Linkuri accesibilitate

Perspectivele NATO în ajunul președinției Trump


©Shutterstock
©Shutterstock

Alianța militarã occidentalã continuă să se activeze pentru a contracara agresiunea rusească în Ucraina și temerile est-europenilor.

Afirmațiile făcute de Donald Trump într-un interviu publicat în această duminică în legătură cu presupusa irelevanță astăzi a Alianței Nord Atlantice au stârnit consternare și îngrijorare la Bruxelles.

În acel interviu, apărut duminică în presă în Marea Britanie și Germania, președintele ales al Statelor Unite a afirmat că NATO ar fi o organizație învechită, sau anacronică („obsolete”), o relicvă a trecutului.

Anthony Scaramucci, unul din consilierii lui Donald Trump, prezent astăzi în Davos, în Elveția, la Forumul Economic Mondial, a încercat să diminueze efectele colaterale ale declarațiilor lui Trump, insist\nd că nu tot NATO este astăzi irelevant, sau „învechit”, ci că organizația militară occidentală ar trebui să se adapteze schimbărilor istorice.

„Trebuie să vedem cum schimbăm tratatul fondator al NATO astfel încât să putem înfrunta secolele 21 și 22”, a spus Anthony Scaramucci.

In privința afirmațiilor lui Trump despre NATO, despre cum alianța militară occidentală ar fi o organizație învechită și depășită, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier spusese ieri că înțelege „îngrijorarea” Alianței în urma acestor afirmații ale președintelui principalei țări din NATO, care contribuie cu circa 70% din bugetul total.

„Asta contrazice total ceea ce a spus ministrul american al apărării în timpul audierilor din Senatul SUA acum câteva zile, iar curând vom vedea care sunt consecințele pentru politica americană,” a spus Steinmeier, care s-a întâlnit de altfel luni cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg.

După victoria lui Trump, Stoltenberg găsise necesar să insiste că NATO a fost „vreme de aproape 70 de ani” fundamentul securiății europene și nord-atlantice.

Cât despre afirmația lui Trump că NATO nu a făcut nimic împotriva terorismului, ea nu este întemeiată, dată fiind importanța participării NATO la operațiunile din Afganistan.

Ca efect previzibil al afirmațiilor lui Donald Trump trebuie însă menționată și reacția Kremlinului, prin purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

„NATO este într-adevăr o relicvă, suntem de acord, spunem de multă vreme acest lucru despre această organizație”, a spus Peskov.

Între timp, „relicva” militarã occidentalã continuă să se activeze pentru a contracara agresiunea rusească în Ucraina și temerile est-europenilor, așa încât în portul german Bremerhaven au sosit săptămâna trecută cca 2.800 de piese de material militar greu, inclusiv sute de tancuri si piese artilerie, care vor fi folosite de cei 4.000 soldati americani aflati pe teritoriul tarilor din NATO din apropierea Rusiei.

SUA au încă cca 70.000 de militari in Europa.

După ani de zile de retrageri de trupe si abandon, SUA si NATO incep acum să repare infrastructurile militare, aeroporturile si retelele de aprovizionare.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG