Comisia de Justiție, Afaceri Interne și Libertăți Civile (LIBE) din Parlamentul European va merge în România pentru a sta de vorbă cu guvernul și cu „Strada”. Asta după ce eurodeputatii PSD și ALDE au explicat în cadrul unei audieri în LIBE necesitatea adoptării OUG13. „Nu ne-a fost clar care este legătura dintre îmbunătățirea condițiilor din închisori și dezincriminarea unor fapte de corupție”, spune într-un interviu pentru Europa Liberă eurodeputata socialistă Ana Gomes. „Indiferent ce spun colegii mei din Romania, percepția generală este că în România se dorește acoperirea corupților, respectiv, a anumitor oameni din partidul de guvernământ (PSD), care face parte din familia mea politică”, mai arată eurodeputata portugheză. Protestele anti-corupție din România au continuat duminică, la ora interviului, pentru a 20-a zi consecutiv.
Europa Liberă: Doamnă Gomes, ce părere aveți despre protestele anti-corupție din România?
Ana Gomes: „Unii colegi din parlament încercă să le caracterizeze ca pe o mișcare oportunistă a opoziției din România. Dar felul în care văd eu descrisă această mișcare în mass media, inclusiv în cea portugheză, mă face să cred că este o revoltă populară majoră împotriva corupției.
Cred că avem de-a face cu o mișcare pozitivă, când oamenii ies în stradă pentru a protesta împotriva politicienilor corupți, cerând un guvern curat. Cred că este o reacție foarte legitimă și sănătoasă a cetățenilor. Înțeleg că majoritatea celor care demonstrează sunt tineri. Ceea ce văd în România îmi amintește de Maidanul din Ucraina. De aceea, nu cred că putem pur și simplu desconsidera aceste mișcări clasificandu-le drept oportunism al opoziției. De ce să facem asta când oamenii ies în stradă atât de persistent, masiv, cerând guvernanți buni?”
Europa Liberă: Unii îi acuză pe protestatari că sunt manipulați de forțe străine.
Ana Gomes: „Aceasta este întotdeauna explicația regimurilor netransparente și autocratice. La fel se întâmpla și pe vremea dictaturii lui Salazar in Portugalia. Aceasta era scuza și așa erau învinuiți protestatarii: că sunt manipulați de forțe străine. Peste tot în lume, această scuză avansată de dictaturi sau regimuri autocratice este revoltătoare. Când, de fapt, protestele nu sunt altceva decât exercitarea dreptului democratic de a ridica vocea si a critica guvernul atunci cand face greșeli. Nu cred că există forțe străine care să fie capabile să manipuleze aceste mase de oameni.”
Europa Liberă: Care ar fi sfatul Dvs. pentru colegii Dvs. socialiști din guvernul de la București? Aceștia îi acuză pe protestatari că, de fapt, nu știu de ce protestează, că nu au citit controversatele ordonanțe…
Ana Gomes: „Da, am văzut explicațiile pe care ni le-au dat colegii noștri
Nu ne-a fost însă clar cum îmbunătățirea condițiilor din închisori are legătură cu dezincriminarea unor fapte de corupție în legătură cu folosirea banilor public...
socialiști români aici, în Parlament. Au spus atunci că „Strada” a interpretat în mod greșit intențiile guvernului, care dorea doar o îmbunătățire a condițiilor din închisori. Nouă nu ne-a fost însă clar cum îmbunătățirea condițiilor din închisori are legătură cu dezincriminarea unor fapte de corupție în legătură cu folosirea banilor publici.
În Portugalia, țara mea, mass media a relatat despre ce se întâmplă în România, scriind că are loc o de legalizarea a corupției. Indiferent ce spun colegii mei din Romania, percepția generală este că în România se dorește acoperirea corupților, respectiv, anumiți oameni din partidul de guvernământ (PSD), care face parte din familia mea politică. Cred că România are un trecut foarte trist.
Lupta anti-corupție este foarte importantă și a fost o prioritate când țara negocia intrarea în UE. Însă vedeți, o dată ce o țară întră în UE, nimănui nu îi mai pasă de corupție. Dar nouă, în Parlamentul European, ne pasă. De aceea am cerut cu ceva timp în urmă Comisiei Europene să prezinte un raport privind corupția în UE. Primul raport a fost publicat în 2014. Al doilea ar fi trebuit publicat anul trecut, dar nu s-a întâmplat asta.
Recent am primit un răspuns foarte nesatisfăcător din partea vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care ne-a spus că acum chestiunea corupției este abordată în cadrul semestrului
Nu este nimic mai important decât transparența și solicitudinea față de public, mai ales când oamenii demonstrează atât de mult timp...
european, și, ca atare, nu este nevoie pregătirea unui raport special privind corupția în UE. Aceasta este ceva ce eu și mulți alți colegi de-ai mei nu putem accepta. Am făcut aici o platformă pentru integritate, ITCO, și vom face Comisia răspunzătoare pentru acest eșec uluitor. Din cauza unor astfel de greșeli oamenii sunt nemulțumiți de guverne, sunt suspicioși cu privire la activitatea acestora.
Nu este nimic mai important decât transparența și solicitudinea față de public, mai ales când oamenii demonstrează atât de mult timp și în număr atât de mare pentru o guvernare curată. În astfel de cazuri, socialiștii adevărați iau măsuri, și nu se ascund în spatele unor scuze pentru a continua vechile obiceiuri.”
Europa Liberă: Sunteți unul dintre cele mai vocali membri ai LIBE când vine vorba de politicile anti-corupție. Ce măsuri va lua Comisia în acest caz?
Ana Gomes: „Am decis în LIBE să organizăm o misiune a LIBE în România, ca și o dezbatere, înainte de a pune acest subiect pe agenda plenului PE. Cred că este util să mergem la fața locului să vorbim cu guvernanții dar și cu societatea civilă, cu demonstranții etc. Pe de altă
Ignorând cererile si protestele oamenilor nu facem decât să întărim extrema dreapta xenofobă si anti-europeană...
parte, trebuie să semnalăm Comisiei Europene ca nu este acceptabil sa inchidă ochii la coruptie. Daca nu vrem ca populiștii si extrema dreapta sa castige teren, trebuie să acordăm atenție ingrijorărilor oamenilor. Iar corupția este una dintre marile lor îngrijorări. Si este legitim să fie așa, căci corupția este legată de spalarea de bani, de terorism, de crima organizată.
Trebuie să facem ca oamenii să isi recâștige increderea in politicieni si partide. Altfel, ignorând cererile si protestele oamenilor nu facem decât să întărim extrema dreapta xenofobă si anti-europeană. Chiar dacă intentia guvernului a fost inteleasă gresit, guvernul trebuie sa demonstreze ca nu doreste să acopere corupții si ca initiativele sale legislative nu au drept scop oferirea mai multor oportunităti pentru cei corupti.”