescu, primul președinte al României post-comunsite

Procuratura militară din România califică mineriada drept "un atac generalizat și sistematic" împotriva populației civile.

În România, procurorii militari au decis, vineri, deschiderea unei acțiuni penale pentru infracțiuni contra umanității, împotriva fostului președinte Ion Iliescu. În dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990” mai sunt acuzați fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, și alți demnitari din acea perioadă, relatează Agerpres.

În octombrie 2015, Ion Iliescu avea calitatea de suspect în acest dosar, iar prin decizia de vineri a Parchetului Militar, a devenit inculpat.

Procurorul militar Marian Lazăr a declarat vineri că, în perioada 11-15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat „un atac generalizat și sistematic", lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, mai relatează Agerpres.

XS
SM
MD
LG