Demisia lui Florin Iordache ar fi ultimul sacrificiu pe care coaliția de guvernământ din România pare dispusă să-l facă. Demisia „chinuită” a ministrului Justiției, după cum a numit-o președintele Klaus Iohannis vine prea târziu pentru a da satisfacții străzii. Protestatarii care vin seară de seară în Piața Victoriei consideră că întregul cabinet trebuie să plece, iar președintele Iohannis a lăsat, de asemenea, să se înțeleagă că aceasta ar fi singura soluție care ar face liniște în țară.
Florin Iordache, ministrul demisionar al Justiției este cel care a venit cu Ordonanța de urgență de modificare a Codurilor penale, care a fost adoptată în noaptea de 1 februarie și care prevedea între altele dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu. Iordache a fost, însă, un simplu executant, care a pus în aplicare soluția care l-ar fi putut scăpa de proces pe șeful său de partid, Liviu Dragnea.
Sub presiunea străzii, a declarațiilor venite din Occident, dar și din pricina semnalelor venite din interiorul PSD, guvernul a abrogat Ordonanța de urgență duminică, iar patru zile mai târziu a cerut demisia și a ministrului Iordache.
Primarul Iașului, Mihai Chirică, vicepreședinte PSD a fost printre primii lideri social-democrați care i-au cerut lui Liviu Dragnea să asculte vocea străzii, să retragă Ordonanța și să-l demită pe Iordache. Tot el a dat publicității o parte din datele unui sondaj de opinie de uz intern, în care credibilitatea PSD scăzuse pe fondul protestelor cu 23%, față de luna decembrie, când au avut loc alegeri parlamentare.
Florin Iordache a declarat în momentul anunțării demisiei că „toate intițiativele” lui sunt „legale și constituționale”. De fapt, Curtea Constituțională nu s-a pronunțat pe fondul Ordonanței incriminate, în vreme ce proiectul său privind grațierea se află în discuție la Parlament. Ministrul demisionar al Justiției se simte nedreptățit, după cum rezultă din declarația sa de astăzi, fiindcă așa cum se întâmplă adesea în PSD și nu numai, oamenii sunt folosiți și apoi aruncați afară.
Modificările asupra legilor anticorupție fac parte dintr-o viziune mai largă a PSD și ALDE, cele două partide aflate la guvernare și care au dat de înțeles încă din campania electorală că vor relaxa în acest sens cadrul legal.