Linkuri accesibilitate

Christian Scott, Stretch Music


O formă muzicală care încearcă să „întindă” convențiile ritmice, melodice și armonice ale jazz-ului.

Christian Scott, Stretch Music
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:34 0:00

„Stretch Music este locul spre care se îndreaptă muzica. Un hibrid care sfidează imunitatea percepților despre Muzica de Jazz, și despre cum ar trebui să sune ea. Stretch Music este un moment în care curajul întîlnește inovația”.

Aceste cuvinte, doamnelor și domnilor, aparțin unuia din clienții site-ului Amazon.co.uk, și descriu muzica de pe albumul „Stretch Music” lansat de trompetistul american Christian Scott în 2015.

Eu aș continua descrierea asta spunînd că estetica acestei muzici pornește de la un adevăr foarte simplu: toate genurile muzicale se trag unele din altele, și din când în când unele dintre ele se varsă cumva înapoi în acelea care le-au născut.

Avem aici, între altele, percuție drum’n’bass, genul de muzică electronică cu tobe digitale rapide dublate de un bas profund, vărsat într-un jazz melancolic și maiestuos.

Drum’n’bass care se trage din jungle, care se trage din reggae, care se trage din ska, care se trage din mento, calypso și... jazz.

Trompetistul, compozitorul și producătorul Christian Scott s-a născut în 1983 la New Orleans, Luisiana, într-o familie cu vechi tradiții muzicale, și este inventatorul unui gen aparte, numit chiar așa, stretch music, o formă muzicală despre care pe pagina de internet a lui Christian Scott ni se spune că încearcă să „întindă” convențiile ritmice, melodice și armonice ale jazz-ului pentru a cuprinde cît mai multe alte forme, limbaje și culturi muzicale posibile.

Noi ascultăm acum „Sunrise in Beijing”, de pe albumul „Stretch Music”, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol, e va fi urmată de piesa „Twin”.

Căutați așadar Dicționarul de sunete rare la Europaliberă.org

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG