Linkuri accesibilitate

Deschiderea festivalului „Cronograf”, un omagiu documentaristicii moldovenești


Deschiderea Festivalului „Cronograf”, ediția 2017
Deschiderea Festivalului „Cronograf”, ediția 2017

Astăzi, la centrul cultural ODEON a început Festivalul Internațional de Filme Documentare Cronograf care va dura până pe 31 mai. La ediția 14-a, cinefilii din Republica Moldova vor putea viziona peste 70 de filme din 30 de țări și vor avea parte de work-shop-uri despre arta de a face filme.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct

La Chișinău, tradițional, luna mai se încheie cu festivalul Cronograf, care aduce iubitorilor de cinema o suită de filme documentare din toate colțurile lumii.

După o campanie amplă de publicitate în care Cronograf este numit „ecranul unde realitatea devine artă”, cea de-a 14-a ediție a festivalului promite să adune un public pe care l-a fidelizat cu documentare de calitate.

Directorul festivalului Cronograf, Virgil Mărgineanu spune că de la bun început, au vrut să încurajeze cineaștii autohtoni și să pună Republica Moldova pe harta cinematografiei mondiale.

Virgil Mărgineanu
Virgil Mărgineanu

„Atunci când am pornit nu știam că vom ajunge așa departe… Faptul că cineaștii din afară vor să trimită filme și vor să vină în această Republică Moldova care este mică pe harta lumii este important. Făceam o statistică anul acesta, cele peste 700 de filme care au venit la Cronograf au venit din 82 de țări. Deci, 82 de țări știu de Chișinău, știu de Moldova, știu de festivalul Cronograf și trimit aicea filmele sale. E, dacă vreți, o carte de vizită, într-adevăr.”

Cronograf nu este doar despre filme, ci despre meseria de a face filme, explică organizatorii. Anul acesta în premieră a fost lansat proiectul „CRONOGRAF&Music” - o simbioză dintre film și muzică, care va avea loc sub cerul liber. Trupe tinere rock vor cânta de vineri până luni pe strada pietonală Eugen Doga. Ca să promoveze evenimentul, câțiva tineri cu cântat pe o scenă atașată la un camion, care se deplasa pe străzile Chișinăului.

Pe lângă asta, mai sunt master-class-uri și lecții publice despre arta cinematografică cu cineaști de peste hotare, la care sunt invitați toți doritorii. Proiecțiile au loc la centrul cultural Odeon din capitală, la fel ca și în alte locații din oraș, printre care strada pietonală, apartamentul deschis, Muzeul Național de Artă și teatrul Satiricus.

Cele mai bune filme vor fi premiate. Președintele juriului Secțiunii Principale este actorul moldovean Valeriu Andriuță, invitat în acest an la Festivalul de la Cannes. Secțiunea debutează cu „Un film mai puțin vesel, mai mult trist, poetic, sfătos”, realizat de Cornel Mihalache, despre un român care de teamă să nu moară și-a construit un cimitir.

Directoarea artistică a festivalului Cronograf, Leontina Vatamanu, spune că și-au pus în gând să spargă stereotipul că filmele documentare ar fi plictisitoare.

„Genericul din acest an a festivalului Cronograf este „Art & Life” – artă și viață. Ne-am axat cumva pe filmele unde veți regăsi personalități din domeniul artei, zbuciumul lor creativ, veți regăsi de asemenea subiecte de viață, sunt filme care urmăresc niște personaje absolut inedite și spectatorii noștri vor empatiza cu ei. Ceea ce vedem pe ecran nu sunt povești fictive, ci sunt întâmplări, fenomene și evenimente ce se întâmplă cu oameni reali, din realitatea pe care o trăim.”

Accesul este gratuit la filmele din secțiunile pentru tineri, la premiere, cât și la evenimentele din aer liber. Pentru celelalte pelicule intrarea este cu plată.

La Cronograf vor fi proiectate și câteva filme din seria „Pur și Simplu” a Europei Libere, la secțiunea producții locale. E vorba de reportajele „Satul de sub ape” și „Buncărul” semnate de Eugenia Pogor, și „O viață, trei țări, zece copii” de Alexandru Popescu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG