Linkuri accesibilitate

La 60 de ani, Uniunea Europeană semnează „Declarația de la Roma”


Roma - președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker la summitul UE

La Roma a avut loc summitul Uniunii Europene marcând 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, care stă la baza actualei Uniuni.

Fiecare dintre cei 27 de șefi de stat și de guvern precum și liderii instituțiilor europene au parafat "Declarația de la Roma", în aceeași sala în care a fost semnat tratatul istoric la 25 martie 1957.

Roma- Premierul Maltei, Joseph Muscat, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani și premierul Italiei Paolo Gentiloni îniante de summitul UE de la Roma
Roma- Premierul Maltei, Joseph Muscat, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani și premierul Italiei Paolo Gentiloni îniante de summitul UE de la Roma

În declarație, liderii UE se angajează să facă Uniunea Europeană "mai puternică și mai rezistentă" printr-o "și mai mare unitate și solidaritate" între statele membre.

"Cel mai bun mod de a ne apăra interesele și valorile comune este de a fi împreună".

Summitul de la Roma este o reuniune ca stă însă și sub semnul Bextitului – pentru că Marea Britanie este absentă de la reuniune. Și care risca să fie subminat și de alte tensiuni interne, cum ar fi confruntarea cu guvernul ultra-conservator de la Varșovia, care s-a opus (fără succes) realegerii polonezului Donald Tusk la conducerea Consiliului European. Sau cu Grecia, țară care după ani de zile supraviețuiește, financiar, numai datorită Uniunii Europene dar și sub controlul strict al Bruxelleului. Pe lângă Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Un punct central de controverse este acum și ideea unei Europei cu mai multe viteze, care a prins contur mult mai clar după după Brexit și este sprijinită de Germania, Franța și Italia . Dar criticată vehement de țările central și est europene din UE care se tem că „vor fi lăsate” pe dinafară, indifferent de eforturile pe care le-ar face pentru a ține pasul cu restul țărilor care vor să ducă integrarea la un nou nivel, financiar și politic.

Declarația de la Roma nu menționează o Europă cu "mai multe viteze", ci numai cu "ritmuri diferite".

"Vom acționa împreună, în ritmuri și cu intensitate diferite acolo unde este necesar", afirmă liderii europeni, adăugând că membrii UE vor continua să adere la tratate și să poată să se alăture eforturilor pentru o cooperare mai strânsă mai târziu.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG