Linkuri accesibilitate

Clasa politică din România nu arată deloc bine, mai ales în zona opoziției (Florin Ghețău/Suplimentul de cultură)


Klaus Iohannis și „Brexitul” steagului... (Adevărul).

La secțiunea de bloguri a ziarului Adevărul apare azi comentariul lui Iulian Chifu. Autorul e îngrijorat de natura reacției din Republica Moldova față de tentativa de asasinare a liderului democrat Vladimir Plahotniuc. A consultat mai ales rețelele de socializare. A găsit un uriaș val de ură la adresa lui Plahotniuc, exprimat în toate felurile. A dominat tendința de a nega că ar fi fost vorba de o reală tentativă de asasinat. Cei mai mulți sunt dispuși să vadă aici o „făcătură” a lui Plahotniuc însuși, care ar fi urmărit un spor de popularitate, sau a serviciilor secrete.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00
Link direct

Chifu își spune propria părere: suma mică pusă promisă asasinilor tocmiți (200.000 de dolari) indică mai degrabă o comandă venită nu din rândul rivalilor politici, ci dinspre „structuri secrete de informaţii statale”. Chifu observă că în Republica Moldova se cultivă deliberat ura ca dominantă emoțională. S-a ajuns la „osificarea credinţelor dogmatice bazate pe emoţii fundamentale [...], sau, mai direct, (la) transformarea în zombi a populaţiei din stânga Prutului, pe baza acţiunii războiului informaţional al Rusiei în regiune şi a propriilor campanii masive de dezinformare cu iz electoral”. „S-a inventat campania Oligarhul rău, vinovat de toate, responsabil pentru tot, care a capturat statul şi-l spoliază de bunuri, care să acopere tema clasică Est contra Vest”. Guvernanții din Republica Moldova ar trebui să se ocupe de cu totul altceva: de pildă, de faptul că, de Paști, au revenit acasă mult mai puțini moldoveni, iar banii trimiși în țară sunt deja mult mai puțini. „Îşi susţin familiile rămase acasă, cu precădere părinţii, (dar) tot mai puţine familii investesc în Republica Moldova în case noi sau în alte direcţii”. Ca atare, arată Chifu, e nevoie urgentă de locuri de muncă și de forță de muncă calificată.

Clasa politică din România nu arată deloc bine, mai ales în zona opoziției, scrie Florin Ghețău în Suplimentul de cultură, publicație săptămânală. „PSD continua să domine scena politică. A făcut destule prostii, face în continuare, dar nimic nu clatină partidul lui Dragnea, care se înșurubează tot mai solid în județe”. În curând vor fi alegeri de primar la Craiova, după ce Olguța Vasilescu a optat pentru posturile de parlamentar și ministru. Cu siguranță, crede comentatorul, va câștiga omul PSD, pentru că opoziția nu știe în continuare ce vrea: vor veni cu candidați separați, când măsura corectă ar fi un candidat unic al opoziției, eventual selectat din societatea civilă, ceea ce ar fi un mesaj util și pentru restul țării. La liberali și la Uniunea Salvați România sunt programate curând congrese de alegeri. Sunt foarte importante, spune Ghețău. Dacă nu-și vor alege echipe puternice, care să învețe să colaboreze, viitoarele legislative vor găsi PSD „în­fipt adânc in teritoriu, cu resurse financiare la discreție”, deci „imbatabil”.

La conferinţa de presă de după summit-ul european de sâmbătă, dedicat condițiilor de ieșire a Marii Britanii din Uniune, președintele României, Klaus Iohannis, a făcut un gest banal, care a căpătat însă, în context, un sens simbolic: a dat puțin deoparte steagul Marii Britanii ca să poată ajunge la microfoanele jurnaliștilor. Imaginea a făcut înconjurul lumii, scrie Ion M. Ioniță în Adevărul, ba chiar ar fi devenit emblema summit-ului.

XS
SM
MD
LG