Ambasadorul Statelor Unite James Pettit este de părere că Republica Moldova nu va simți schimbări esențiale în relațiile moldo-americane, după ce a fost ales Donald Trump în fotoliul președintelui de la Casa Albă, titrează portalul Unimedia. „Cred că relațiile diplomatice sunt deosebit de importante în această regiune pentru noi ca țară, indiferent de administrare”, a adăugat diplomatul american. În interviul acordat pentru Unimedia, Pettit a mai spus că președintele Trump vrea relații mai apropiate cu Federația Rusă și că această dorință poate afecta pozitiv relațiile cu Republica Moldova.
Într-un editorial pentru Tribuna, analistul Igor Volnițchi se întreabă cum rămâne cu Fillonii din politica moldovenească, făcând referire la candidatul la președinție în Franța, ex-premierul François Fillon. De numele acestuia este legat un scandal, Fillion fiind acuzat că și-ar fi angajant fictiv soția și copiii și astfel ar fi prejudiciat statul de bani. „Care e situația în Moldova? Dacă un politician comite o fărădelege și despre aceasta se află, primul lucru care-l fac coechipierii săi este să-l acopere”, afirmă Volnițchi.
Într-un interviu acordat televiziunii Publika, fostul premier român Victor Ponta a declarat că România trebuie să fie principalul avocat al Republicii Moldova în relația cu Uniunea Europeană. Totuși, fostul premier român nu crede că integrarea va avea loc curând, deoarece UE nu mai primește membri noi: „Ar trebui să încercați, și asta cred că face Guvernul actual, să strângeți relațiile economice, relațiile politice, instituționale, adică să faceți din Republica Moldova o societate care să ia standardele pozitive, cele bune din Europa”. Vorbind despre inițiativa democraților, Ponta a adăugat: „Dacă veți avea un sistem uninominal, eu nu știu ce vor vota oamenii din Moldova, dar, cu siguranță, veți avea o stabilitate”. După părerea lui, anume de stabilitate și de dezvoltare economică are nevoie acum Republica Moldova.
„Cine și de ce respinge proiectul alegerilor uninominale avansat de Vlad Plahotniuc” – așa este intitulat un articol semnat de jurnalistul George Damian pentru portalul MoldNova. Damian îl citează pe analistul Igor Volnițchi, care crede că democrația Republicii Moldova cu greu poate fi numită democrație. „Este o democrație firavă, nefuncțională și nu știu dacă este gata să suporte un astfel de sistem uninominal sau chiar unul mixt”, scrie MoldNova.
Într-o postare pe rețeaua Facebook, vicepreşedintele Partidului „Dreapta” Dorin Duşciac scrie că ar fi posibil ca actuala guvernare să bată palma cu socialiștii în privința secțiilor de vot de peste hotare. După părerea lui, o alternativă mult mai potrivită ar fi „solicitarea deschiderii secțiilor de votare în diasporă timp de două zile consecutiv”.
Atașatul militar al Rusiei la Chișinău ar merita să fie trimis acasă, după ce a participat la o ceremonie organizată de administrația separatistă transnistreană, la Dubăsari, susține comentatorul Vlad Țurcanu, citat de Radio Chișinău. În opinia lui Țurcanu, Moscova nu reacționează la avertismentele Chișinăului, mai ales acum când președintele Igor Dodon a adoptat retorica similară cele ruse față de conflictul transnistrean.
Ziua Internațională a Femeilor a devenit motiv de a face campanie electorală pentru președintele Igor Dodon, de această părere este editorialistul de la Deschide.md, Alexandru Vakulovski. La această concluzie a ajuns după ce a găsit în cutia poștală un ziar din partea socialiștilor. „În ziar însă, învelită ca o comoară, sau cel puțin ca o plăcintă, era și o felicitare de la Dodon îndoită strâmb. Ce imagine credeți că avea felicitarea? Portretul lui Dodon! Nici măcar Putin nu și-ar trimite portretul ca felicitare”, scrie Vakulovski în articolul de opinie.