Linkuri accesibilitate

Reuters: cei cinci diplomați ruși expulzați din Moldova erau bănuiți că recrutau combatanți pentru separatiștii din estul Ucrainei


Ambasada rusă de la Chișinău
Ambasada rusă de la Chișinău

Agenția Reuters relatează că cei cinci diplomați ruși expulzați din Republica Moldova luna trecută erau bănuiți de serviciile speciale moldovene că recrutau combatanți pentru separatiștii sprijiniți de Moscova în estul Ucrainei.

Reuters citează o sursă anonimă din guvernul moldovean și surse diplomatice, spunând că diplomații ruși declarați persona non-grata pe 29 mai ar fi ofițeri sub acoperire ai agenției de informații militare a Rusiei, GRU. Ei ar fi recrutat combatanți din Găgăuzia, care erau trimiși pentru antrenamente într-o presupusă tabără în regiunea rusă Rostov, ajungând în cele din urmă în estul Ucrainei.

Reuters scrie că nu a putut verifica din surse independente aceste informații. Sursa din guvernul moldovean, care a vorbit în condiții de anonimitate din cauză că subiectul este sensibil, nu a putut spune câți combatanți ar fi fost recrutați de către diplomații ruși în Găgăuzia și pe ce căi.

Alte surse au spus că autoritățile moldovene ar fi acționat pe baza unor informații primite inițial de la Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU. O purtătoare de cuvânt a ministerului moldovean de externe a refuzat să comenteze pentru Reuters expulzarea diplomaților ruși, iar Ministerul Apărării din Rusia nu a răspuns solicitărilor să comenteze afirmațiile că ar fi agenți sub acoperire ai GRU.

XS
SM
MD
LG