Linkuri accesibilitate

Mariza


Am văzut-o la Praga în concert, la teatrul de operetă Karlin. Un concert cu un public în extaz, care aproape că n-a lăsat-o să plece de pe scenă la sfîrșit.

Mariza BUN
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:06:48 0:00

Am auzit prima oară de ea pe vremea când eram abonat la „Songlines”, o publicație britanică dedicată așa-numitei muzici world.

Apoi am ajuns la Lisabona și am cumpărat cîteva din albumele ei, deși aveam încă în minte ce ne-a spus regretatul profesor Marian Papahagi despre muzica asta portugheză numită fado, anume că e la limita kitsch-ului din cauza că majoritatea textelor sînt imposibil de siropoase și uneori de-a dreptul false, ceva asemănător, spunea profesorul Papahagi, cu aproape la fel de imposibilele romanțe românești.

Am avut însă încredere în cronicarul muzical de la „Songlines”, și nu mi-a părut rău.

Apoi am văzut-o la Praga în concert, la teatrul de operetă Karlin. Un concert cu un public în extaz, care aproape că n-a lăsat-o să plece de pe scenă la sfîrșit.

La un moment dat a spus că vrea să testeze acustica sălii, așa cum face la fiecare concert, și a cântat fără amplificare - și atunci a fost momentul extazului suprem: publicul a încremenit, pentru că vocea nu era de pe lumea asta, și apoi a explodat în urale.

Mariza, doamnelor și domnilor, s-a născut la Maputo, în Mozambic, dintr-un tată portughez și o mamă cu rădăcini africane.

Ruy Vieira Nery de la Centrul de studii muzicale și dans al Institutului portughez de etnomuzicologie ne spune că în mai puțin de 12 ani, Mariza s-a transformat dintr-un foarte bine ascuns fenomen local, cunoscut numai unui mic cerc de admiratori din Lisabona, într-una din cele mai aclamate stele ale scenei world music din lume, și că nici un artist portughez de la Amalia Rodrigues încoace nu a avut o asemenea carieră internațională fulminantă.

Și a făcut asta deschizînd registrul oarecum monoton melancolic și local al fado-ului spre feluri de muzică universale, cum ar fi jazz-ul și rythm & blues-ul

Noi ascultăm acum piesa „Transparente”, de pe albumul cu același nume din 2005, cu precizarea că în varianta pentru internet veți găsi o secvență video din concertul pe care Mariza l-a dat la Union Chapel din Londra în 2003.

Căutați așadar Dicționarul de sunete rare la EuropaLiberă.org.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (n. 1959 la Cluj), ziarist, corespondent la Biroul din București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG