Linkuri accesibilitate

„Cunoaștem prețul politicii de împăciuire. De accea trebuie să rezistăm în fața lui Viktor Orbán” (Video)


Timothy Garton Ash
Timothy Garton Ash

Extrase dintr-un articol de opinie din cotidianul „The Guardian”, semnat de prof. univ. Timothy Garton Ash.

„Această politică de împăciuire trebuie oprită”, scrie decis cunoscutul profesor universitar și politolog de la Oxford, Timothy Garton Ash, într-un articol de opinie publicat de The Guardian. „Dacă Viktor Orbán, primul ministru antiliberal, naționalist, al Ungariei, persistă în încercarea de a închide cea mai bună și cea mai independentă universitate din țara sa și continuă să erodeze pe multe alte căi democrația liberală, atunci puternica grupare de partide de centru-dreapta din Uniunea Europeană ar trebui să-l expulzeze din rîndurile sale.”

„Altfel, continuă Garton Ash, constantele declarații de fidelitate față de o serie de valori universale făcute de gruparea Partidul Popular European (PPE) vor ajunge să valoreze mai puțin decît hîrtia pe care sînt scrise.” Politologul numește fără rezerve familia politică, ce riscă să apară ca un cîrd de gîște împăciuitoriste ce temporizează lucrurile, și din care fac parte cancelara Germaniei, Angela Merkel, premierul spaniol, Mariano Rajoy, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cel al Consiliului European, Donald Tusk.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00

„Ungaria este faimoasă pentru salami - scrie ironic Garton Ash - iar Orbán este un maestru în tactica salami-ului. Termenul își are originea în spusele liderului stalinist ungar, Mátyás Rákosi, care în anii 1940 a zis că va tăia partidele necomuniste ca pe „niște felii de salam”. Acum, anticomunistul Orbán înlătură în felii democrația liberală din cadrul unui stat membru al UE. Fiecare felie este tăiată cu grijă, astfel ca partenerii europeni să se gîndească că ea singură, nu ar cauza mai mult decît o bodogăneală gălăgioasă.”

Profesorul de la Oxford amintește trecutul premierului Orbán, care, figură practic necunoscută în 1989, cerea în Piața Eroilor din Budapesta, plecarea trupelor ruse de pe solul Ungariei („pentru ca astăzi să fie unul din cei mai buni prieteni ai lui Vladimir Putin în interiorul UE” - notează Garton Ash). Ulterior s-au întîlnit în biroul său la Colegiul St. Anthony, unde Orbán venise în calitate de bursier Soros, pentru a discuta despre democrație („iar acum studentul lui Soros vrea să închidă universitatea fondată de Soros”). „Pe atunci, Ungaria, împreună cu Polonia, au condus jumătate din Europa spre libertate. Acum - insistă Garton Ash - Ungaria împreună cu Polonia, conduc marșul naționalist populist de îndepărtare de libertate. Și aceasta cu un limbaj înveninat.

Politologul britanic citează spusele lui Orbán din mesajul acestuia către națiune, de anul acesta, în care îi denunța „pe globaliști și liberali, negustori de putere șezînd în palatele lor ... mulțimea de lăcuste media și proprietarii lor”, referindu-se apoi la „marii predatori ce înnoată în apa... imperiului transnațional al lui George Soros.” Vorbind despre intervenția occidentală în Orientul Apropiat, el afirma: „dacă strivești un mușuroi de furnici, nu trebuie să fii surprins dacă furnicile năvălesc peste tine”.

Timothy Garton Ash opinează că „sistemul pe care Orbán îl clădește în Ungaria nu este încă fascist - și, spre deosebire de el, ar trebui să ne cîntărim bine cuvintele - dar limbajul acesta, descriind un miliardar evreu drept un predator și reducînd ființele umane la „furnici”, este unul fascist.”

Politologul condamnă liderii grupării parlamentare PPE pentru felul în care închid ochii și îl protejează pe Viktor Orbán, motivul principal fiind cei 12 europarlamentari ai săi, care asigură fracțiunii o majoritate clară în Parlamentul European.

El notează că după Paște, în Parlamentul European va avea loc o dezbatere în plen despre Ungaria, iar apoi o întîlnire a liderilor naționali din Partidul Popular European. „Așa că acum - scrie Garton Ash în încheierea articolului din The Guardian - este timpul ca noi, oamenii Europei, să ne strigăm păsul în fața figurilor din conducerea Partidului Popular European.

„Premierului spaniol Rajoy: ai uitat cum arată fascismul? Premierului irlandez Enda Kenny: crezi, în mod cinstit, că ar trebui să ne arătăm indiferenți față de soarta «țărilor îndepărtate», despre care nu știm mare lucru?» Lui Grzegory Schetina din Platforma Civică din Polonia: cum poți combate orbanismul în Polonia în timp ce îl îmbrățișezi în propria grupare politică europeană? Liderului bavarez al Uniunii Creștin-Sociale, Horst Seehofer: vrei, într-adevăr să fi considerat drept idotul util al orbanismului? Lui Merkel: oare acest om nu este pentru tot ceea ce Dumneavoastră vă ridicați împotrivă?

XS
SM
MD
LG