Cazul fostului președinte al Georgiei și fost guvernator al Odesei, Mihail Saakașvili continuă să țină agenda știrilor în regiune. In iulie, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko i-a retras cetățenia , pe care o obținuse pentru a devein guvernator al Odesei, renunțînd la cetățenia georgiana – a țării sale natale. Mikail Saakașvili contestă decizia președintelui de la Kiev și spune că ea ar fi motivată politic. La weekend, Saakașvili a forțat intrarea în Ucraina și se află acum la Lvov, afirmând că va contesta în instanță decizia președintelui Poroșenko pe care o consideră ilegală.
Corespondentul Europai Libere, Rob Coalson, a stat de vorbă despre situația apatrizilor, situație în care se pare că se află și fostul președinte georgian, cu expertul în drept internațional Mark Ellis, director executiv la „International Bar Association”, pe care l-a întrebat mai întâi dacă există vreun argument valabil în ceea ce afirmă Mihail Saakașvili ?
Mark Ellis: În general legislația internațională limitează circumstanțele în care un individ poate fi privat de cetățenia sa. Pornind de aici, întrebarea se pune dacă există niște excepții, de la acest drept fundamental. Și există, în general o excepție importantă dacă cetățenia a fost obținută prin fraudă sau prin declarație falsă, atunci, da, un stat are dreptul să ridice cetățenia unui individ. Și chiar dacă statul face asta, trebuie să fie făcut în baza unor principii de proporționalitate și nu poate fi pur și simplu retrasă. Cam așa arată cadrul legal internațional referitor la cetățeni și naționalitate.
Europa Liberă: Acesta ar fi punctul de vedere pe care îl invocă președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. El susține că Saakașvili și-a obținut cetățenia ucraineana fără să declare că în Georgia exista un dosar penal împotriva lui .
Mark Ellis: Asta, potrivit legii pare să fie corect, pentru că problema cetățeniei a fost mereu văzută ca o chestiune ce ține de suveranitatea unui stat, si dacă un stat decide să ridice o cetățenie, atunci o poate face. Dar legislația internațională e puțin mai complicată. Guvernul ucrainean se folosește de excepția la lege, și suține că a existat o declarație falsă sau o fraudă în momentul când a fost înaintată cererea de cetățeniei. Asta este o pozitie legală din punct de vedere internațional, dar există limitări.
Se vorbește, cum spuneam, despre principiul proporționalității, adică, trebuie luată în seamă și cântărită greutatea faptei comisie față de greutatea suspendării unei cetățenii. Si aici cred că guvernul ucrainean ar putea avea probleme. Pentru că, se știa peste tot în lume, că Georgia făcuse o cerere de extrădare pentru Saakașvili- cerere care inițial a fost respinsă de Kiev. Toată presa internațională scrisese despre acuzațiile împotriva lui Saakașvili și cu toate astea i s-a acordat cetățenia Ucrainei. Așa că, dacă atunci guvernul ucrainean avea anumite îndoieli în ceea ce îl priveste pe Saakașvili, de ce nu le-a prezentat atunci ?! Acesta ar putea fi un contra argument față de argumentul invocat de guvernul ucrainean.
Europa Liberă: Dacă justiția ucraineană suține poziția guvernului, are Saakașvili vreo șansă să atace această decizie?
Mark Ellis: Este un punct interesant, dacă justiția ucraineană va menține decizia guvernului, pentru că, în Constituția Ucrainei sunt deja înglobate anumite restricții impuse de legislația internațională referitoare la cetățenie și cel căruia i se neaga dreptul la cetățenie are dreptul la o justitie dreaptă și nepărtinitoare și să fie reprezentat în instanță. Asta, până una, alta, nu s-a întîmplat. Intâi trebuie să fie un proces în Ucraina unde Saakașvili are dreptul să își apere punctul de vedere și să fie reprezentat de un avocat, si apoi, el se poate adresa instanțelor internaționale și eu cred că așa se va întâmpla. Dar întâi trebuie să existe o hotarire a justitiei ucrainene.
Europa Liberă: Presupunind că Saakașvili rămâne fără cetățenia ucraineană și nu o mai are nici pe cea georgiană, ar putea fi extrădat în Georgia?
Mark Ellis: Depinde de ce este acuzat Saakașvili, dacă există o învinuire globală. Este posibil să fie extrădat într-o țară care a avut de suferit în urma acțiunilor sale? Nu este foarte simplu să îl trimiți înapoi într-o țară al cărui cetățean el nu mai este. Trebuie găsită o bază legală serioasă pentru asta. Nu spun că nu poate fi găsită, nu spun că este imposibil, dar este mult mai greu.
Un interviu cu expertul în drept international Mark Ellis, realizat de corespondentul Europei Libere, Rob Coalson.