Cotidianul Evenimentul zilei publică o știre despre poziția exprimată de Igor Dodon în cadrul vizitei la Bruxelles la Bruxelles. „Nu renunţă la ideile fixe pe care le are încă din campania electorală, chiar dacă i-ar putea face rău ţării lui”, notează ziarul și citează fraza în care președintele Republicii Moldova le recomandă atât guvernanților de la Chișinău, cât și oficialilor occidentali să nu se grăbească să deschidă un birou al NATO anul acesta, pentru că oricum anul viitor va fi desființat.
Pe site-ul Hotnews.ro, Cristian Pantazi și Dan Tapalagă inventariază gesturile provocatoare făcute de coaliția PSD-ALDE care guvernează în România față de partenerii occidentali ai țării. Concluzia analiștilor este că aceste câteva săptămâni au îndepărtat România de Uniunea Europeană cum nu a făcut-o nicio putere politică după 1989. E vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea Codului Penal în folosul politicienilor penali, care a stârnit un potop de atenționări și avertismente din partea mai multor ambasadori străini acreditați la București și din partea instituțiilor euro-atlantice. Guvernul, mai arată Pantazi și Tapalagă, chia i-a sfidat și umilit pe diplomații străini: ministrul de externe român i-a recomandat ambasadorului american să-și transmită comentariile la MAE și nu în spațiul public; același Teodor Meleșcanu le-a cerut colegilor de guvern să nu mai discute cu ambasadorii occidentali fără acordul său. Dar cireașa de pe tort a fost absența premierului Sorin Grindeanu de la o întâlnire solicitată de mai mulți ambasadori străini, pe motiv că e ocupat la guvern cu alte chestiuni. Au mai fost: bugetul construit pe o țintă de deficit bugetar care sigur nu va fi îndeplinită, atacul la multinaționale și, mai ales, declarațiile reprezentanților coaliției de guvernare că România n-ar mai trebui supusă controlului european pe justiție și nici n-ar mai trebui să asculte cuminte toate indicațiile de la Bruxelles.
O notă aparte a făcut declarația ambasadorului rus la București, Valeri Kuzmin, acordată ziarului Adevărul, dar preluată azi și de ziare.com: „Sper ca societatea româneasca va fi suficient de matură să iasă din impasul creat de această problemă minoră de a declara sau nu o amnistie. În țara noastră au fost două momente când președintele Putin a dezincriminat câteva fapte penale cu caracter minor”, a spus Kuzmin.
Într-un interviu acordat la ziare.com, sociologul Mircea Kivu e sceptic că PSD ar fi scăzut semnificativ în sondaje de când sute de mii de români contestă guvernul în stradă. Bazinul lor electoral rămâne același, mai degrabă e de presupus că va fi crescut numărul celor care acum s-ar duce la vot.
De fapt, românii ar trebui să se acomodeze cu ideea că vor avea o guvernare PSD-ALDE timp de cel puțin patru ani. Este opinia lui Mircea Marian, de la România liberă, iar concluzia urmează unei scrutări a intereselor politice (firești) ale președintelui Klaus Iohannis: șeful statului e mai degrabă avantajat de existența unui guvern „care scoate din minți electoratul”, asta i-ar putea asigura realegerea. Varianta unui guvern de altă culoare politică, dimpotrivă, i-ar uza atuurile, pentru că opoziția liberală e și ea dornică să se vadă la adăpost de sentințe penale. „Strada și Facebook-ul, scrie Mircea Marian, vor rămâne adevărata forță de opoziție la PSD, multă vreme de acum încolo”.