Partidul Democrat a anunțat că va propune în parlament modificarea sistemului electoral şi trecerea la alegerea deputaților în sistem uninominal. O propunere criticată de opoziţia extraparlamentară şi de președintele Igor Dodon.
Propunerea PD a fost prezentată de Vlad Plahotniuc, la primul său briefing de când a devenit președintele principalului partid de guvernământ, în luna decembrie. Plahotniuc a explicat de ce, la părere democraţilor, anume votul uninominal ar fi cea mai potrivită formulă de modificarea a actualului sistem electoral bazat pe liste de partide, pe care îl crede plin de neajunsuri şi generator de deziluzii majore în rândul populaţiei:
„Votul uninominal permite ca oamenii să-şi aleagă direct deputaţii pe care îi cunosc, aşa cum îşi aleg primarii, dar nu pe liste de partid, cum se produce acum. În al doilea rând, votul uninominal permite ca oamenii să retragă înainte de termen mandatul deputaţilor care nu-şi fac datoria şi să aleagă imediat pe alţii în locul lor. În al treilea rând, votul uninominal permite ca cetăţenii din diaspora să-şi voteze deputaţii din rândul lor, deci diaspora să poată avea deputaţii săi în viitorul parlament.”
Liderul democraţilor a vorbit despre avantajele noului sistem, dar nu a explicat cum ar urma să fie trasate circumscripţiile uninominale, cum vor fi incluse în noul sistem raioanele necontrolate din estul ţării, câţi reprezentanții în parlament va avea diaspora şi cum îi va alege şi cum la modul practic vor putea fi demişi înainte de termen deputaţii. Aceste aspecte fusese criticate de Comisia de la Veneţia la prima tentativă eşuată a PD de a modifica sistemul electoral, cea din 2013. Vlad Plahotniuc a spus doar că toate neajunsurile semnalate atunci de Comisie au fost evitate în nouă iniţiativă, care ar urma şi ea să obţină avizul Comisiei de la Veneţia. Liderul PD a mai dat asigurări că până a fi supusă votului iniţiativa va fi consultată cu societatea civilă şi cu reprezentanţi ai partidelor, inclusiv din opoziţia extraparlamentară.
Propunerea PD nu a fost discutată deocamdată în interiorul coaliţiei de guvernare, unde nu se bucură de sprijinul PL. Liderul liberalilor Mihai Ghimpu a reiterat azi că formaţiunea sa nu va susţine categoric votul uninominal care dacă va fi aplicat ar însemna, între altele, o recunoaştere a regiunii transnistrene, a declarat Ghimpu. Opoziţia socialistă şi cea liberal-democrată au anunţat că nu vor sprijini propunerea PD. PCRM şi deputaţii neafiliaţii nu au fost atât de categorici. Ei au spus că vor lua o decizie doar după ce vor vedea proiectul iniţiativei. Cu voturile comuniştilor şi ale neafiliaţilor propunerea PD ar trece, teoretic, în Parlament.
Liderii opoziției extraparlamentare Maia Sandu şi Andrei Năstase şi-au realuat şi ei criticile la propunerea PD de a schimba sistemul electoral, despre care spun că ar fi un tertip prin care PD vrea să se mențină la putere după următoarele alegeri. Iată ce a spus azi la o conferinţă de presă lidera PAS Maia Sandu:
„Prin introducerea sistemului uninominal Plahotniuc vrea un singur lucru – să se menţină cu orice preţ la putere. Cum? Prin coruperea deputaţilor aleşi în circumscripţii uninominale. Tot instrumentarul aflat la îndemână lui Plahotniuc – poliţie, procuratură, justiţie, FISC, vama şi multe altele – va fi pus în funcțiune pentru a determina deputaţii aleşi în circumscripţii să se alăture PD.”
Şeful statului Igor Dodon şi-a declarat şi el dezacordul faţă de introducerea votului uninominal. Într-o postare pe Facebook, Dodon a scris că se va opune acestei reforme şi speră ca acesta să nu fie votată în Parlament, pentru că ar „distruge sistemul de partide din țară”.
În mediul analiştilor domină părerea că şansele de stopare a reformei avansate de PD sunt minime, iar scenarii ar fi diferite. Unii, între care editorialistul Nicolae Negru, consideră că PD va reuşi să convingă PL să susţina reforma sistemului electoral poate într-o variantă de compromis cum ar fi sistemul mixt prin care jumătate dintre deputaţi ar fi în continuare aleşi pe liste de partid. Alţi comentatori nu exclud că ar exista o înţelegere între PD şi PSRM şi că ultimul ar critica doar de formă intenţia democraţilor. Nu este exclus şi scenariu potrivit căruia democraţii vor încerca să găsească sprijin parlamentar pentru promovarea reformei prin negocieri separate cu deputaţi, aşa cum au procedat şi în alte dăți.