Linkuri accesibilitate

Donald Trump, Assange, și Rusia


Îngrijorare în Statele Unite față de relația de neîncredere care se cristalizează între președintele ales și comunitatea serviciilor de informații.

În Statele Unite cresc tensiunile între președintele ales Donald Trump și comunitatea serviciilor de informații, după ce pe 4 ianuarie Trump a pus din nou sub semnul întrebării teza serviciilor de informații că Rusia ar fi în spatele atacurilor cibernetice împotriva partidului democrat, în timpul campaniei electorale.

Trump, pe Twitter, a reluat afirmația lui Julian Assange, fondatorul WikiLeakes, afirmând că orice „copil de 14 ani” putea ataca serverele Partidului Democrat sau computerul lui John Podesta, purtătorul de cuvânt al campaniei candidatei democrate Hillary Clinton. Documentele publicate de WikiLeaks au subminat campania lui Clinton, iar atât Biroul Fedeal de Investigații cât și CIA au ajuns la concluzia că acesta a fost scopul celor care s-au aflat în spatele atacurilor cibernetice. În primul rând Rusia.

Guvernul rus a respins categoric orice amestec în alegerile americane, deși nimeni nu contestă că victoria lui Donald Trump este binevenită la Kremlin. O dovadă circumstanțială desigur, este faptul că președintele rus Vladimir Putin a decis să nu reacționeze la expulzarea unor diplomați ruși din Statele Unite, provocată de scandalul atacurilor cibernetice. Și să aștepte venirea la Casa Albă a lui Donald Trump și o relansare a relațiilor bilaterale.

În Congresul american sunt programate audieri pe tema atacurilor cibernetice iar vineri, Trump se va întâlni cu membri ai serviciilor de informații care-i vor prezenta un raport pe aceeași temă.

Joi, adjunctul secretarului de stat Victoria Nuland va informa, la o ședință cu ușile închise, Comisia senatorială de politică externă despre repercusiunile deciziei administrației Obama de a expulza 35 de diplomați ruși, ca răspuns la atacurile cibernetice.

Mulți actuali și foști oficiali sunt îngrijorați de relația de neîncredere care se cristalizează între președintele ales și comunitatea serviciilor de informații. Evelyn Farkas a fost până anul trecut una din specialistele Pentagonului în probleme rusești, înainte de a demisiona pentru a susține campania democratei Hillary Clinton.

„Concluziile serviciilor de informații sunt acceptate la Pentagon, sunt acceptate de Departamentului de stat”, a reamintit Farkas într-un interviu cu Europa Liberă.

Poziția lui Trump este contestată și de mulți membri de frunte al Partidului Republican, între care Paul Ryan, liderul republicanilor în Camera reprezentanților și senatorul Lindsey Graham, membru al Comisiei pentru forțele armate. Într-un interviu cu CNN, Graham s-a declarat îngrijorat de faptul că Donald Trump pare să-i dea mai mare crezare lui Julian Assange decât serviciilor americane de informații.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG