Linkuri accesibilitate

Tillerson a îndemnat Senatul american să aprobe cererea Muntenegrului de aderare la NATO


Rex Tillerson

Secretarul de stat american Rex Tillerson a îndemnat Senatul SUA să aprobe cererea Muntenegrului de aderare la NATO, menționând că statutul de membru al acestei țări „răspunde puternic intereselor Statelor Unite”.

Într-o scrisoare semnată de Tillerson în 7 martie se spune că aderarea Muntenegrului la Alianță va contribui la o mai strânsă integrare, promovarea reformelor, comerțului, securității și stabilității în Balcani, transmite Reuters.

Obiecțiile a doi senatori republicani Rand Paul și Mike Lee au făcut ca votul în Senat să fie amânat deja de câteva luni.

Rand Paul se îndoiește că ar fi înțelept să provoci furia Rusiei, care se opune extinderii NATO, și a avut rezerve față de costurile aderării la Alianță a unei țări mici care, potrivit lui, nu poate avea un rol semnificativ în apărarea SUA.

Muntenegrul, cu o populație de 650 de mii de oameni, speră să obțină cât mai curând aprobarea tuturor statelor membre ale NATO ca să devină membru cu drepturi depline la summitul organizației din luna mai. Din cele 28 de țări membre NATO și-au dat aprobarea 24.

Mai mulți membri ai Alianței cred că aderarea Muntenegrului ar fi un mod de a contracara eforturile Rusiei pentru extinderea influenței sale în Balcani. Aceeași opinie a exprimat-o și secretarul de stat american Rex Tillerson, care a îndemnat Senatul să aprobe aderarea Muntenegrului până la summitul NATO din luna mai, la care este așteptat și președintele SUA, Donald Trump.

„Participarea Muntenegrului la summit în calitate de membru cu drepturi depline și nu ca observator va fi un semnal puternic pentru unitatea transatlantică”, se spune în scrisoarea lui Rex Tillerson.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG