Linkuri accesibilitate

La Praga a fost deschis un centru împotriva „minciunilor pe net”


Eva Romancova: „Nu vom răspunde la toate dezinformările pe net, ci doar la cele care pot pune în pericol securitatea publică”.

Cehia are de la începutul anului un Centru împotriva Terorismului și a Amenințărilor Hibride (Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám​ - CTHH). Subordonat guvernului, Centrul se concentrează mai ales asupra dezinformării pe net, atrăgând atenția publicului, presei și instituțiilor statului asupra știrilor false.

În 16 decembrie, în Canada a apărut pe Facebook știrea că „undeva în Europa” „migranții islamiști” au încercat să violeze o localnică, dar au fost împiedicați la timp de niște paznici. Informația este însoțită de o înregistrare video din Praga.

Pe pagina sa de Twitter noul Centru ceh împotriva Terorismului și a Amenințărilor Hibride reproduce o imagine a postării canadiene, aplicându-i o mare ștampilă roșie cu cuvântul „Dezinformare”; de la poliție, specialiștii centrului au aflat că agresorii surprinși de o cameră de supraveghere nu erau nici „migranți”, nici „islamiști”, iar incidentul, chiar dacă brutal, nici nu avea natură sexuală: agresorii voiau să-i ia fetei drogurile și banii.

Este un exemplu din activitatea „de probă” a celor 20 de specialiști ai noului centru, făcută înainte ca el să fie inaugurat oficial pe lângă Ministerul de Interne, la începutul anului curent. Un alt exemplu din ultima lună a lui 2016: demascarea știrii false că autorul sau „autorii” atacului cu camionul de la Berlin, din 19 decembrie, și-ar avea baza la Praga.

Nu toată lumea a primit cu bucurie înființarea noului centru. Au reacționat negativ cei din Partidul Piraților, care își au drept crez libertatea absolută pe net.

Pirații au spus că Centrul este inspirat de „Ministerul adevărului” din romanul lui George Orwell „1984”.

„Cred că banii cu care se finanțează Centrul ar trebui investiți mai degrabă în educarea oamenilor”, a spus televiziunii publice din Cehia expertul media al Piraților, Giuseppe Maiello.

Critici aspre au venit și de la președintele Cehiei, Miloš Zeman, un fost premier social-democrat care a alunecat tot mai mult în ultima vreme pe poziții populiste, xenofobe, anti-islamiste, și tot mai devotat Rusiei și Chinei.

„Sunt fundamental împotriva cenzurii, cu excepția pornografiei, mai ales infantile”, a spus Zeman în discursul anual de Crăciun, adăugând că „aceia care îi împiedică pe alții să-și expună argumentele dovedesc că ei înșiși sunt în criză de argumente”.

Purtătorul de cuvânt prezidențial Jiři Ovčáček a scris chiar pe contul de Twitter al noii instituții că ea ar promova cenzura, fiind inspirată de structurile fostului regim comunist.

În replică, ministrul de interne Milan Chovanec a scris pe același cont de Twitter că cenzura nu se numără nicidecum printre obiectivele noii structuri, și că este gata să-l familiarizeze pe președinte prin viu grai cu activitatea reală a Centrului.

Faptul că noua structură nu-i încântă pe toți a fost dovedit de apariția grabnică a două conturi FB false ale noului centru.

Șefa lui, Eva Romancova, a respins criticile cu argumentul că în nici un caz Centrul nu practică cenzura. Mai mult, el nu se ocupă numai cu netul și cu monitorizarea „radicalizării” societății ci și, de exemplu, cu elaborarea unor strategii de apărare de amenințări teroriste reale, mai ales asupra așa-numitelor „ținte vulnerabile”, cum sunt centrele comerciale, cinematografele sau mijloacele de transport în comun.

„Nu vom răspunde la toate dezinformările pe net, ci doar la cele care pot pune în pericol securitatea publică”, a spus Romancova.

Ea a adăugat, într-un interviu cu televiziunea cehă, că Centrul s-a inspirat din activitatea altora, asemănătoare, înființate în ultima vreme în țările baltice. Acolo însă, temerile cele mai mari care au dus la apariția unor asemenea structuri sunt de natură militară, a precizat Romancova – într-o aluzie la Rusia.

Romancova a mai precizat că Centrul nu va avea în nici un caz drept obiect al muncii închiderea vreunui site pentru difuzarea de știri false.

Confruntat cu critici și cu temerile de „cenzură”, Ministerul de Interne a promis partidelor parlamentare că le va prezenta în amănunt activitatea Centrului.

Într-o emisiune de dezbateri a televiziunii publice CT24, șeful proiectului media Demagog.cz, care se ocupă de mai multă vreme cu demascarea minciunilor în spațiul public, a spus că în principiu noul Centru este binevenit. „Rămâne însă de văzut dacă se va mărgini să analizeze știri sau va vrea să meargă mai departe”, a avertizat Jan Tvrdon.

Mulți observatori cehi spun că nivelul discursului public în societatea cehă a coborât în ultimii ani, mai ales de când cu criza migranților.

Deși nu a afectat direct Cehia, criza migranților a fost prilejul consolidării curentelor de opinie și grupărilor de extremă-dreapta - un fenomen numit în limbaj diplomatic „radicalizare”, dar considerat de criticii lui cei mai vehemenți alunecarea spre fascism a societății cehe.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG