Linkuri accesibilitate

Maria Kalughin: „Spiritul a fost distorsionat fiindcă integritatea în serviciul public este un interes general al nostru, al cetățenilor”


Interviul dimineții cu experta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.

Autorităţile de la Chişinău, care şi-au asumat o amplă reformă a sistemului de integritate, au făcut în aceste zile dintre ani un următor pas important în această reformă, după adoptarea cadrului legislativ, şi anume au completat rândurile Consiliului de Integritate. Este vorba despre structura care va alege preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, va aproba strategia de activitate a viitoarei autorităţi şi va analiza rezultatele.

Mariana Kalughin
Mariana Kalughin

Felul cum au ajuns în Consiliu cei şapte membri ai săi, mai ales cei doi din partea societăţii civile, a generat însă extrem de multă dezamăgire. De ce anume şi cât de justificată această dezamăgire? O vom întreba astăzi pe experta Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei de la Chişinău, Mariana Kalughin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:32 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dna Kalughin, Consiliul de Integritate din cadrul Autorităţii Naţionale de Integritate este în componenţă deplină acum: o fostă ministră din Guvernul comunist condus de Vasile Tarlev a fost trimisă de Guvern acolo şi vorbim despre Victoria Iftodi, apoi vor activa în acest consiliu doi reprezentanţi ai societăţii civile, ambii din mediul jurnalistic şi ambii foşti angajaţi ai unor instituţii media deţinute de politicianul Vlad Plahotniuc şi vorbim despre Dumitru Ţîra şi Tatiana Paşcovschi, apoi Sergiu Ostaf, directorul CREDO, a fost trimis acolo de Parlament, iar în continuare urmează Victor Micu trimis de Consiliul Superior al Magistraturii, Mircea Roşioru - de Consiliul Superior al Procurorilor, Viorel Rusu - de Congresul Autorităţilor Locale. Ce fel de activitate vă așteptați, dna Kalughin, să aibă acest Consiliu, date fiind aceste nume de persoane, atât cât le cunoașteți Dvs. activitatea?

Mariana Kalughin: „Bineînțeles că componența nominală a Consiliului Național de Integritate este puțin descurajară și mai degrabă pentru că nici măcar reprezentanții din partea societății civile, după mine, nu au suficientă experiență pentru ca să facă față acelor atribuții care revin Consiliului Național de Integritate.

Consiliul Național de Integritate este un organ cu atribuții foarte exacte: bunăoară trebuie să efectueze controlul președintelui și vicepreședintelui Autorității Naționale de Integritate, dar și să examineze și să soluționeze situațiile de conflicte de interese în care s-au pomenit eventual conducătorii Autorității Naționale de Integritate, dar și inspectorii de integritate.

Este evident că așteptarea mea a fost ca, urmare a acestui concurs, cel puțin din cadrul societății civile să fie desemnate persoane care au experiență, și dacă e vorba de jurnaliști - experiențe de investigații jurnalistice, în mod special investigații în tot ceea ce ține de controlul averii și intereselor personale. Pentru că nu aveam foarte mari așteptări din partea reprezentanților puterilor.

Sincer vorbind nu mai cred în independența puterilor, fie executivă, fie a puterii judecătorești. Iată de ce acești reprezentanți mai degrabă vor fi în unison, nu cred să fie discuții în contradictoriu sau nu cred că aceștia să ridice probleme cardinale esențiale pentru tot ceea ce ține integritate. Evident că într-un anumit sens spiritul a fost distorsionat, pentru că, de fapt, integritatea în serviciul public este un interes al nostru general al cetățenilor, motiv pentru care de fiecare dată insistam că în acest consiliu trebuie să fie mai mulți reprezentanți ai societății civile. Adică acești doi sunt insuficient pentru a-i contrabalansa pe ceilalți cinci care, de fapt, reprezintă puterile. Însă vom vedea.”

Europa Liberă: Ce întrebări aveți față de felul cum s-a desfășurat concursul pentru desemnarea acestor doi reprezentanți ai societății civile? Criticii spun că în timp ce juriști cu experiență nu s-au calificat, au fost aleși în schimb oameni care nu s-au evidențiat prin acțiuni vizibile în promovarea principiilor integrității.

Mariana Kalughin: „Da, cu siguranță ar putea să fie reproșuri și sunt reproșuri pe bună dreptate, pentru că nici măcar CV-le reprezentanților societății civile până la urmă pare-mi-se nu au fost făcute publice. Ba nici interviul propriu-zis. Dacă vă aduceți aminte, atunci când s-a decis selectarea reprezentanților societății civile în actuala Comisie Națională de Integritate, noi am avut posibilitatea să vizionăm online interviul care a fost desfășurat cu fiecare din candidați.

De data aceasta nici nu știm, cel puțin eu nu cunosc, care au fost întrebările adresate. Însă, mai cu seamă atunci când trei din Comisia de concurs pun punctaj maximal persoanelor care, de fapt, nu obțin același punctaj ca alți doi - aceasta trezește și ridică anumite întrebări în partea ce ține de obiectivitatea sau criteriile care au fost selectate pentru ca să se ia decizia referitor la câștigătorul concursului.

După mine este evident că guvernarea își creează o structură confortabilă sieşi și, de fapt, neavând puterea să schimbe realitatea, ne creează o a doua realitate, de alternativă. Pentru că cu siguranță acest sentiment de caracter formalist al lucrurilor și abordare formalistă a lucrurilor o am nu numai eu…

Însă o să vedeţi că ni se va prezenta acest Consiliu ca un foarte mare câștig: uitați-vă că chiar și reprezentantul Parlamentului vine din societatea civilă, doi jurnaliști etc.. Să vedem cum va fi organizat concursul deja pentru președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate, pentru că cu asta trebuie să se ocupe Consiliul Național de Integritate în perspectiva imediată și cine vor fi câștigătorii deja al acestui concurs.”

Europa Liberă: Puteți să vă aventurați să ghiciți cine ar putea deveni preşedintele ANI?

Mariana Kalughin: „Nu mă aventurez, însă cu siguranță va fi o persoană ca și dl Ostaf. Despre un fost coleg sau spui de bine, sau nu spui nimic, dar persoanele care vin din societatea civilă sunt atât de strâns afiliate puterii, că ai această tentație de a nu crede în aceste persoane. Eu cred că cel mai probabil președinte al Consiliului ar putea să fie ales Sergiu Ostaf (pentru că trebuie să se aleagă și președintele consiliului), iar pentru funcția de președinte şi cea de vicepreședinte ai Autorității Naționale de Integritate vor participa mai multe persoane, însă una cu șanse reale, eventual tot cu experiență din organizații nonguvernamentale.

Eu prea multă speranță deja nu-mi pun în acest Consiliu, în activitatea acestuia. Și e păcat, pentru că consiliul cum vă spuneam are și unele atribuții de control, dar și unele atribuții strategice, pentru că tocmai Consiliul este cel care trebuie să aprobe planul de activitate, strategia Autorității Naționale de Integritate, să analizeze rapoartele de activitate a Autorității Naționale de Integritate, ceea ce înseamnă că are și roluri așa, mai tactice, dar și strategice.”

Europa Liberă: Nu sunteți singura care nu vă puneți mari speranțe în această autoritate. Nadejda Hriptievschi, de exemplu, de la Centrul de Resurse Juridice zicea că prin organizarea acelui concurs de către Ministerul Justiției „s-au erodat toate speranţele ca Moldova să aibă un sistem de integritate sănătos”. Sunt și alte puncte de vedere critice, dar am să citez unul formulat de Maia Sandu, lidera PAS, care zicea în acest context: „Toate reformele PD nu sunt altceva decât umplerea instituțiilor vechi și noi cu oameni loiali partidului”. Aveți personal aceeași impresie?

Mariana Kalughin: „Cu siguranță da, chiar dacă nu pot în mod direct să probez acest lucru. Sunt oameni care niciodată nu au venit cu reproșuri sau critici dure față de guvernare și care mai degrabă, cum le place unora să spună, au opinii „educate” referitor la ceea ce se întâmplă în țară. Însă mai este ceva: pentru că există și această perspectivă a adoptării legii cu privire la liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, dacă vă aduceți aminte, care ar putea în genere să interzică Autorității Naționale de Integritate să efectueze controlul averilor dacă acestea au fost declarate în baza acestei legi.

Plus la asta, urmare a dezbaterilor parlamentare, legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, dar și legea cu privire la declararea și controlul averilor și intereselor personale au fost de-a binelea mutilate, astfel încât să nu poată să lucreze, nici să fie eficientă Autoritatea Națională de Integritate. Deci, pentru început trebuie să se revadă aceste două legi, pentru că sunt prevederi absolut contradictorii și confuze. Eu vă dau doar un simplu exemplu ca să înțelegeți: bunăoară în dispoziții finale legea spune că prima ședința a Consiliului Național de Integritate va fi convocată de către actualul președinte al Comisiei Naționale de Integritate, iar în textul propriu-zis al legii scrie că prima ședință trebuie să fie convocată de președintele Autorității acestea care încă nu a fost ales. Deci, o mulțime de astfel de subtilități și bineînțeles că dacă legea nu va fi reexaminată, atunci chiar nici nu știu în ce măsură se va efectua controlul.”

Europa Liberă: Cât de plauzibil vi se pare scenariul potrivit căruia autorităţile, după ce nu au reuşit să reducă la zero eficienţa acestui sistem de integritate prin promovarea legii amnistiei fiscale, despre care vorbeați mai devreme, ar fi decis s-o facă prin promovarea în acest consiliu a unor persoane “loiale”, lipsite de dorinţă de a se opune sistemului?

Mariana Kalughin: „Este mai mult decât plauzibil. Însă cred eu că și fără acest proiect de lege oricum aceste persoane cu adevărat loiale ar fi nimerit în Consiliul Național de Integritate. Pentru că tocmai asta e, cred, lecția pe care trebuie să o învățăm: noi de fiecare dată am avut discuții referitor cât de mult trebuie să participe societatea civilă în actul de guvernare. Eu una de fiecare dată consideram că, oricum, guvernarea are posibilități și resurse administrative pentru ca să anihileze orice societate civilă în oricare alte organe. Și, îmi pare rău să spun, dar tocmai această opinie tot mai mult și mai mult devine o convingere a mea. Pentru că aparent se dă undă verde parcă societăţii civile la participarea în actul guvernării, însă calitativ lucrurile nu se schimbă.

Oricum, trebuie să urmărim atent acest proces, care cred că va dura…Pentru că chiar dacă legea spunea că într-o lună autoritățile trebuie să-și desemneze reprezentanții în consiliu, vedeți că le-a luat practic patru luni această procedură, deci vă imaginați cam cât va dura întregul proces de startare a activității ANI, până la numirile în funcție, de exemplu, a inspectorilor de integritate. Eu cred că aceasta va dura până în vară cu siguranță.”

XS
SM
MD
LG