Linkuri accesibilitate

La moartea fostului cancelar german Helmut Kohl (1930-2017)


Cancelarul Helmut Kohl printre est-germani, septembrie 1990
Cancelarul Helmut Kohl printre est-germani, septembrie 1990

Fostul cancelar al Germaniei Helmut Kohl, a murit la vârsta de 87 de ani, a anunțat partidul conservator pe care l-a condus, Uniunea Creștin-Democrată (CDU). Kohl a fost cancelarul Germaniei occidentale în anii 1982-1990, iar până în 1998 a condus Germania reunificată, devenind cancelarul cu cea mai îndelungată conducere după Otto von Bismarck. Kohl a jucat un rol cheie în unificarea Germaniei și în integrarea europeană a țărilor din fostul bloc comunist.

„Moartea lui Helmut mă întristează profund. Mentorul meu, prietenul meu, chintesența Europei – îi vom simți lipsa foarte, foarte mult”, a scris vineri pe Twitter președintele Comisiei Europene, fostul premier din Luxemburg Jean-Claude Juncker.

La moartea fostului cancelar german Helmut Kohl
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00

Fostul președinte american George H.W. Bush, care a cooperat îndeaproape cu Kohl la sfârșitul războiului rece și reunificarea Germaniei, a spus vineri că fostul cancelar a fost „un prieten adevărat al libertății”. „Helmut ura războiul – dar detesta totalitarismul încă și mai mult”, a spus într-o declarație de presă fostul președinte al Statelor Unite.

Mihail Gorbaciov și Helmut Kohl, la Arhîz, iulie 1990
Mihail Gorbaciov și Helmut Kohl, la Arhîz, iulie 1990

AP scrie că prieteniile strânse ale lui Kohl cu alți lideri mondiali, în frunte cu președintele francez Francois Mitterand, l-au ajutat să convingă atât aliații occidentali, cât și liderii unei Uniuni Sovietice în declin, că Germania unită, puternică, va fi în sfârșit capabilă să conviețuiască pașnic cu vecinii.

Helmut Kohl și Francois, la o ceremonie de comemorare a victimelor celui de Al Doilea Război Mondial, septembrie 1984
Helmut Kohl și Francois, la o ceremonie de comemorare a victimelor celui de Al Doilea Război Mondial, septembrie 1984

Fostul președinte american Bill Clinton a spus cândva despre Kohl că a fost „cel mai important om de stat european după al doilea război mondial”. Clinton a mai spus că Helmut Kohl a răspuns marilor întrebări ale timpului său „corect pentru Germania, corect pentru Europa, corect pentru Statele Unite, corect pentru viitorul lumii”.

Știrea morții lui Kohl a găsit-o pe urmașa lui, Angela Merkel, în drum spre Roma, unde urma să aibă sâmbătă o audiență la Papă. Purtătorul ei de cuvânt a exprimat întristarea ei profundă pentru moartea „marelui european”.

Helmut Kohl și liderul CDU, Angela Merkel, la a 10-a aniversare a reunificării Germaniei, septembrie 2000
Helmut Kohl și liderul CDU, Angela Merkel, la a 10-a aniversare a reunificării Germaniei, septembrie 2000

Moștenirea lui Kohl include moneda europeană unică, pentru care a făcut lobby intens înaintea introducerii ei în 1999, insistând cu un deceniu mai târziu, în plină criză financiară, că Germania nu are dreptul să nu ajute alte țări din zona euro, ca Grecia.

Reuters notează că în ciuda marilor realizări politice ale lui Kohl, viața lui a fost marcată de controverse și tragedii personale după ce a plecat de la putere în 1998.

În 2000 a fost forțat să demisioneze din funcția de președinte de onoare al CDU, partidul pe care l-a condus vreme de 25 de ani, după ce a recunoscut că formațiunea a primit cam 1 milion de dolari în donații ilegale, distribuite mai apoi unor organizații regionale fidele conducerii. Scandalul l-a transformat într-un paria în propriul partid, pentru multă vreme.

Helmut Kohl și soția sa Maike Kohl-Richter, aprilie 2016
Helmut Kohl și soția sa Maike Kohl-Richter, aprilie 2016

Angela Merkel, est-germana timidă pe care Kohl a propulsat-o spre politica de vârf, s-a întors împotriva lui în timpul scandalului donațiilor, pecetluindu-i alungarea din partid, iar relațiile dintre cei doi au rămas reci de atunci. Dar în 2012, la a 30-a aniversare a începutului primului mandat de cancelar al lui Kohl, Merkel a spus că europenii „sunt uniți în norocul lor comun” grație marelui ei înaintaș.

La un an după ce a fost abandonat de CDU, prima nevastă a lui Kohl, Hannelore, care suferea de o alergie extremă la lumină, s-a sinucis.

Helmut Kohl a murit în casa lui din Ludwigshafen, orașul său natal din sud-vestul Germaniei.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG