Linkuri accesibilitate

Emmanuel Macron este noul președinte al Franței


Emmanuel Macron

Potrivit primelor estimări Ipsos la închiderea urnelor de vot în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța, succesorul lui François Hollande la președinție este Emmanuel Macron. El a cîștigat cu o mare diferență, culegînd 65,5 din voturile exprimate, față de Marine Le Pen, lidera Frontului Național, cu numai 34,5. Peste 20 de milioane de francezi au votat pentru candidatul centrist și aproximativ unsprezece milioane pentru lidera partidului extremist. Circa 8% din buletine (peste 4 milioane) au fost voturi nule, albe.

Marine Le Pen și-a recunoscut încfrîngerea în fața susținătorilor ei adunați în Bois de Boulogne, apreciind că Frontul Național a devenit prima forță de opoziție din Franța și a făcut apel la alegătorii ei să voteze în continuare în alegerile parlamentare din vară, calficate drept „o oportunitate istorică” pentru partidul de extremă dreaptă, care intenționează să se reformeze.

Steffen Seibert, purtătorul de cuvînt al cancelarei germane Angela Merkel, a adresat pe Twitter, felicitări în franceză și în germană lui Emmanuel Macron: „Victoria Dvoastră este victoria pentru o Europă puternică și unită, pentru prietenia franco-germană”.

XS
SM
MD
LG