Linkuri accesibilitate

Anna Elzbieta Fotyga: „Deputații europeni sunt foarte îngrijorați de evoluțiile din Moldova după ultimele alegeri prezidențiale” (VIDEO)


Anna Elizbieta Fotyga
Anna Elizbieta Fotyga

Despre surprizele provocate de Moldova partenerilor europeni cu deputata conservatoare poloneza Anna Elizbieta Fotyga.

Acordarea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro, asupra căruia Parlamentul European și-a dat acordul cu o serie de condiționări fără precedent, este pusă sub un mare semn de întrebare, după adoptarea la Chișinău a trecerii la sistemul electoral mixt. „Comisia Europeana va analiza legea de trecere la sistemul mixt votată la Chișinău și poate decide suspendarea ajutorului macrofinanciar în integralitatea lui”, a declarat pentru Europa Libera eurodeputatul social-democrat român, Sorin Moisa, reamintind că una dintre condițiile acordării banilor este așa numita „precondiție de democrație”, care cere, printre altele, respectarea opiniei Comisiei Veneția cu privire la schimbarea sistemului electoral.

În Parlamentul European mișcarea Chișinăului a fost o surpriză de proporții. Nimeni nu se aștepta la o astfel de decizie și, ca atare, nu lua în calcul posibilitatea înghețării finanțării, după cum rezultă dintr-un interviu acordat cu câteva zile în urmă de eurodeputata conservatoare poloneză Ana Elzbieta Fotyga (Conservatorii și Reformiștii Europeni-ECR).

Anna Elzbieta Fotyga: „Deputații europeni sunt foarte îngrijorați de evoluțiile din Moldova”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:57 0:00

Europa Liberă: Doamnă Fotyga, de ce a fost atât de important pentru Parlamentul European să includă în Acordul de Asistență Macrofinanciară adoptat la începutul lunii, la Strasbourg, condiționarea banilor de respectarea opiniei Comisiei Veneția referitoare la reforma electorală?

Anna Elzbieta Fotyga: „Deputații europeni care sunt interesați de afacerile internaționale ale UE, mai ales de cele cu statele membre ale Parteneriatului Estic, mai ales cele ca Moldova, care

Influența Federației Ruse este din ce în ce mai mare...

au deja statut de stat asociat, sunt foarte îngrijorați cu privire la evoluțiile lucrurilor din Moldova dupa ultimele alegeri prezidențiale. Credem că influența Federației Ruse este din ce în ce mai mare aici. Credem că pluralismul în aceste țări este extrem de important. M-am întâlnit înaintea votului din Parlament cu foarte mulți politicieni moldoveni, excluzand oligarhii.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:43 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ați refuzat să îl primiți pe dl Plahotniuc…

Anna Elzbieta Fotyga: „Da, dar permiteți-mi să termin propoziția începută mai devreme. Am avut recent o întrevedere cu comisarul european pentru vecinătate, dl Hahn, și i-am comunicat că eu cred că UE trebuie să explice Moldovei linile roșii ale parteneriatului nostru. După părerea mea, direcția în care merg

Noi, UE, ar fi trebuit să ne asumăm și să spunem clar că nu putem oferi sprijin financiar Moldovei în orice condiții...

schimbările în Moldova este extrem de îngrijorătoare! Prin aceste schimbări influența Rusiei în Moldova se întărește. De aceea, condiționarea ajutoarelor bănești este foarte importantă.

Nu cred însă că un organism extern de experți, cum este Comisia Veneția, ar fi trebuit să facă precizări de natură politică pentru Moldova. Noi, UE, ar fi trebuit să ne asumăm și să spunem clar că nu putem oferi sprijin financiar Moldovei în orice condiții, indiferent de evoluțiile din țară. ”

Europa Liberă: Credeți de aceea s-a dorit schimbarea sistemului electoral, pentru creșterea influenței Rusiei?

Anna Elzbieta Fotyga: „Cred că în primul rând s-a dorit eliminarea opoziției. Sunt îngrijorată și de monopolul asupra mass media. Echipa mea și cu mine am monitorizat mass media care îi aparține domnului Plahotniuc și am observat că nu există o diviziune clară între discursul pro-rus, prezența dlui Dodon pe televiziuni și, să spunem, cei care se declară pro-europeni, reprezentați de dl Plahotniuc. Partidele pro-europene trebuie să se consolideze, să aibă mai multă putere și influență pentru a fi factori de promovare a valorilor pro-vestice, pro-europene.”

Europa Liberă: Ați refuzat să îl întâlniți pe Dl Plahotniuc care v-a cerut, ca și alți politicieni din elita moldovenească, o întrevedere. De ce?

Anna Elzbieta Fotyga: „Sunt politician de o viață și întotdeauna am avut o poziție publică împotriva oligarhilor. Deși în Polonia, țara mea, nu sunt oligarhi, există oameni extrem de influenți. Și cu astfel de oameni eu am refuzat să mă întâlnesc și în Polonia. Cred că ar trebui să existe o graniță foarte clară între politică și afacerile monopoliste, mai ales. De aceea, am refuzat să îl întâlnesc pe dl Plahotniuc. De aceea am refuzat să mă întâlnesc și cu dl Ivanishvili. Pe vremea când era premier al Georgiei am avut întrevederi publice, diverse intâlniri de lucru, dar nu i-am acordat niciodată o întrevedere privată. În Europa de est, sitstemul orligarhic este foarte periculos și complicat si, de aceea, trebuie să fim foarte atenți.”

Europa Liberă: Ce le răspundeți criticilor care spun că, aplicând aceste condiții, UE practic intervine în afacerile interne ale Moldovei?

Anna Elzbieta Fotyga: „Adevărul este că trebuie să condiționăm relațiile noastre politice, mai ales când acestea se bazează mult si pe sprijin financiar. Este o chestiune de responsabilitate față de plătitorii de taxe, căci din bugetul public se dau aceste ajutoare financiare. Știți, eu, de fapt, nu sunt de părerea colegilor mei mai radicali, deși cred că o țară are dreptul de acționa în mod suveran, și poate, ca atare, adopta inclusiv schimbări ale sistemului electoral.

Cu toate acestea, există reguli pe care, noi, ca europeni cu traditie democratică, trebuie să le facem cunoscute, ca sfaturi, colegilor din Moldova. Este ceea ce am făcut și eu pe parcursul

Nu ne dorim dărâmarea guvernului moldovean, sau să tăiem finanțarea europeană...

întrevederilor mele cu premierul și ministrul de afaceri externe din Moldova. Sigur, Chișinăul ia ce decizii dorește, noi nu vom tăia ajutorul financiar. Vedeți, când spunem condiționare, sună radical sau strict. Dar nu este chiar așa. Nu ne dorim dărâmarea guvernului moldovean, sau să tăiem finanțarea europeană.

Doar ne dorim ca Moldova să ia în considerație o parte dintre sfaturile noastre, mai ales pentru faptul că dezechilibrele din Moldova reprezintă o amenințare foarte mare pentru țară.”

XS
SM
MD
LG