Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Sărbătorirea a trei ani de la referendumul ilegal din 2014 din regiunea găgăuză este unul dintre subiectele retrospectivei politice din această săptămână.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct

Liderii de la Comrat continuă să promoveze ideea unei eventuale desprinderi ai regiunii găgăuze din componența Republicii Moldova. În această săptămână, la Comrat, au avut loc mai multe evenimente pentru marcarea a trei ani de la organizarea referendumului, declarat ilegal atunci de autorități, în cadrul căruia locuitorii regiunii au votat pentru independența autonomiei, dacă Republica Moldova și-ar pierde statalitatea. L-am întrebat pe editorialistul de la ziarul Timpul Dan Nicu ce crede despre astfel de evenimente:

„Nu este altceva decât o tentativă de a menține în atenția opiniei publice a unei tactici de război hibrid, folosită de Rusia nu doar în Republica Moldova, dar și în Georgia, Ucraina etc.”

Europa Liberă: Ar trebuie să îngrijoreze astfel de evenimente?

„Asemenea evenimente ar trebuie să îngrijoreze, pentru că este vorba de imprimarea la nivel local, la nivelul unei populații de 150 de mii de locuitori, a unor elemente ideologice. Practic în momentul în care vii și spui că faci din această zi un fel de sărbătoare locală, și îți reușește asta, atunci tu schimbi mentalul colectiv, tu creezi un nou element identitar. Acest nou element identitar local, ar putea fi folosit, evident împotriva Republicii Moldova, ar putea fi folosit împotriva unei administrații pro-occidentale la Chișinău, ar putea fi folosit inclusiv pentru destabilizarea Republicii Moldova și a regiunii, ca un element din acest puzzle pe care Rusia îl aplică în regiune.”

Deși următorul scrutin va avea loc anul viitor, mai multe organizații neguvernamentale și-au exprimat în această săptămână îngrijorările cu privire la organizarea alegerilor. Ultimului scrutin prezidențial a demonstrat necesitatea îmbunătățirii legii în vederea democratizării procedurii electorale, spune Pavel Postică, director de programe al Asociației Promo-Lex:

„Am atras atenția la faptul că urmează a fi revăzut mecanismul de exercitare a dreptului de vot peste hotarele țării, urmează a fi revăzut și într-un fel sau altul explicat mai clar mecanismul de colectare a semnăturilor, de finanțare a campaniei electorale, cum pot fi aplicate sancțiuni pentru diverși actori care încalcă anumite proceduri electorale. Vorbim de implicarea bisericii, vorbim despre implicarea partizană a diferitor surse media sau radiodifuzori.”

Organizațiile semnatare s-au adresat Parlamentului cu recomandarea de a crea un grup care să lucreze la îmbunătățirea Codului Electoral. Principalele lacune legislative, la părerea autorilor demersului, țin de mecanismul de votare în străinătate, mecanismele de sancționare a cultelor religioase pentru implicare în campaniile electorale, dar și aplicarea unor sancțiuni eficiente pentru imparțialitatea instituțiilor media.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG