Linkuri accesibilitate

BOR: între homofobie și ipocrizie


Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se întrunește astăzi și mâine pentru discuta acuzațiile aduse unor ierarhi, printre care și episcopul Corneliu Bârlădeanu. Pentru prima dată în istora ultimilor o sută de ani, un episcop ar putea fi exclus din Biserică.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct

Mai mulți preoți l-au acuzat sub protecția anonimatului pe Patriarhul Daniel că îi cunoaște pe homosexualii din Biserica Ortodoxă și că nu face nimic pentru a-i da afară. Diferite mărturisiri făcute la televiziuni sau pe site-uri sugerează nemulțumirea unei facțiuni extremist-conservatoare împotriva unei grupări ceva mai progresiste, în fruntea căreia s-ar afla chiar Patriarhul.

Pe acest fond de revoltă mocnită, sunt judecați prelații acuzați de diferite abuzuri, iar Patriarhul Daniel și-a cerut public iertare cu „multă durere în suflet” pentru „tulburarea” produsă de acuzațiile aduse public unor clerici pentru abateri de la morala creștină.

Astfel, după cum a lăsat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei să se înțeleagă, urmează excluderea din Biserică a episcopului de Huși. Ar fi pentru prima dată în istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române când ar fi caterisit un înalt prelat. Este vorba despre Corneliu Bârlădeanu, care a depus pe 12 iunie o plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) Iași prin care le-a spus procurorilor că arhimandritul Catedralei Episcopale Huşi, Cristi Sebastian Jitaru, şi consilierii lui (Mihail Răzvan Bumbu şi Gheorghe Damian) l-au șantajat cu o filmare de 15 minute alături de un fost elev al Seminarului Teologic Huși, în prezent preot într-o comună din județul Vaslui. Doi dintre preoții care îl șantajau pe episcop i-au cerut 50.000 de euro pentru a tăcea, iar arhimandritul a pretins funcția de vicar. Episcopul Corneliu a fost dotat de procurori cu tehnică de ascultare și după întâlnirea cu preoții șantajiști, cei trei au fost arestați preventiv.

Odată cu pornirea anchetei, casele celor care au încercat să-l șantajeze au fost perchiziționate, iar în computerele lor au fost găsite pare-se mai multe filmări compromițătoare cu episcopul Corneliu al Hușilor. Din cea făcută public, însă, fețele protagoniștilor nu se văd prea bine, iar Episcopul a spus că filmul e trucat. Pe de altă parte, dacă procurorii nu au început o anchetă împotriva lui, s-ar putea trage concluzia că partenerii săi n-ar fi fost minori, deși potrivit anchetelor de presă toți i-ar fi fost elevi la Seminarul Teologic din Huși.

De la Mitropolia Moldovei și apoi de la Patriarhie, Episcopul Corneliu ar fi fost sfătuit să se retragă din funcție și să se stabilească la o mănăstire, pentru a nu fi exclus cu totul din Biserică. Înaltul prelat a refuzat această soluție, prin care imaginea Bisericii Ortodoxe Române ar fi fost cruțată de continuarea scandalului, iar episcopul însuși ar fi avut posibilitatea să se reculeagă în liniște, departe de lumea agitată. Corneliu Bârlădeanu a preferat calea mai complicată, prin care încearcă să scape. În orice caz, dacă ar fi fost filmat cu o femeie, probabil că n-ar fi existat nicio știre, fiindcă nu pare să i se reproșeze neapărat că a încălcat jurământul castității pe care îl depun toți călugării, ci faptul că preferă bărbații.

Este cunoscută în genere homofobia bisericilor ortodoxe și cu atât mai mult extremismul preoților români, care au pus umărul la strângerea semnăturilor pentru modificarea Constituției, în așa fel încât familia să fie definită explicit ca o uniune dintr-o femeie și un bărbat. Miza acestei acțiuni este ca niciodată în viitor să nu poată fi adoptată o lege care să permită căsătoria persoanelor de același sex.

XS
SM
MD
LG