Protestele anti-guvernamentale din România au fost pe larg discutate în mass-media internațională. Cum văd analiștii politici ruși și ucraineni criza guvernului de la București.
„Autoritățile române au cedat în fața Uniunii Europene și a Statelor Unite: decretul privind legalizarea corupției a fost anulat” – așa începe un articol publicat de agenția rusă informațională REGNUM. Decizia a fost luată sub presiunea protestelor masive, susținute de Bruxelles și Washington care au criticat inițiativa guvernului român, numind-o „un pas înapoi”, mai scrie publicația.
Cuvântul demonstranților români cântărește greu în lupta împotriva corupției, cităm din ziarul rus Nezavisimaia Gazeta. „Istoria contemporană a României arată că protestele au o mare influență asupra vieții politice a țării”, citează un expert autorul Igor Subbotin. Cel mai recent exemplu ar fi demisia fostului premier Victor Ponta de pe urma protestelor stradale. România și Bulgaria tradițional ocupă ultimele locuri în clasamentele europene despre lupta împotriva corupției. „Acest decret este un simplu instrument de perpetuare a corupției”, scrie Nezavisimaia Gazeta.
Criza din România, care a culminat cu cele mai masive proteste stradale de la prăbușirea regimului lui Nicolae Ceaușescu, a prejudiciat imaginea Guvernului în fața Uniunii Europene, titrează publicația rusă Kommersant. „Demonstrațiile stârnite din dorința sinceră a românilor să pună capăt corupției sunt folosite în luptele politice interne. Perdanții ultimelor alegeri parlamentare în frunte cu președintele Klaus Iohannis încearcă să-și ia revanșa”, mai scrie Kommersant.
Într-un material de pe portalul ucrainean Golos UA se afirmă că protestele anti-guvernamentale din România ar trebui să fie un avertisment pentru autoritățile de la Kiev, care sunt corupte și incapabile să apere interesele cetățenilor. „La fel ca și România, Ucraina nu poate de sine stătător să lupte împotriva crimelor economice ale funcționarilor publici. Noi proteste masive la Kiev, Harkov, Dnipro și Odessa sunt inevitabile”, conchide Golos UA.
„De ce în România a început un Maidan?”, această întrebare o pune Maxim Vikulov de la publicația analitică ucraineană Politeka. Istoric, România a fost o țară extrem de coruptă, dar în ultimii ani a avut mai multe succese răsunătoare care au surprins țările partenere, scrie jurnalistul. „Încăpățânarea autorităților române amintește de comportamentul fostului președinte fugar Ianukovici. Practic, își pun singuri piedici”, se menționează în articol. După părerea autorului, societatea civilă românească este cea care stă în garda progresului.
„Revoluția luminii”, așa este intitulat un articol de pe canalul ucrainean Espresso TV în care se explică nemulțumirile din România. Deși guvernul de la București nu a satisfăcut încă toate cerințele protestatarilor, societatea civilă totuși a obținut o primă victorie. „Românii au arătat că nu vor renunța atât de ușor la reformele necesare pentru bunăstarea lor”, conchide Espresso TV.