Europa Liberă: Doamnă Monica Macovei, care va fi evoluţia în relaţia moldo-comunitară, din moment ce domnul Dodon a efectuat această vizită la Bruxelles şi a spus că deocamdată rămâne nemulţumit de felul cum este implementat Acordul de Asociere pe care l-a semnat Moldova cu UE?
Monica Macovei: „Viitorul relaţiei dintre Chişinău şi Bruxelles este viitorul pe care oamenii îl vor. Să nu uităm că oamenii sunt veşnici, poporul e veşnic, prin copiii lor ş.a.m.d., iar politicienii vin şi pleacă. Iar vizitele preşedintelui Dodon nu au fost de mare succes, nu a fost aşteptat cu covorul roşu. Sunt întâlniri în care i s-a şi atras atenţia că sunt lucruri care nu se fac şi nu se pot face,
Vizitele preşedintelui Dodon nu au fost de mare succes, nu a fost aşteptat cu covorul roşu...
de exemplu, nu se poate amenda în niciun fel Tratatul de Liber Schimb, care este, vreau să vă spun, cel mai favorabil făcut vreodată de Uniunea Europeană către o ţară terţă, cel cu Republica Moldova. Cel mai favorabil. Şi vă dau un singur exemplu, puteţi exporta produse din Moldova în UE şi importaţi de la noi, din UE, numai dacă vreţi. Adică, banii vă vin, pentru că exportaţi. Şi sunt multe alte exemple.”
Europa Liberă: El continuă să spună că acest acord a afectat relaţia cu Rusia şi că ar trebui într-un format trilateral să se discute pe mai departe cum se va efectua acest comerţ.
Monica Macovei: „Dacă pentru el relaţia cu Rusia este mai importantă decât cu UE, aceasta este altă discuţie. Dar acest acord nu afectează relaţia cu Rusia, cum aţi auzit, poţi avea relaţii şi cu Rusia, şi cu Uniunea Europeană. Suntem o piaţă de desfacere de 500 de milioane de oameni în Uniunea Europeană. Haideţi cu produsele moldoveneşti. O parte sunt, văd vinuri, poate sunt şi altele, dar acestea sunt vestite deja, vinurile moldoveneşti. Deci, o piaţă de desfacere extrem de mare, de 500 de milioane de oameni, din care toată populaţia Moldovei poate trăi, dacă lucrează.
Şi nu e numai statul – dar problema e ce face statul cu banii, să nu-i fure – care poate să exporte, plus firmele private, societăţile private, cetăţenii, fermierii să se adune împreună să exporte zarzavaturi, de pildă, proaspete. Aici mâncăm din acestea mai măsurate, rotunjite. Îmi aduc aminte că o prietenă din Comisie, când a mâncat prima oară o roşie în Bulgaria, aceasta era prin 2004, a crezut că e fruct, pentru că era foarte gustoasă. Bine, acum să trecem la lucrurile serioase. I s-a spus foarte clar: „Să ştiţi că nu se poate schimba acordul. Acordul nu e o jucărie cu care te jociʾ.”
Europa Liberă: Dar el insistă pe ideea că trebuie invitată şi Rusia, UE, Republica Moldova şi Rusia, să se renegocieze acest Acord de Liber Schimb.
Monica Macovei: „Răspunsul pe care l-a primit, din câte ştiu eu, este că nu se renegociază acest Acord de Liber Schimb. Şi în niciun caz noi nu negociem cu Rusia. Noi negociem cu Moldova. Rusia nu este parte în acest proces în niciun fel, aşa cum nu este nici America, aşa cum nu este nimeni altcineva. E Uniunea Europeană şi Moldova sau Uniunea Europeană şi Ucraina, sau Uniunea Europeană şi Georgia ş.a.m.d., nu este stat terţ, parte terţă. Această este o prostie. Cum să vină şi Rusia să facă parte din aceste negocieri?”
Europa Liberă: Vă întrebam despre viitorul relaţiei dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chişinău zice că din agenda pe care şi-a propus-o a îndeplinit, practic, sută la sută ceea ce s-a obligat. Ce restanţe are acum clasa politică de la Chişinău faţă de cetăţenii ei şi faţă de cei care îi oferă asistenţă, donatorii din exterior?
Monica Macovei: „A propos, de încheierea reformelor, să întrebăm cetăţenii Republicii Moldova, să vedem ce ne spun ei, că ei simt dacă s-au încheiat sau nu reformele. Şi cred că răspunsul lor nu este că reformele s-au încheiat, ei tot aşteaptă. Voi vorbi numai despre justiţie, ca să o scurtăm. Aici toată lumea este nemulţumită, pentru că nu se vede nicio investigaţie dusă la capăt şi, mai ales, investigaţie a celor de nivel înalt politic sau administrativ. Pentru că acesta e testul justiţiei, nu cu nea Ion care fură doi saci de porumb de nu ştiu unde, ci cu politicieni sau cu oligarhi cum e Plahotniuc sau cu oligarh mogul media. Aici e testul justiţiei, al procurorilor şi al judecătorilor. Iar dacă procurorul general nou-numit nu-şi face treaba, aceasta înseamnă că gradul de criminalitate în Moldova creşte, înseamnă că rămân nepedepsiţi vinovaţii şi banii nerecuperaţi.
Lumea e mult mai săracă din aceste furturi, trebuie să înţeleagă. Şi atunci acest om trebuie revocat. De exemplu, consiliul procurorilor, dacă omul nu şi-a făcut treaba, cât va aştepta să-l vadă? Trebuie să ceară revocarea. Aici e foarte simplu: „Ţi-am dat o sarcină, au trecut şase luni sau un an, nu ai făcut-o şi nici nu dai semne că o vei face, înseamnă că nu eşti independent şi nu o vei face niciodată. De ce să mai pierd timpul să te ţin acolo câţiva ani?”. Până când nimereşte unul care îşi face treaba.”
Europa Liberă: De ce opinia publică nu ajunge să vadă finalitatea dosarelor?
Monica Macovei: „Pentru că nu a fost propus un om independent, e foarte simplu. Și un singur om, care vrea, poate să o facă. Eu am vrut un om independent şi, ca atare, am căutat un om total independent şi un om de stâncă, chiar de stâncă, a cărui opinie nu i-o schimba nimeni, nici măcar eu, dacă aş fi vrut să i-o schimb vreodată, fiind cea care l-am propus ministru al Justiţiei. Şi omul a adus procuror lângă el ca şi el. Şi aşa a pornit totul. Şi în deja trei-patru luni de zile s-au văzut rezultatele. Primul anchetat era chiar un coleg din guvernul în care eram eu.
Reforma justiţiei înseamnă oameni. Că altfel, facem instituţii, am făcut consiliile judiciare, de judecători şi de procurori, şi s-a îmbunătăţit justiţia în Moldova? Spuneți-mi, s-a îmbunătățit? Eu nu cred. Cum nici în România nu s-a îmbunătăţit. Noi avem un Consiliu Superior al Magistraturii cu două secţii – judecători şi procurori. Nu s-a îmbunătăţit. Pentru că, în general, se apără unii pe alţii, adică, apără relele din sistemul judiciar. Aceasta e ce am constatat eu în mai multe ţări, nu numai în Moldova şi în România. Şi în Bulgaria e la fel.”
Europa Liberă: Dar cine şi cum face funcţionale instituţiile statului?
Monica Macovei: „Oamenii, e simplu. Un singur om face diferenţa. Numai oamenii foarte buni creează o diferenţă. Foarte buni, nu numai buni. Nu ajunge să fii bun, trebuie să fii foarte bun şi să fii rezistent, şi să îţi iei riscuri, şi să nu te uiţi în stânga şi în dreapta, să te duci până la capăt. Dar, repet, un singur om. Noi am început cu un om, cu un procuror şef la DNA. Mai contează ceva pentru Republica Moldova, şi anume, să vă axaţi pe răspunderea individuală. Nu există răspundere colectivă.
Răspunderea colectivă e zero, înseamnă că nimeni nu răspunde. Iar la propunerea de procuror general, de exemplu, eu aş lua-o de la Consiliul Judiciar, de la Consiliul Procurorilor, pentru că este un organ colectiv. Răspunde cineva din acel consiliu, dacă procurorul general nu îşi face treaba, adică nu face nimic? Nu răspunde nimeni.
Atunci, trebuie răspundere individuală, trebuie dată, de exemplu, ministrului Justiţiei, care, chiar dacă e unul în care nu credeţi astăzi, veţi şti exact cu nume, cu faţă, cine e de vină, pentru că a propus un procuror general care nu îşi face treaba. Şi e mult mai uşor de revocat un ministru. Şi revoci trei miniştri la rând. Iese populaţia în stradă, despre aceasta s-a vorbit şi astăzi, populaţia trebuie să-i ţină responsabili pe conducători. Cum îi ţii responsabili? Vedeţi ce e la Bucureşti de şase zile tocmai pentru anticorupţie. Lumea a ieşit în stradă, duminică au fost 600.000 de oameni din toată ţara.”
Europa Liberă: Dar şi acolo guvernul nu a făcut un pas înapoi.
Monica Macovei: „A făcut un pas înapoi, a luat ordonanţa de urgenţă duminică, după ce marţi noaptea, ca hoţii, au dat o altă ordonanţă de urgenţă, proastă. Acum să vedem ce se întâmplă. Lupta va continua, că ei nu se lasă aşa uşor. Politicienii nu vor să fie anchetaţi, dar nici noi nu trebuie să ne lăsăm.”
Europa Liberă: Şi la Chişinău au protestat oamenii aproape un an de zile şi rezultatul acestor proteste...
Monica Macovei: „Am un sfat: protestaţi fără tribune şi fără politicieni. Protestează oamenii. În România au ieşit oamenii, politicienii nu au avut ce căuta în piaţă. Simplu.”
Europa Liberă: Aici, la Bruxelles, am auzit mai multe voci care au spus: „Occidentul vă întinde mâna, Republicii Moldova, dar nu vă poate rezolva problemele”. Cum trebuie înţeles acest mesaj?
Monica Macovei: „Că şi oamenii trebuie să se implice în rezolvarea problemelor. Şi noi am avut astfel de mesaje de-a lungul anilor şi acum doi-trei ani, când ne plângeam de ce făceau guvernele, că la noi guvernele socialiste sunt o nenorocire. Când vine PSD la putere, e nenorocire. Şi se plângeau ONG-urile, când se întâlneau cu ambasadori, cu diverşi reprezentanţi, care întrebau: „Dar oamenii, oamenii ce fac?”. Noi ne-am obişnuit să aşteptăm ajutor de la străini şi în Moldova, şi în România, şi multă lume. În primul rând, să ieşim noi să ne ajutăm. Adică, să vadă toată lumea că oamenii vor aceasta, cum văd acum în România, că atunci e altceva. Pentru că oricine vine şi spune: „Dacă românii vor să apere democraţia şi anticorupţia – că aceasta facem acum în România şi au ieşit pe stradă şase zile la rând – atunci, da, ajutăm poporul român, nu ajutăm politicieni”. Ei nu ajută politicieni.”
Europa Liberă: Dar la Chişinău, când e vorba despre problemele Republicii Moldova, zic că de vină e geopolitica. Şi aici cam se pune punct soluţiilor care trebuie să fie identificate pentru a rezolva problemele societăţii, ale ţării.
Monica Macovei: „Adică, geopolitica înseamnă ce? Că trebuie să nu ne certăm cu ruşii sau cum? Nu, nu are nicio legătură. Federaţia Rusă a decis să aibă relaţii proaste cu noi. Şi Federaţia Rusă a invadat Crimeea ş.a.m.d. Adică, să fim serioşi, noi nu putem să tolerăm. Şi aşa a durat prea mult până când am luat nişte sancţiuni împotriva Rusii, că şi aici nu au mers toate pe roz şi nu e toată lumea de acord. Dar, a propos, de Federaţia Rusă şi reîntorcându-ne la Moldova, să-şi pună întrebarea cetăţenii Republicii Moldova dacă au câştigat sau au pierdut bani din relaţia cu Federaţia Rusă. Pentru că au fost atât de multe sancţiuni economie, interdicţii de export de vinuri, de zarzavaturi ş.a.m.d., de atâtea ori s-a tăiat curentul electric sau altele de genul acesta, încât cred că paguba e mult mai mare din partea Federaţiei Ruse. Da, pentru Moldova, câţi bani au pierdut? Se duc şi muncesc acolo unii, dar alţii, foarte mulţi, muncesc în Uniunea Europeană şi câştigă mult mai bine decât câştigă aceia în Federaţia Rusă.
În plus, repet, Moldova a pierdut foarte mulţi bani din cauza sancţiunilor Rusiei. Adică de unde până unde Moldova e o prietenă a Rusiei? Să nu mai credem minciunile acestea. Să gândim cu capul nostru. A propos, în Bucureşti sunt multe postere la aceste manifestaţii: „Gândesc liber. Nu sunt manipulat”. Deci, haideţi să nu mai fim manipulaţi de propaganda rusească, care e şi în România. Au început cu propaganda anti-Uniunea Europeană, antiamericană, ca să nu spună direct pro-Federaţia Rusă. Au început aşa, dar oamenii gândesc.”
Europa Liberă: Cu excepţia reformei justiţiei, ce mai aşteptaţi de la autorităţile Republicii Moldova să facă, ca să fie un parteneriat adevărat între UE şi Moldova?
Monica Macovei: „Trebuie să pună în aplicare tot ce scrie în Acordul de Liber Schimb. Acordul de Asociere are şi o parte economică, DCFTA. Şi trebuie să aibă o piaţă comună, trebuie să aibă achiziţii publice clare şi transparente, fără hoţie şi corupţie. Investitorii nu vin, dacă achiziţiile publice nu sunt corecte. De investitorii mari vorbesc. Vin tot nişte corupţi care vă fură, care construiesc o autostradă sau o stradă cu un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei. De unde sunt banii aceştia în plus? Din buzunarul oamenilor. Deci, astfel de lucruri trebuie făcute.
Ca să nu mai spun de miliard şi cele 20 de miliarde de care am auzit astăzi și care s-au spălat în Scoţia, Marea Britanie sau Letonia, în diverse ţări. Eu nu vrea să repet ce a spus şeful unei reţele de jurnalişti de investigaţie. Şi bani care, inclusiv, se regăsesc în Uniunea Europeană.
Da, există reţele infracţionale care includ Moldova, Georgia, Rusia, ţări din Uniunea Europeană, sunt transfrontaliere şi cu acestea trebuie să ne luptăm. Aceasta era şi problema pe care a pus-o colegul meu Paul Radu. Orice facem noi şi banii pe care îi dă Uniunea Europeană, de exemplu, Moldovei sau Ucrainei şi, dacă îi dă guvernului, se duc, de fapt, pe reţele de infracţionalitate. Cu aceasta trebuie să ne luptăm.”
Europa Liberă: De ce nu condiţionaţi, atunci când oferiţi asistenţă Republicii Moldova, cei din UE? A fost una dintre întrebările des auzite aici, la Bruxelles.
Monica Macovei: „De exemplu, Expert Forum a cerut aceasta şi noi, cel puţin, pentru România, că urma să dea România bani Moldovei. Dar aici noi ne gândim tot timpul, au fost şi alte ţări în situaţia aceasta, ne gândim la oameni. Depinde ce se întâmplă cu banii, dacă banii sunt ca să faci ceva să ajuţi oamenii, de ce să-i sancţionezi pe oameni? Dar aceasta ce înseamnă? Aceasta înseamnă că trebuie să controlezi la sânge ce face guvernul cu banii, să nu-i fure, să ajungă într-o investiţie care să ajute oamenii. Dacă le dai bani să facă canalizare, de exemplu, în nişte sate, drumuri, şcoli, trebuie să fii siguri că fac canalizare, drumuri, şcoli şi la preţ normal şi nu la suprapreţ şi nu fură banii. Şi atunci mai bine dai banii ca oamenii să trăiască mai bine.”