24 mai 2014, Bruxelles – 4 oameni sunt omorâți în muzeul evreiesc din centrul capitalei belgiene. Atacatorul este francezul Mehdi Nemmouche, de 29 de ani, care a fost arestat la Marsilia. Este extrădat in Belgia unde este în aşteptarea procesului.
7-9 ianuarie 2015, Paris - 2 militanţi islamişti dau buzna în şedinţa editorială a revistei satirice Charlie Hebdo, făcând 12 victime.
Ziua următoare, un alt militant ucide o poliţistă si ia ostateci mai mulţi oameni într-un magazin kosher din Paris, ucigând 4 dintre ei si apoi se sinucide. Atacurile din Franţa sunt urmate de o ampla mişcare de solidaritate sub sloganul „Je suis Charlie”. Autorii atacurilor au legături cu grupul terorist al-Qaeda din Yemen.
13 noiembrie 2015, Paris - mai multe atacuri coordonate în capitala Franţei printre care la teatrul Bataclan și în împrejurimi se soldează cu uciderea a 130 de oameni și 368 de răniţi. Atacurile sunt revendicate de gruparea teroristă Statul Islamic. Doi dintre cei 10 organizatori ai atacurilor sunt cetăţeni belgieni și 3 francezi.
22 martie 2016, Bruxelles – 3 militanţi islamici sinucigaşi se aruncă în aer in aeroportul capitalei Belgiei și într-o staţie de metrou, omorând 32 de oameni. Toţi atacatorii sunt cetăţeni belgieni. Ancheta descoperă legături între atacatorii de la Bruxelles și cei de la Paris din noiembrie 2015.
14 iunie 2016, Paris – un francez de origine marocană îi ucide în fața casei lor pe un comandant de politie și perechea sa, care lucra tot în poliţie. Atacatorul le-a spus poliţiştilor în timpul asaltului că a răspuns unui apel al grupării Statul Islamic.
14 iulie 2016, Nisa – Şoferul unui camion intră într-o mulţime care sărbătorea ziua naţională a Franţei, omorând 86 de oameni și rănind peste 100. Atacul este revendicat de Statul Islamic. Atacatorul era cetăţean francez de origine tunisiană.
18 iulie 2016, Germania – un refugiat afgan de 17 ani atacă cu cuţitul călătorii dintr-un tren din sudul Germaniei, rânind grav 4 oameni. Este împuşcat de poliție. Atacul este revendicat de gruparea Statul Islamic.
22 iulie 2016, Munchen - un tânăr de 18 ani, născut în Germania și cu părinţi iranieni a atacat, singur – se pare – un grup de tineri într-un restaurant, ucigând cel puţin 9 dintre ei. Tânărul nu are legături cu islamiștii fanatici, dar era obsedat de crimele în masă. Atacul a avut loc la 5 ani după atacurile din Norvegia împotriva unor tineri într-o tabără de vară, întreprins de extremistul Anders Breivik și soldate cu 77 de morţi.
24 iulie 2016, localitatea germana Reutlingen, lângă Stuttgart - un refugiat sirian de 21 de ani este arestat după ce ucide o femeie însărcinată şi rănește 2 oameni cu o macetă. Politia nu consideră acest incident ca un atac terorist, în baza datelor pe care le deţine.
La un festival de muzică la Ansbach, în Germania, un sirian de 27 de ani care a ajuns în Germana în 2014 rănește 15 oameni şi încearcă se sinucidă. Atacul este revendicat de gruparea Statul Islamic, iar bărbatul care a cerut azil în Germania și a mai avut probleme cu poliţia ar putea să fie deportat în Bulgaria.
26 iulie 2016, nordul Franţei – doi atacatori ucid un preot catolic de 85 de ani în biserica sa din secolul al 16-lea cu lovituri de cuțit şi rânesc grav un alt ostatec. Înainte de a fi împuşcaţi de poliţie, au luat mai mulţi ostateci din credincioşii aflaţi în mica biserică sătească. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, spune că cei doi atacatori îşi declaraseră loialitatea față de gruparea teroristă Statul Islamic. Când i-au tăiat gâtul preotului, atacatorii au strigat „Allah Akbar”.
Steglitz, un district din Berlin – un pacient îl împușcă pe un doctor dintr-o clinică medicală. Poliţia nu consideră incidentul ca fiind un atac terorist.
19 decembrie 2016, Berlin – un camion intră în forţă într-un târg de Crăciun în centrul capitalei Germaniei, omorând 12 oameni şi rânind alţi 48. Cancelara Germaniei, Angela Merkel, spune că autorităţile cred că a fost un atac terorist.
3 februarie 2017, Paris – în apropiere de muzeul Luvru – un bărbat înarmat cu o macetă, strigând „ Allah Akbar”, atacă soldaţi care se afla într-un mall. Este omorât de soldaţi. Surse ale securităţii egiptene îl identifică pe atacator drept Abdulah Rega al Hamamy, născut în Dakahlia, o provincie la nord-est de Cairo.
18 martie 2017, aeroportul Orly-Paris – un bărbat ia o armă de la o femeie din patrula de securitate a aeroportului, este ucis de ceilalţi membri ai patrulei.
22 martie 2017, Londra - un atacator înarmat înjunghie un poliţist neînarmat în apropierea Parlamentului Britanic, după ce o maşină intrase într-un grup de trecători pe podul Westminster. Atacul se soldează cu 5 morţi – inclusiv atacatorul. Gruparea teroristă Statul Islamic revendica responsabilitatea asupra atacului, iar poliţia îl identifică ca fiind Khalid Masood de 52 de ani, născut în Marea Britanie şi care nu era în evidențele poliţiei ca având relaţii cu islamiștii.