Linkuri accesibilitate

Gidon Kremer: „Indiferența nu mi-a fost niciodată proprie, nu trăiesc într-un turn de fildeș...” (VIDEO)


Gidon Kremer la Academia Kronberg în Germania
Gidon Kremer la Academia Kronberg în Germania

Elogiu unui mare violonist și muzician angajat, la împlinirea vîrstei de 70 de ani.

La Kronberg în Germania
La Kronberg în Germania

Unul din cei mai remarcabili violoniști ai timpurilor noastre, Gidon Kremer împlinește, la 27 februarie, 70 de ani și întreaga lume muzicală îl sărbătorește punînd în evidență nu numai un mare virtuoz al viorii, dar și statutul său de muzician umanist, angajat și pe plan politic, în ultimele decenii. Kremer efectuează în prezent un turneu aniversar în mai multe țări, al său propriu, dar și al orchestrei pe care a fondat-o în urmă cu exact 20 de ani, Kremerata Baltica, asumîndu-și atunci responsabilitatea, în anii declarării independenței statelor baltice, de a promova tinerii lor extrem de dotați muzical.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:02 0:00

La ora actuală, violonistul este implicat în mai multe proiecte cu mesaj politic. În Statele Unite, într-un interviu acordat cotidianului New York Times, Kremer nota pe marginea proiectului intitulat „Rusia: Măști și fețe” în care cîntă „Tablourile dintr-o expoziție” ale lui Modest Mussorgsky proiectînd pe fundalul scenei „picturi dintr-o altă expoziție” (ale pictorului și filozofului Maxim Kantor) că este „o declarație pentru timpurile noastre, o declarație comună a doi artiști care vorbesc despre același subiect: opresiunea politică, oameni aflați la putere și oameni aflați la nevoie”.

Iar într-un alt interviu, cu publicația germană „Die Zeit”, violonistul adăuga: „Nu sînt, cu certitudine, sensibil la tot ce se petrece în jurul meu, dar dacă simt nedreptatea, trebuie să o urmăresc, în profuzime și în întregime. Am simțit întotdeauna nevoia de a împărtăși cu alții ceea ce trăiesc și gîndesc. Iar indiferența nu mi-a fost niciodată proprie. Nu trăiesc într-un turn de fildeș și nu cînt doar muzica unor compozitori morți”.

Gidon Kremer a intrat în istoria ultimilor ani și a muzicii angajate cu proiectul său „Pentru Rusia cu dragoste”, cu mesaje directe vizînd politica Kremlinului. Anunțat în ultimul an este un alt proiect multimedia cu fundal politic „Imagini din Est”, „o declarație despre refugiați, pace și iubire”, - după spusele lui - realizat în colaborare cu Nizar Ali Badr, un sculptor sirian. Proiectul, explică violonistul, se bazează pe un ciclu de piese pentru pian de Robert Schumann, orchestrate pentru „Kremerata Baltica”, și proiecția pe ecran a unor sculpturi din prundiș, în animație - după o idee dată de fiul compozitorului Gya Kancheli. Între piesele lui Schumann, filmele animate de circa două minute, folosind muzica zodiacului lui Stockhausen, „spun o poveste”...

Ediția aniversară a companiei DGG
Ediția aniversară a companiei DGG

„Simpatizez cu toate suferințele din Orientul Apropiat și aș dori ca lumea să fie mai bună” - puncta Kremer, notînd în același timp: „Sînt conștient că ceea ce pot face cu vioara sau cu muzica mea nu este decît o picătură într-un ocean, dar mi-ar fi rușine să nu vărs această picătură din moment ce o pot face.” Și, spune el într-un alt interviu acordat cu ocazia aniversării sale revistei „Crescendo”: „Muzica transmite emoții, dar și mult mai mult decît atît. Ea poartă în interiorul ei spiritul uman însuși.”

De loc indiferent la evoluțiile politice din Statele Unite, Gidon Kremer își declara solidaritatea cu actrița Meryl Streep și discursul pronunțat de ea la ceremonia Golden Globes: „Am adorat discursul ei pasionat și simpatic de la primul pînă la ultimul cuvînt. Întreaga campanie electorală a fost plină de numeroase minciuni ce îmi sînt familiare din Rusia și mi s-a părut surprinzător că, la capătul celălalt al lumii, atît de mulți se simt ca și cum ar vrea ca aceste minciuni să triumfe.”

„Preghiera”, un disc aniversare care apare săptămîna aceasta
„Preghiera”, un disc aniversare care apare săptămîna aceasta

„Nu sînt un om politic, dar asta nu înseamnă că politica mă lasă rece, indeferent de cît de abominabile sînt faptele. Dacă pot adăuga sunete sau cuvinte care sînt auzite, atunci o fac.” „Poate îmi trădez meseria cînd spun că nu vreau să fiu doar violonist, ci și un om al contemporaneității.”- afirmă Gidon Kremer cu o admirabilă energie și convingere la cei 70 de ani ai săi, în interviul pentru „Die Zeit”.

Lumea muzicală îi marchează între timp aniversarea, compania Deutsche Grammophone lansînd o integrală a concertelor de vioară interpretate de el și, chiar săptămîna aceasta, un disc de muzică de cameră în care îi are ca parteneri pe violoncelista Giedrė Dirvanauskaitė

și pe pianistul Daniil Trifonov, în timp ce casa germană ECM a lansat un admirabil dublu CD consacrat muzicii lui Mieczysław Weinberg, remarcabilul compozitor polono-rus, a cărui familie era originară din Chișinău și pe a cărui muzică se încheie rubrica de astăzi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG