Linkuri accesibilitate

„Iranul a ales să rămână în comunitatea internațională” declară președintele Rohani după victoria în alegeri


Iran - rezultatele alegerilor prezidențiale, vineri 19 mai 2017

Iranul a ales să „rămână în comunitatea internațională”, a declarat președintele reales Hassan Rohani. În primul discurs după confirmarea victoriei sale, din primul tur al prezidențialelor, Rohani a mai spus că „victoria sa este victoria poporului iranian”. Potrivit ministrului iranian de interne, Rohani a primit 57% din voturi față de 38,5% pentru principalul său contracandidat, conservatorul Ebrahim Raisi.

Președintele Hassan Rouhani votează, vineri 19 mai, 2017
Președintele Hassan Rouhani votează, vineri 19 mai, 2017

În timpul primului mandat al lui Rohani, Iranul a semnat , în 2015, acordul cu principalele puteri ale lumii, prin care s-a angajat să-și limiteze programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Președintele american Donald Trump în Arabia Saudită, 20 mai 2017
Președintele american Donald Trump în Arabia Saudită, 20 mai 2017

Într-o primă reacție la victoria președintelui Hassan Rohani, secretarul de stat american Rex Tillerson a cerut Teheranului să-și „dezactiveze” rețeaua de teroriști și să pună capăt testării de rachete balistice. Iranul este acuzat de Statele Unite și monarhiile arabe de la Golful Persic că sprijină grupări "teroriste" și întreține violența în Orientul Mijlociu. Alături de Rusia, Iranul sprijină regimul președintelui Bashar al-Assad în Siria.

Tillerson se află în Arabia Saudită, unde îl însoțește pe președintele american Donald Trump.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG