Ceea ce trebuia să fie o simplă formalitate de cinci minute, prelungirea cu doi ani și jumătate a polonezului Donald Tusk în fruntea Consiliului european, s-a transformat într-o psiho-dramă europeană în urma dușmăniei personale a liderului partidului de guvernământ din Polonia, Partidul Legii și Dreptății, Jaroslaw Kaczynski.
Kaczynski îi reproșează lui Tusk că nu apără suficient interesele Poloniei la Bruxelles.
În realitate, nu acesta este rolul unui președinte al Consiliului European, ba chiar dimpotrivă.
O greșeală de același tip comisese și politicianul român Varujan Vosganian, atunci când fusese propus pentru funcția de Comisar European, însă a fost respins de președintele de atunci al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru că Vosganian declarase presei că va fi mândru să apere interesele României la Bruxelles… adică exact ceea ce nu trebuia să spună.
Funcționarii Uniunii Europene nu își apără țara din care provin, ci servesc Europa.
Cu toate astea, cu un polonez ca Donald Tusk în fruntea Consiliului, întreaga Europă de est a beneficiat de un sprijin permanent la Bruxelles.
I s-a reproșat lui Tusk că e obsedat de amenințarea rusă și că neglijează alte probleme europene majore, lăsând de pildă economicul și socialul în seama președintelui Comisiei UE Jean-Claude Juncker.
E de altfel principalul, dacă nu chiar singurul defect pe care membrii UE mai vechi i-l reproșează lui Tusk: că s-a ocupt prea mult de amenințarea rusă.
Celelalte țări din Grupul de la Vișegrad, cu exepția Poloniei: Ungaria, Cehia, Slovacia se declară de altfel foarte mulțumite de bilanțul celor doi ani și jumătate ai lui Tusk în fruntea Consiliului și doresc, ca de altfel practic toate guvernele, ca acesta să rămână încă un mandat.
După ce a fost un model european, Polonia eurosceptică a lui Kaczynski irită acum atât de mult, încât, într-o Uniune Europeană cu mai multe viteze, ea ar fi lăsată în mod sigur în plutonul din coadă.
În afară de chestiunea menținerii lui Donald Tusk, care va fi rezolvată în aceastpă seară, Europa cu două viteze va fi discutată vineri, reuniunea de joi fiind consacrată, în afară de problema lui Tusk, chestiunilor economice și sociale. Discuția de vineri va avea însă loc fără șefa guvernului britanic Theresa May, care pleacă în seara aceasta.
Liderii trebuie să discute ce fel de Europă doresc. Cu „mai multe viteze”? „Cercuri concentrice”? Cu „geometrie variabilă”?
Tot atâtea formule care trebuie să se concretizeze. Tratatele actuale prevăd deja posibilitatea unei „cooperări întărite”.
În cadrul acestei cooperări trebuie decisă, de pildă, crearea unui parchet european, condus de un procuror european, care să vâneze fraudele la bugetul UE în toate țările membre.
Statele vechi, fondatoare ale Uniunii rămân însă extrem de iritate de lipsa de cooperare a esticilor, a fostelor țări comuniste, care au tendința să vadă în Uniunea Europeană doar un bancomat.