Linkuri accesibilitate

Cum s-a lucrat la ancheta internațională despre „Spălătoria” de bani murdari din Rusia


61 de jurnaliști din 32 de țări au lucrat în proiectul coordonat de OCCRP.

Câteva informații relevante despre ancheta internațională legată de „spălătoria” prin care peste 20 de miliarde de dolari, bani „murdari” din Rusia, au fost spălați pentru a intra în circuitul financiar european oferă Süddeutsche Zeitung.

Informațiile publicate luni, 20 martie, în 32 de țări provin din acte bancare pe care OCCRP (Organized Crime and Corruption Project) și Novaia Gazeta le-au obținut de la informanți. SZ (Süddeutsche Zeitung) a avut la dispoziție circa 700 de mii de tranzacții bancare din care „numai” 662 au mers spre 250 de persoane si firme din Germania.

Cotidianul german i-a contactat pe mulți dintre cei care au primit bani pe această cale, nici o persoană sau firmă nu a negat acuratețea informației, ba mai mult, unele au declarat că primiseră mai multe plăți făcute din aceeași sursă.

61 de jurnaliști din 32 de țări au analizat simultan aceleași informații. Mulți din partenerii media au cooperat și la dezvăluirile cunoscute sub numele de „Scandalul Panama”.

OCCRP – Proiectul pentru Reportaje despre Crima Organizată și Corupție este un proiect de cooperare jurnalistică, al cărui subiect central este corupția în Europa Centrală și de Est și Rusia. Este finanțat parțial de fundația miliardarului american George Soros, parțial de Departamentul de stat american și programele americane de ajutoare externe. Google este, de asemeni, un partener financiar. Primele relatări despre „spălătoria” de bani murdari rusești au apărut în 2014.

Inițial s-a vorbit de spălarea a cel puțin 20 de miliarde de dolari, bani „murdari”, scoși din Rusia. Între timp, britanicul „The Guardian” susține că, potrivit unor experți financiari, ar putea fi vorba de 80 de miliarde.

Ancheta din R.Moldova a dus deja la o serie de arestări. Dar nu se știe încă cine stă în spatele acestei scheme internaționale de spălare de bani. Noile informații identifică o serie de persoane/firme care au profitat însă de pe urma schemei.

XS
SM
MD
LG