Linkuri accesibilitate

Fostul ambasador al Ucrainei la ONU a depus mărturie în procesul împotriva lui Viktor Ianukovici


Iuri Serheev

Un diplomat ucrainian la pensie, Iuri Serheev, care a fost ambasadorul Kievului la ONU între 2007 și 2015, a depus astăzi mărturie în procesul intentat de autoritățile ucrainene fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici. Diplomatul a vorbit despre situaţia din lunile februarie și martie 2014, când Moscova a trimis militari fără însemne militare în peninsula Crimeea pentru a prelua controlul asupra regiunii ucrainene.

Fostul ambasador a spus că Rusia a încercat să îl folosească pe Ianukovici pentru a-și justifica anexarea ilegală a Crimeii. „Scrisoarea lui Ianukovici către Vladimir Putin datată cu 1 martie 2014 a fost ultima încercare a Rusiei de a justifica în fața comunității internaționale anexarea Crimeii, spunând că „președintele legal al Ucrainei” a cerut intervenția Moscovei pentru a asigura ordinea și securitatea rușilor de la baza navală rusească din Crimeea.

Serheev a amintit și de ședința consiliului de securitate ONU din 27 martie când cu un vot de 100 la 11 împotrivă și 58 de abțineri s-a votat că referendumul organizat de Moscova în Crimeea anexată „nu a avut validitate” și comunitatea internațională nu a recunoscut „nici o schimbare a statutului peninsulei Crimeea”.

Reamintim că la data scrisorii, Ianukovici se afla deja în Federația Rusă, fugind de teama consecințelor după ce a ordonat înăbușirea protestelor pro-europene de la Kiev. Ianukovici nu participă la proces, considerându-l „politic” și el este reprezentat de un avocat din oficiu.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG