Alla Ceapai în dialog cu Victoria Bucătaru, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă.
Europa Liberă: Cum a fost anul 2016 prin prisma relaţiilor moldo-comunitare?
Victoria Bucătaru: „Anul 2016 nu a fost unul dintre cei mai favorabili pentru relaţiile noastre, în primul rând pentru că din cauza crizei bancare partenerii europeni şi cei euroatlantici au pierdut încrederea în Republica Moldova. Acest factor a afectat foarte mult relațiile bilaterale şi cele multilaterale. Anume în acest an au fost condiționate debursările bugetare prin semnarea acordului cu FMI. Acest fapt denotă în primul rând lipsa de încredere, dar şi dezamăgirea pe care au avut-o partenerii europeni în povestea de succes care era considerată Republica Moldova.
Totuşi situaţia s-a ameliorat spre sfârșitul anului, atunci când Guvernul de la Chişinău a reuşit să negocieze un acord cu FMI şi UE precum şi promisese a debursat suportul bugetar pentru Republica Moldova. Tot în decembrie 2016 CNA a fost numit ca punct principal de contact al Oficiului european pentru lupta antifraudă, ceea ce presupune că controlul pe care îl va efectua UE în ceea ce priveşte proiectele de dezvoltare, asistenţa de dezvoltare în Republica Moldova şi resursele financiare care sunt acordate va fi unul mult mai strict şi va fi coordonat direct de către Oficiul european de luptă antifraudă.”
Europa Liberă: Debursarea finanţărilor din partea partenerilor europeni înseamnă şi o recâştigare a încrederii în autorităţile de la Chişinău sau nu neapărat?
Victoria Bucătaru: „Nu aş numi-o neapărat încredere, dar aş numi-o o investiţie pe care o face UE în continuare în Republica Moldova pentru a întări democraţia, dar şi securitatea în regiune. Totuşi evenimentele care au avut loc în Ucraina, dar şi situaţia în regiunea est-europeană ridică anumite semne de întrebare din punct de vedere al securităţii. Gradul de democraţie şi de dezvoltare, pasul reformelor care trebuie realizate în Republica Moldova constituie un factor important pentru creşterea securităţii în regiune. Din acest considerent, UE în continuare acordă acest suport politic şi financiar Moldovei pentru ca ea să fie capabilă să continue procesul de reforme în ceea ce ţine de anticorupţie, justiţie - domenii foarte importante pentru dezvoltarea democratică, dar şi pentru dezvoltarea regională în ceea ce priveşte domeniul de securitate.”
Europa Liberă: Într-o amplă analiză pentru Freedom House despre alegerile prezidenţiale aţi ajuns la concluzia că, sub președinția lui Igor Dodon, Moldova se va îndepărta de UE. Ce vă face să credeţi acest lucru?
Victoria Bucătaru: „Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova ne-au demonstrat, în primul rând, faptul că societatea este foarte divizată. De asemenea, ne-au demonstrat şi faptul că societatea caută noi lideri şi o încredere foarte mare este acordată şi vectorului european. Faptul că cetățenii Republicii Moldova au ales în ultimă instanță un preşedinte pro-rus transmite în etern nişte mesaje duplicitare pentru că, pe de o parte, Republica Moldova îşi manifestă dorinţa de a se apropia de UE, iar, pe de altă parte, cetăţenii, într-un număr destul de mare, au ales un preşedinte care îşi exprimă dorinţa de a dezvolta relaţiile cu Federaţia Rusă ceea ce reprezintă un model total diferit de dezvoltare.
Din această cauză consider că domnul Dodon va fi un element care va duce la stagnarea relaţiilor pentru că mesajele pe care le va transmite el în continuare la fel vor avea un caracter duplicitar. Domnia sa va încerca să obţină suportul Federaţiei Ruse pentru a-şi continua linia sa politica şi trebuie să menționăm şi faptul că acesta va avea un impact foarte mare asupra opiniei publice în calitatea sa de preşedinte. Pe de altă parte, domnia sa va încerca bineînțeles să menţină relaţii bune cu UE care este unul dintre principalii donatori şi furnizori de asistenţă pentru dezvoltare.
Consider că pentru Republica Moldova este foarte important totuşi să-şi aleagă o singură cale de dezvoltare. Numai în acest fel vom reuşi să facem progrese pe agenda de reforme şi este necesar să ne decidem odată şi pentru totdeauna ce model de dezvoltare a ţării ni-l dorim, unul democratic sau unul care are tendințe autoritare.”
Europa Liberă: Spuneţi că relaţiile cu UE ar putea stagna sub președinția lui Igor Dodon, pe de altă parte, multe voci spun că de fapt actuala guvernare democrată ar fi compromis mişcarea pro-europeană a Moldovei. Cum se poate convinge un cetăţean dezamăgit că lucrurile trebuie despărțite, astfel încât să nu dea a lehamite din mână cel care este îndemnat să meargă în continuare spre Europa?
Victoria Bucătaru: „Este un semntiment pe care foarte mulţi cetăţeni îl au. Ei sunt foarte dezamăgiţi anume în guvernare şi din această cauză este în descreștere şi suportul pe care îl au faţă de vectorul european. Totuşi trebuie să menţionăm faptul că susţinerea pe care a avut-o doamna Maia Sandu la prezidențiale denotă faptul că indiferent de orice cetăţenii Republicii Moldova, o mare parte dintre ei, îşi doresc ca ţara să se dezvolte pe calea europeană.
Cred că ar fi foarte important să facem o distincție majoră între ceea ce înseamnă valorile, principiile, modul de funcţionare a UE, asistenţa, dar şi suportul politic pe care ni-l oferă, pe de o parte şi pe de altă parte paşii pe care îi întreprind elitele politice şi autorităţile care se află la guvernare şi care au o influenţă politică importantă. Până în prezent elitele aflate la guvernare menţin totuşi vectorul european.
În acelaşi timp, cred că este foarte important ca noile partide care îşi manifestă dorinţa de a dezvolta Republica Moldova pe calea europeană ar trebui să vină cu o viziune reformată astfel încât să convingă cetăţenii că UE nu înseamnă doar un model politic la care am putea să ne asociem, dar reprezintă şi un model de trai, un model de structură socială, comunitară, dar şi un model valoric pe care am putea să-l urmăm.”
Europa Liberă: Procesului de integrare europeană a Republicii Moldova este sau nu ireversibil? în condiţiile în care Moldova şi-a ales un preşedinte care pledează pentru apropierea de Rusia. Noul preşedinte, dar şi echipa din care a făcut parte, opoziţia socialistă, ameninţă cu denunţarea Acordului de asociere.
Victoria Bucătaru: „Ţin să înclin spre faptul că totuşi parcursul european al Republicii Moldova este ireversibil. În prezent nu văd un alt model de dezvoltare pentru ţară. În acelaşi timp aş vrea să revin la faptul că UE, dar şi statele membre ale UE acordă asistenţă financiară maximă atât de necesară pentru noi ca să nu putem dezvolta şi pentru a putea efectua reformele pe calea democratică. Suntem susţinuţi şi din punct de vedere economic.
În 2015 exporturile către UE au crescut şi datorită faptului că am început să implementăm Acordul de Asociere şi zona de liber schimb. Republica Moldova beneficiază şi de regimul liberalizat de vize, ceea ce oferă oportunităţi majore cetăţenilor noştri de a călători în statele zonei Schengen. Republica Moldova beneficiază şi de un parteneriat de mobilitate.
UE investește foarte mult în dezvoltarea educaţiei, dar şi în posibilităţile pe care le au tinerii Republicii Moldova pentru a studia în exterior. Deci această susţinere este foarte importantă şi indiferent de viziunea politică pe care o ai nu poţi să nu-i acorzi atenţie acestei susţineri, altfel cetăţenii cu siguranţă vor observa acest lucru şi vor reacţiona.”
Europa Liberă: Ce ar putea să îi reuşească la modul practic domnului Dodon în îmbunătăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă?
Victoria Bucătaru: „Nu sunt sigură că vor exista anumite lucruri practice pe care dumnealui ar putea să le realizeze. În primul rând, pentru că Federaţia Rusă are o politică foarte bine stabilită faţă de regiunea de est a Europei. Republica Moldova este în vizorul Federaţiei Ruse întâi de toate datorită interesului pe care îl are în Ucraina şi bineînţeles că va dori în continuare să menţină această situaţie de instabilitate la frontiera cu Ucraina. Probabil că ceea ce va încerca să facă noul preşedinte al Republicii Moldova este să reia exporturile în Federaţia Rusă şi să obţină careva facilităţi pentru cetăţenii moldoveni care muncesc în Rusia. Nu cred că vor exista însă anumiţi paşi strategici care ar putea să aducă nişte beneficii Republicii Moldova.”
Europa Liberă: O eventuală ridicare a embargourilor ar bucura probabil mulţi fermieri, agricultori şi atunci s-ar putea consolida susţinerea pentru vectorul pro-estic, pro-rusesc?
Victoria Bucătaru: „Probabil ar bucura anumite categorii de cetăţeni. Aş vrea să menționez însă că cetăţenii Republicii Moldova sunt conştienţi de faptul că trebuie să se modernizeze pentru a avea beneficii majore pe termen lung. Acele companii, acei fermieri care au conştientizat acest fapt depun toate eforturile pentru a se ajusta la rigorile UE. În prezent, Republica Moldova exportă foarte multe produse alimentare în UE. Ce ţine de exporturile în Federaţia Rusă, embargourile menținute până în prezent au dat posibilitate atât fermierilor, cât şi întreprinzătorilor să-şi reorienteze exporturile pe alte pieţe. Din acest considerent, cred că o eventuală ridicare a embargourilor va bucura o categorie foarte mică de persoane, iar faptul că aceştia vor exporta, dar în cantităţi mai mici pe piaţa Rusiei nu cred că va afecta foarte mult economia Republicii Moldova astfel încât să spunem că se va consolida suportul cetăţenilor pentru vectorul pro-rus.”
Europa Liberă: Cum credeţi că vor evolua relaţiile Republicii Moldova cu vecinii, cu Ucraina, cu România, sub președinția lui Igor Dodon?
Victoria Bucătaru: „Este un subiect foarte sensibil şi datorită faptului că domnul Dodon a făcut anumite declaraţii în timpul campaniei electorale. Cred că în calitatea sa de președinte dumnealui îşi va schimba totuşi retorica, pentru că va înţelege cât de importantă este relaţia pe care un stat o are cu vecinii săi. Probabil, la o primă etapă relaţiile pe care le avem cu România şi Ucraina vor avea de suferit.
Depinde foarte mult însă şi de elitele politice, de autorităţi, Guvern, Parlament cum vor consolida relaţiile cu vecinii şi bineînțeles care va fi reacția societății la mesajele transmise de către președinte. Consider că este foarte important în condițiile actuale de securitate regională ca relațiile dintre Republica Moldova şi Ucraina să se fortifice. Sper foarte mult că președintele Republicii Moldova va înţelege acest lucru. Dacă acest lucru nu va fi înţeles, atunci vom putea suspecta o anumită linie politică pe care acesta ar purta-o la sugestia anumitor parteneri din Est.
În ceea ce priveşte relaţiile cu România, cred că este foarte important să înțelegem că România este un partener strategic pentru Republica Moldova. Este acel partener care poate să ne deschidă drumul spre piaţa europeană şi mă refer aici la diversificarea energetică, la conexiunile energetice pe care le putem avea împreună, este vorba bineînțeles şi de gazoductul Iaşi-Ungheni. Este vorba de liniile terestre şi feroviare care pot fi îmbunătățite şi care ar oferi, în primul rând, accesul direct spre UE a cetăţenilor. Prin intermediul României şi Ucraina ar putea să creeze această interconexiune cu UE. Nu mai zic de faptul că România este şi statul care acordă maximă asistență Republicii Moldova în termeni de securitate.
Dacă tot vorbim de succesele care au fost realizate pe parcursul lui 2016 trebuie să menționăm şi despre acordul care a fost semnat pentru deschiderea unui oficiu de legătură NATO în Republica Moldova. Aceasta va oferi posibilitate forţelor armate să se dezvolte, să se califice, pe de o parte, iar pe de altă parte să ne revizuim politicile de securitate. Am să revin iarăși la rolul pe care îl are președintele în acest domeniu.
Trebuie să menţionăm faptul că preşedintele are un rol foarte important în confirmarea participării forţelor armate ale Republicii Moldova în exercițiile militare. Până în prezent se cunoaaşte că Republica Moldova participă în 28 de exerciţii militare sub egida ONU, NATO şi OSCE. Va fi un indicator important să vedem anul viitor care va fi participarea Republicii Moldova. Acesta va fi şi un element care ne va da de gândit în ceea ce priveşte politica pe care o promovează președintele şi modul în care vede el viitorul Republicii Moldova.”