Linkuri accesibilitate

Serghei Lavrov: Noua administrație americană ar trebui invitată la negocierile de pace în Siria de la Astana


Ministrul de externe rus Sergei la conferința de presă
Ministrul de externe rus Sergei la conferința de presă

Conferință de presă de bilanț pe tema politicii externe a Rusiei.

Rusia își pune mari speranțe într-o viitoare cooperare cu noua administrație americană, mai ales în lupta cu terorismul internațional, a declarat marți la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-o conferință de presă de bilanț.

Rusia, a precizat Lavrov, speră ca noua administrație Trump să aibă o poziție mai constructivă și în problema siriană, motiv pentru care noua administrație americană ar trebui invitată la negocierile de pace de la Astana, programate pentru 23 ianuarie. La aceste negocieri, gândite să pregătească o nouă serie de tratative de pace la Geneva, ar urma să participe reprezentanți ai regimului președintelui Bashar al-Assad și ai grupărilor rebele. Întâlnirea de la Astana a fost mediată de Rusia, Turcia și Iran, precizează Reuters si publicația germană „Der Spiegel”.

Moscova se așteaptă să discute cu noua administrație Trump problema arsenalelor nucleare ale celor două țări, dar și scutul american antirachetă, instalat în Europa, testele nucleare sau armele supersonice.

Într-un recent interviu cu publicația germană „Bild” si cotidianul britanic „Times”, președintele-ales Donald Trump a lăsat de înțeles că ar putea negocia ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei în legătură cu criza din estul Ucrainei și anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea, în schimbul unei reduceri a arsenalului nuclear.

Lavrov a criticat drept „o idee proastă” și decizia NATO de a întări țările din flancul estic, decizie în baza cărei în Polonia au început să sosească militarii și echipamentul unui batalion american de circa patru mii de oameni. La această operațiune participă cu trupe și alte țări NATO, între care Marea Britanie și Germania.

Cât privește acuzațiile că Rusia ar fi lansat atacuri cibernetice pentru a influența alegerile prezidențiale americane din noiembrie anul trecut, Lavrov a declarat că sunt „trase de păr”. Referindu-se la temerile altor țări, ca Germania și Franța, că Rusia ar putea interveni la fel în alegerile lor din acest an, Lavrov a remarcat: „Din câte știu, în aceste țări există prezumția de nevinovăție. Așa că ele trebuie să aducă dovezi” dacă se întâmplă ceva.

Lavrov a critica și strategia Occidentului de a „exporta democrația” care în opinia sa nu a făcut decât să creeze și mai multe probleme, cum ar fi în Ucraina și în țările „Primăverii arabe”. Rusia este deschisă la un dialog cu Statele Unite, cu Uniunea Europeană și cu NATO dar „fără import de valori, fără încercare de a ne impune anumite valori”, relatează agențiile internaționale de presă că ar fi subliniat Lavrov.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG