Linkuri accesibilitate

Vlad Filat - un nefericit căzut în plasa abil întinsă de păpuşarii de la Chişinău (Răzvan Voncu/Adevărul)


Revista presei românești.

Răzvan Voncu, scrie în comentariul săptămânal din în „Adevărul” despre situația din Republica Moldova. De această dată, tema este activitatea Centrului Național Anticorupție, care n-ar fi altceva decât un fel de mimare a ceea ce trebuie făcut conform modelului declarat care este Direcția Națională Anticorupție din România. Cazurile investigate de CNA ar fi minore: dosare cu infracțiuni în domeniul parcărilor cu plată și altele din această categorie. Altminteri, comentatorul de la „Adevărul” îl consideră pe principalul condamnat în urma investigării de către CNA un „nefericit” ”căzut în plasa abil întinsă de păpuşarii de la Chişinău”. E vorba, se înțelege, de fostul premier democrat Vlad Filat.

Unul dintre comentatorii „României libere”, Silviu Sergiu, pune la îndoială atașamentul real al președintelui României Klaus Iohannis față de lupta împotriva corupției. A renunțat prea repede la referendumul pe care îl anunțase, și în care urma căruia alegătorii urmau să-și spună opinia referitor la drumul justiției, iar acum a renunțat și la principiul aplicat la Ziua Națională din decembrie trecut, anume că politicienii cu dosare penale nu vor fi invitați la recepțiile de la Palatul Cotroceni. Ziua Europei se va sărbători însă în curând în grădinile Palatului în prezența liderului social-democrat, și președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Ce-ar mai fi de mirare, de vreme ce, pentru președintele Senatului României și lider al celui de-al doilea partid din coaliția de guvernare, teritoriul țării și poporul sunt elemente dispensabile, la o adică. Numai Parlamentul să rămână în picioare. Andrei Pleșu comentează în Adevărul o frază cu acest sens rostită de Călin Popescu Tăriceanu de la microfonul Parlamentului. Cam îmbârligată, drept cităm felul în care o explicitează Pleșu: ”Parlamentul e <mintea şi inima naţiunii>. Chiar dacă teritoriul, poporul şi armata unei ţări dispar, naţiunea rămâne vie, câtă vreme supravieţuieşte Parlamentul”. ”Dl Tăriceanu vrea să spună, de fapt, că (...)Parlamentul (de-acum?) nu va pieri! <De-aici nu se pleacă!> – strigă, într-un glas, aleşii noştri. Încet-încet, ei se transformă, deja, în statui. Iar în fruntea lor, călare pe orice situaţie, va dăinui Călin Popescu Tăriceanu, primul bărbat de stat din istoria omenirii care n-are nevoie de stat ca să fie şef.”

„Adevărul” publică azi și o analiză semnată de Cristian Unteanu după summit-ul european de la sfârșitul săptămânii trecute, și care reprezintă un moment-cheie în evoluția Uniunii. Deciziile referitoare la procesul de negociere a Brexit-ului au arătat un consens mai puțin obișnuit. A fost ”o demonstraţie de poziţie unitară şi de voinţă politică” pe ideea că ”o ţară care se retrage din UE nu poate şi nu va beneficia niciodată de aceleaşi drepturi ca un Stat Membru”. ”Pare clar că <s-a sunat adunarea> la cel mai înalt nivel şi, în consecinţă, oricât de intens le-ar fi fost discursul şi demagogia anti-europeană, unii lideri politici au realizat că a sosit timpul unor decizii mai speciale privind reformularea puterii în Europa”.

XS
SM
MD
LG