Linkuri accesibilitate

Veaceslav Berbeca: „Societatea civilă are un cuvânt greu de spus referitor la reintegrarea Republicii Moldova”


Râul Nistru
Râul Nistru

Directorul de programe de la IDIS „Viitorul”, în dialog cu Lina Grâu, despre propunerile societății civile din R.Moldova referitoare la soluționarea conflictului transnistrean.

Europa Liberă: Săptămâna aceasta a avut loc prima ședință a Platformei Societății Civile pentru Reintegrare. Ce presupune această Platformă?

Veaceslav Berbeca: „Această platformă presupune consolidarea societății civile pentru a propune diferite politici pe subiectul reintegrării. De fapt, ne propunem să contribuim împreună la elaborarea diferitor documente pentru politicile de reintegrării pentru a dezvolta capacitatea de analiză a societății civile, dar și să organizăm diferite evenimente în comun cu Biroul pentru Reintegrare.

Este, din punctul nostru de vedere, o încercare foarte logică din partea societății civile pentru a contribui cu analize, cu expertiza proprie și a elabora politici de reintegrare. De fapt, noi nu dorim să substituim activitățile Biroului pentru Reintegrare, dar dorim să-l sprijinim în activitatea acestuia în domeniul reintegrării statului.”

Veaceslav Berbeca
Veaceslav Berbeca

Europa Liberă: În mod tradițional în rândul societății civile din Republica Moldova există multe inițiative, multe proiecte, care de cele mai multe ori nu sunt luate în seama de autorități. Credeți că de data aceasta se va merge pe alt principiu decât „cânii latră, caravana trece”?

Veaceslav Berbeca: „Ideea de bază a acestei platforme este că noi vom colabora cu Biroul pentru Reintegrare și, din start, acest lucru înseamnă că va fi o cooperare cu această instituție. Și cred că nu vom repeta aceeași situație la care v-ași referit și care s-a repetat de mai multe ori în trecut, atunci când societatea civilă a venit cu anumită opinie, o anumită contribuție, iar autoritățile nu au ținut cont de acestea.

Dimpotrivă, unul dintre principalele elemente ale aceste Platforme este colaborarea strânsă cu Biroul pentru Reintegrare. Acest lucru prevede inclusiv întâlniri comune cu reprezentanții acestei instituții pentru a sprijini și a veni cu expertiză, acolo unde este nevoie, din partea societății civile pentru activitatea Biroului. Deci, nu cred că vom avea situații de genul cele la care v-ați referit.”

Europa Liberă: Societatea civilă din Republica Moldova are un cuvânt de spus în acest proces de reglementare transnistreană? Are expertiză și recomandări de făcut? Are pondere? Pentru că, în mod normal, discuțiile au loc în formatul 5+2…

Veaceslav Berbeca: „Da, evident, formatul 5+2 are specificul său. Dar atunci când vorbim despre societatea civilă din Republica Moldova , eu cred că aceasta este importantă și are un cuvânt greu de spus atunci când vorbim despre procesul de reintegrare a Republicii Moldova. Există foarte mulți experți foarte buni din Republica Moldova care au drept subiect de analiză problema reintegrării țării.

Ca exemplu, pot să vă aduc unul dintre cele mai importante mesaje care au fost lansate de către societatea civilă. Este vorba despre mesajul lansat în iunie anul trecut, atunci când Republicii Moldova putem spune că practic i s-a impus, într-un fel, un anumit document care nu era în interesul Republicii Moldova, și atunci societatea civilă printr-un mesaj comun al său a lansat așa-numitele „linii roșii”, prin care sunt nuanțate cele mai importante elemente după care trebuie să se conducă instituțiile statului în procesul de negociere.

Și, în cazul dat, când vorbim despre „liniile roșii”, este vorba despre anumite limite peste care autoritățile de la Chişinău nu trebuie să treacă, pe care nu trebuie să le admită în procesul de negociere cu instituțiile statului. Și acesta a fost, considerăm noi, un sprijin din partea societăți civile pentru instituțiile statului care se aflau sub o presiune foarte mare, fiind, într-un fel, presate să accepte anumite cedări unilaterale în procesul de negocieri.”

Europa Liberă: Cum credeți, există acum perspective pentru o relansare a negocierilor în formatul 5+2 și, mai ales, pentru soluționarea problemei? Am văzut declarații destul de curajoase și ale președinției germane a OSCE-ului, și ale celei austriece, care are ambiții mari și vrea să demonstreze rezultate.

Veaceslav Berbeca: „Noi înțelegem că este foarte greu de a crede că acest conflict poate fi rezolvat într-o perioadă foarte scurtă. Din păcate înțelegem foarte bine că conjunctura internațională nu este favorabilă reintegrării statului. Sunt și un șir de alte elemente care ne fac să credem că va mai dura acest proces. Deci, când vorbim despre reîntregirea statului, nu cred că într-o perioadă foarte scurtă vom putea obține acest obiectiv.

Însă ceea ce trebuie să realizăm, considerăm noi, este să întreprindem anumite măsuri pentru a acorda diferite tipuri de servicii cetățenilor din stânga Nistrului pentru a apropia oamenii din această parte a Republicii Moldova.

Iar pe de altă parte Republica Moldova trebuie ea însăși ca stat să devină atractivă. Pentru că în momentul în care condițiile de viață aici nu sunt mai bune decât acolo, iar în anumite domenii sunt chiar mai proaste sau egale cu cele din regiunea transnistreană, cum ar fi de exemplu situația pensionarilor, ne putem foarte greu imagina o realizare a acestui obiectiv.

Este nevoie și de promovarea reformelor interne, în sectoare precum cel economic, social, justiție și așa mai departe, pentru ca statul Republicii Moldova să devină un stat dezvoltat și să fie inclusiv atractiv pentru cetățenii noștri din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Această „bicefalie” care există acum în cadrul puterii de la Chişinău – situația în care avem un președinte pro-estic care a declarat chiar în campanie, deși acum și-a mai temperat acest discurs, că pledează pentru o federalizare a Republicii Moldova și o soluționare rapidă a conflictului transnistrean; pe de altă parte, deciziile sunt luate la nivel de Guvern care declară în continuare că este pro-european – deci, această bicefalie influențează cumva procesul de reglementare a problemei transnistrene?

Veaceslav Berbeca: „Evident că o abordare „bicefală”, cum o numiți Dvs., nu este propice, nu este benefică procesului de reintegrare a statului. Nu mi se pare normal, mi se pare total aiurea să observăm o situație în care Guvernul spune una, iar președintele statului spune altceva.

Probabil că președintele statului ar trebui să înțeleagă că perioada electorală deja a trecut și că ar trebui să aibă un discurs care să se plieze, cel puțin în problemele de reintegrare, pe discursul Guvernului și pe abordarea Guvernului în procesul de reintegrare a statului, adică în privința întregului mecanism de negociere.

Cel puțin observăm – și ați spus și Dvs. – că după alegerea președintelui Dodon nu am mai auzit ideea lui cu privire la federalizarea statului și sperăm cel puțin că nu va mai insista pe această idee și că declarațiile lui vor fi coordonate cu Guvernul, cel puțin în privința acestui subiect, al reglementării conflictului transnistrean. ”

Europa Liberă: Ce impact vedeți că ar exista asupra situației din Republica Moldova, asupra conflictului transnistrean decizia de săptămâna trecută a președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște actele celor din republicile separatiste din Donețk și Luhansk?

Veaceslav Berbeca: „Evident că acest gen de acțiuni pe care le întreprinde administrația de la Kremlin încă o dată arată care sunt adevăratele intenții ale acestui stat. Acestea constituie o lovitură de imagine și arată adevărata față și adevărata percepție a administrației de la Kremlin asupra zonelor în care au loc astfel de conflicte. Evident, în momentul în care administrația de la Kremlin ar proceda la fel și în privința actelor emise din regiunea transnistreană, acest lucru ar însemna și o lovitură pentru Republica Moldova, pentru că de fapt doar Republica Moldova are dreptul de a emite acte de stare civilă pe teritoriul său, fiind statul recunoscut internațional.

Recunoașterea actelor emise de către autoritățile nerecunoscute din Donețk și Luhansk de către administrația de la Moscova este un caz îngrijorător, care ar trebui să ne îngrijoreze și pe noi. Rămânem doar cu speranța că administrația de la Kremlin nu va proceda la fel și în privința regiunii transnistrene.”

XS
SM
MD
LG