Linkuri accesibilitate

Mii de localnici și oaspeți de peste hotare au marcat a 22-a aniversare a masacrului de la Srebrenica din 11 iulie 1995


Mii de localnici și oaspeți de peste hotare au marcat a 22-a aniversare a masacrului de la Srebrenica din 11 iulie 1995, când 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși de trupele sîrbilor bosniaci.

Rămășițele a încă 71 dintre victime au fost înhumate marți în cadrul unui serviciu religios la memorialul de la Potocari, altături de celelalte 6.500 de victime identificate deja și îngropate acolo.

Masacrul a avut loc după ce trupele sîrbilor bosniaci au cucerit Srebrenica în iulie 1995, în războiul bosniac din 1992-1995, și a fost considerat cel mai teribil act de genocid în Europa după al doilea război mondial.

Srebrenica fusese declarată în 1995 zonă sigură sub jurisdicția ONU, dar era apărată de un contingent olandez de meținere a păcii de dimensiuni foarte mici, incapabil să protejeze miile de civili care se adăposteau acolo.

Coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Federica Mogherini și comisarul european pentru extindere Johannes Hahn au dat publicității în 11 iulie o declarație în care se spune că „valorile atît de dramatic încălcate acum 22 de ani - respectul pentru demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea - stau acum la baza angajamentului Uniunii Europene față de Bosnia-Herțegovina și cetățenii ei în drumul acestei țări spre integrarea europeană.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG