Două din cele mai mari bănci de investiții din Londra au anunțat că cel puțin o parte din angajați vor fi mutați din Marea Britanie după „Brexit”, după ieșirea țării din Uniunea Europeană, relatează BBC.
Directorul executiv al băncii HSBC a declarat agenției Bloomberg că aproximativ o mie de locuri de muncă vor fi mutate de la Londra la Paris. Banca elvețiană USB intenționează, de asemenea, să mute în Uniunea Europeană o mie de locuri de muncă odată cu Brexit-ul. În discuții confidențiale, conducerea USB a lăsat de înțeles că locurile de muncă vor „pleca” la Frankfurt și că procesul va începe imediat ce Marea Britanie invocă articolul 50 din tratatul de la Lisabona, prin care își oficializează intenția de a părăsi Uniunea Europeană.
Declarațiile au fost făcute la numai o zi după ce premierul Theresa May a prezentat strategia guvernului ei în negocierile cu Uniunea Europeană, care presupune ieșirea din piața comună și din uniunea vamală.
Marea Britanie „nu poate rămâne în piața comună” a spus Theresa May marți, pentru că ar însemna „să nu ieșim de loc” din UE. Premierul a promis insă că va încerca să negocieze o relație comercială „cât mai liberă” cu Uniunea Europeană și a avertizat Bruxelles-ul să nu încerce să „pedepsească” Marea Britanie pentru că își va face un „deserviciu enorm”.
Londra va impune după Brexit un control asupra migrației din Uniunea Europeană, a mai declarat May, care însă și-a exprimat speranța că se va găsi o soluție de compromis atât pentru cetățenii britanici aflați acum în alte țări ale UE cât și pentru cetățenii europeni, stabiliți în Marea Britanie.
Theresa May a confirmat și că acordul final cu UE va fi prezentat Parlamentului de la Londra pentru a fi aprobat.
Pe de altă parte, negociatorii europeni au avertizat Londra că, la negocieri, „nu va putea alege” numai lucrurile care-i convin.
În aceste condiții, este de înțeles interesul cu care toată lumea așteaptă discursul pe care Theresa May îl ține astăzi la Davos, la Forumul Economic Mondial.