Linkuri accesibilitate

„Scandal în spălătorie – cum au fost spălați banii lui Putin prin Moldova” (ava.md)


Sistemul votului uninominal ar putea fi folosit pentru a manipula rezultatele alegerilor (RISE Moldova).

„Scandal în spălătorie – cum au fost spălați banii lui Putin prin Moldova” – așa este intitulată o analiză de pe portalul de limbă rusă AVA.md, semnată de Serghei Ilcenko. În opinia jurnalistului, cazul spălării a 22 de miliarde de dolari din buzunarul președintelui rus poate fi o nouă etapă în scoaterea Moldovei de sub controlul rusesc. „În ultimii ani, Kremlinul practic a început un război împotriva Moldovei”, scrie Ilcenko. El se referă la tratamentul abuziv asupra oficialilor moldoveni în Rusia. Scopul acestor acțiuni e clar, se scrie în articolul de opinie: „ca să fie subminată poziția Republicii Moldova la nivel internațional și, pe termen lung, să fie schimbată puterea la Chișinău”. Ca răspuns la aceste presiuni, Chișinăul a decis să facă publice detaliile acestor tranzacții dubioase. „Până în prezent – doar parțial”, conchide autorul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct

Jurnaliștii de la portalul RISE Moldova au publicat o investigație din care rezultă că sistemul votului uninominal ar putea fi folosit pentru a manipula rezultatele alegerilor. Inna Cîvîrjic și Doina Ipati scriu despre o așa-numită „fabrica de voturi de la Băcioi”, care poate fi folosită în special de democrați, care au „promovat intens” această inițiativă.

„Republica Moldova este scena unor scheme absurde”, scrie corespondentul la Chișinău al Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu, tot cu privire la votul uninominal. El spune că dubioși ajunși în politică au acaparat instituțiile statului și au compromis ideea europeană. Liderul democraților Vlad Plahotniuc „vrea să țină Moldova în captivitate prin vicleșug, având un rating de numai 2,7%”, afirmă Călugăreanu. În opinia jurnalistului, polemica legată de posibila trecere la sistemul uninominal de vot „a înăbușit discuțiile din societate privind celebrul furt al miliardului de dolari din sistemul bancar al țării”.

Conflictul transnistrean își va găsi rezolvarea când va dori Moscova – de această părere este profesorul universitar român, Eugen Străuțiu, cercetător al conflictului transnistrean. Într-un interviu acordat portalului MoldNova.md, expertul afirmă că problema transnistreană stagnează la nivelul „înghețat”, cu perspective de „dezghețare” reduse față de celelalte conflicte active la periferia fostei Uniuni Sovietice. „Riscul declanșării unui conflict armat este puțin probabil, dar nu exclus”, opinează cercetătorul român.

În ajunul vizitei sale la Moscova, președintele Igor Dodon a oferit un interviu agenției ruse de știri TASS în care spune că Moldovei îi este „sortit” să fie în relații bune atât cu Estul, cât și cu Vestul. „Alegerile și sondajele au arătat că majoritatea cetățenilor vrea să fie în relații bune cu Rusia”, afirmă Dodon. Cât despre colaborarea cu NATO, președintele Republicii Moldova spune că nu are încredere în proiectele economice cu alianța, deoarece este: „o momeală care va aduce tancuri”.

XS
SM
MD
LG