Linkuri accesibilitate

Thomas Markert: „În această regiune un sistem electoral mixt duce către o influență crescută a importanței banilor în politică” (VIDEO)


Thomas Markert
Thomas Markert

Un interviu în exclusivitate cu secretarul Comisiei de la Veneția, acordat la Strasbourg corespondentei Europei Libere.

Thomas Markert: „Un sistem electoral mixt duce la o influență crescută a importanței banilor în politică”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00

Europa Liberă: Domnule Markert, opinia formulată de Comisia Veneția cu privire la schimbarea sistemului electoral a fost așteptată cu sufletul la gură atât la Chișinău cât și la Bruxelles.

Thomas Markert: „Principala concluzie a opiniei noastre este că nu este recomandabilă schimbarea sistemului electoral în acest moment, decât dacă îngrijorările exprimate de noi sunt rezolvate.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:03 0:00
Link direct

Europa Liberă: Una dintre acestea este că sistemul electoral mixt va favoriza oamenii bogați, după modelul Ucrainei.

Thomas Markert: „Cea mai importantă problemă de care vorbim în documentul publicat de Comisia Veneția spune că experiența ne arată că în această regiune un sistem electoral mixt duce către o influență crescută a importanței banilor în politică. Oamenii politici care au bani pot cumpăra, într-un fel sau altul voturi, și abia apoi să intre intr-un partid, în politică. Aceasta este o experiență pe care o avem cu Ucraina, care poate fi foarte relevantă pentru Moldova.

O altă chestiune importantă este aceea că schimbarea sistemului electoral nu este orice fel de schimbare, ci o transformare majoră cu consecințe pe termen lung asupra societății, și, ca atare, trebuie făcută doar după ce se ajunge la un consens al tuturor forțelor politice. Or, urmărind dezbaterile din Moldova am observat că un astfel de consens nu există. Este adevărat că există o majoritate solidă în parlament, dar trei dintre partidele parlamentare se opun acestui consens, ca și opoziția extraparlamentară. Or în Moldova opoziția extraparlamentară este extrem de importantă, pentru că alegerile prezidențiale au arătat că aceste forțe au o susținere puternică din partea populației.”

Europa Liberă: Cetățenii din Transnistria și diaspora moldovenească. O altă chestiune abordată în opinia formulată de Dvs.

Thomas Markert: „Da, este adevărat. Prima dintre ele este cea care le referă la delimitarea circumscripțiilor electorale. Legea lasă la latitudinea Comisiei Centrale Electorale determinarea circumscripțiilor electorale. Aceasta este o decizie importantă pentru că poate influența rezultatele alegerilor. De aceea ne temem că o astfel de prevedere va pune foarte multă presiune pe Comisia Centrală Electorală, politizând astfel acest organism care ar trebui să fie o instituție pur tehnică.

De aceea considerăm că, prin legislație, ar trebui să fie oferite detalii clare și un ghid cu privire la stabilirea circumscripțiilor electorale. Acest lucru se aplică mai ales în cazul circumscripțiilor electorale aflate în afara teritoriului controlat de guvernul Republicii Moldova, mai ales în Transnistria.

Este clar că deși mulți cetățeni din Transnistria au drept de vot, puțin dintre ei vor putea să voteze. De aceea, legislatorii ar trebui să ia o decizie, în ce măsură această regiune ar trebui să fie reprezentată în Parlament.

De asemenea, este clar că, moldovenii catre trăiesc în străinătate nu vor putea participa la scrutin în aceeași măsură ca cei care trăiesc în țară. De aceea, parlamentul trebuie să facă precizări, prin lege, Comisiei Electorale Centrale cu privire la acest aspect.”

Europa Liberă: Înțeleg că vă îngrijorează și nereprezentarea femeilor în parlament. Puteți explica de ce un sistem mixt nu favorizează alegerea femeilor?

Thomas Markert: „Da, de vreme ce femeile sunt și așa subreprezentate în Parlamentul moldovean, consideram ca introducerea acestui sistem mixt ar trebui sa ofere femeilor masuri care sa compenseze acest neajuns si să ofere femeilor prin legislatie prevederi care sa le ajute sa fie reprezentate in Parlament.

XS
SM
MD
LG