După convorbirile purtate luni la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, vicepreședintele american a spus că exprimă în numele președintelui Donald Trump devotamentul puternic al Statelor Unite față de continuarea cooperării și parteneriatului cu UE.
Retorica de campanie electorală a președintelui Trump – care vorbea despre NATO ca despre ceva anacronic și promitea să renunțe la multe tratate internaționale – ca și bunăvoința lui față de președintele rus Vladimir Putin, au provocat neliniști în Europa.
Anul trecut, Trump a lăudat și decizia britanicilor de a ieși din UE, anticipând că vor urma și alte țări, iar UE se va destrăma.
La discuțiile de luni cu vicepreședintele Pence, președintele Consiliului European Donald Tusk a spus că „prea multe s-au întâmplat în ultima vreme” în Statele Unite și Europa „ca să ne prefacem că nu s-a schimbat nimic”.
După convorbirile cu Pence, Tusk a adăugat însă că acestea au fost deschise și sincere și că mesajul venit de la Washington este promițător pentru viitor:
„Contăm, ca întotdeauna, pe sprijinul deplin și ne-echivoc al Statelor Unite pentru ideea unei Europe unite. Lumea ar fi mult mai rea dacă Europa n-ar fi unită”.
Vicepreședintele Pence a reafirmat după întâlnirea cu liderii UE sprijinul pentru Ucraina și pentru țările baltice, „pe fondul eforturilor rusești de a redesena prin forță granițele internaționale”, dar a semnalat și dorința de dialog cu Moscova:
„Deși Statele Unite vor continua să ceară socoteală Rusiei, sub conducerea președintelui Trump vom căuta noi căi de a găsi un numitor comun cu Rusia”, a spus Pence.
Vicepreședintele american Mike Pence s-a întâlnit luni la Bruxelles și cu secretarul-general NATO, Jens Stoltenberg, iar la conferința de presă care a urmat a repetat asigurările că Alianța Nord-Atlantică își păstrează relevanța și puterea. Pence a repetat însă cererea exprimată recent și de noul șef al Pentagonului, Jim Mattis, ca aliații europeni să-și mărească - dacă se poate chiar de anul acesta - bugetele apărării, cel puțin până la pragul de 2% din PIB, prevăzut de regulile alianței. (MT)