Linkuri accesibilitate

PSRM și schimbarea sistemului electoral


Igor Dodon: socialişti vor vota trecerea la sistemul electoral mixt cu respectarea unor recomandări de ordin juridic ale Comisiei de la Veneția.

După Partidul Democrat de guvernământ, președintele Igor Dodon a spus că și deputații fostului său Partid al Socialiștilor vor vota pentru adoptarea sistemul electoral mixt și că vor lua în calcul „obiecțiile cu caracter juridic” ale Comisiei de la Veneția. Comisia de la Veneția a criticat inițiativa în sine, spunând că presupune mai multe riscuri, iar Uniunea Europeană a spus că va urmări cu atenție reacția autorităților moldovene, de care va depinde și acordarea unui mare ajutor financiar. Dar atât democrații, cât și socialiștii vor să meargă înainte. Ce etape mai trebuie să parcurgă inițiativa lor și când poate deveni lege, s-a interesat Alla Ceapai.

Trecerea la sistemul mixt ar urma să fie adoptată în această sesiune parlamentară, adică până la finele lunii iulie, ne-au comunicat deputaţi democraţi şi socialişti. Înainte de a fi supus votului în lectura a doua proiectul va fi dezbătut public, urmând să fie luate în calcul amendamentele deputaţilor, propunerile societăţii civile, dar mai ales recomandările „tehnico-juridice” ale Comisiei de la Veneţia, inclusiv cele privind limpezirea criteriilor de trasare a circumscripțiilor electorale, ne-a spus deputatul democrat Sergiu Sârbu. El a precizat însă că delimitarea hotarelor viitoarelor circumscripţii va fi decisă după adoptarea legii:

„Nu putem să tergiversăm deoarece suntem limitaţi în timp. Trebuie să adoptăm legea cel târziu cu un an înainte de alegeri. Mai ales că avem multe alte proceduri tehnice după asta de realizat, legate de circumscriţii. De aceea sfârșitul lunii iulie este un termen limită după mine. Avem în jur de 20 de recomandări. Nu văd nici o problemă să reuşim. Important este să găsim o soluţie viabilă pentru toate. Avem încă cel puţin o lună de zile. Cred că reuşim.”

Președintele Igor Dodon a anunţat marții că i-a spus la o întrevedere ambasadorului Federaţiei Ruse, Farit Muhameştin, că deputaţii socialişti vor vota trecerea la sistemul electoral mixt, cu respectarea „unor” recomandări de ordin juridic ale Comisiei de la Veneția.

Consilierul prezidențial pe probleme juridice Maxim Lebedinschi ne-a spus că şeful statului s-ar putea opune promulgării legii dacă parlamentarii vor ignora recomandările „esențiale” ale Comisiei de la Veneţia, cum ar fi, bunăoară, cea privind modul de formare a circumscripțiilor. Pe de altă parte, președinția pare să nu fie de acord cu cel puţin una din obiecţiile Comisiei, cea privind numărul de alegători arondați la o secţie de votare. Proiectul de lege prevede majorarea numărului de la 3 la 5 mii de alegători per secţie. Comisia de la Veneţia recomandă micşorarea numărului şi nicidecum majorarea acestuia spunând că acest lucru ar putea cauza încă mai multe riscuri referitoare la gestionarea alegerilor şi va prelungi numărătoarea voturilor. Dar iată ce spune consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi:

„Nu ştiu dacă o asemenea recomandare este aplicabilă cetăţenilor noştri, fiindcă din ceea ce am văzut până acum, în scrutinele anterioare, oamenii, mai ales cei din diaspora se plângeau că nu le ajung buletine.”

Maxim Lebedinschi a respins şi obiecţia că inițiativa nu ar fi fost discutată pe larg cu forțele politice și societatea civilă din Moldova:

„Comisia a reflectat situaţia care era în luna mai când a venit delegaţia încoace. între timp am văzut că au fost făcute foarte multe dezbateri, inclusiv de Promo-Lex şi alte asociaţii obşteşti. Nu am mai avut proiecte atât de mediatizate şi dezbătute public.”

În mediul analiştilor se ia în calcul şi scenariul potrivit căruia PD ar putea în ultimul moment renunţa la reforma electorală pentru a evita înrăutăţirea relaţiilor cu partenerii occidentali, dar şi din dorinţa de a se distanţa de Partidul Socialiștilor. Sergiu Sârbu respinge însă un astfel de scenariu:

„Nu am auzit de un asemenea scenariu. Oficial poziţia PD este că noi vom lua în calcul opinia Comisiei de la Veneţia, vom tratat cu toată seriozitatea acele recomandări, vom depune eforturi maxime să implementăm toate recomandările tehnico-juridice şi să îmbunătățim proiectul pentru lectura a doua şi să-l votăm. Despre un alt scenariu eu nu am auzit.”

Deputatul socialist Vlad Bătrâncea ne-a confirmat şi el că reforma electorală urmează a fi votată către finele lunii iulie. Bătrîncea a evitat să ne spună dacă fracțiunea socialiștilor ia în calcul o eventuală manevră tactică a democraţilor:

„PSRM nu este dispus să renunţe la propria agendă doar pentru că aşa ar dori actori politici care nu doresc binele PSRM. Zvonuri în politică sunt foarte multe. Sunt informări şi dezinformări. PSRM are propria agendă consultată cu alegătorii, cu cetăţenii. Este prematur să facem concluzii aşa de colosale deoarece abia ieri a fost publicat avizul Comisiei de la Veneţia. Acolo este scris că până la urmă este dreptul suveran al ţării să decidă asupra legislaţiei. Sunt recomandări care încă trebuie examinate şi sunt propuneri tehnice care trebuie luate în calcul.”

Opinia critică a Comisiei de la Veneţia a fost salutată de mai multe partide din opoziţie care au cerut guvernării să renunțe la reforma electorală și au avertizat că, în caz contrar, Moldova riscă să ajungă într-o izolare, înrăutățindu-și relația cu partenerii occidentali.

Uniunea Europeană, prin vocea purtătorului de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă, a spus luni că împărtășește criticile Comisiei de la Veneția şi le-a cerut autoritățile Republicii Moldova să respecte recomandările Comisiei.

Acelaşi lucru este sugerat în avizul unei influente comisii din Parlamentul European care a aprobat înțelegerea privind ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova și condițiile acordării lui. De altfel, premierul Pavel Filip şi-a început azi vizita de două zile la Bruxelles unde ar urma să aibă întrevederii cu mai mulţi oficiali europeni.

XS
SM
MD
LG