Linkuri accesibilitate

Afacerile lui Paul Manafort în fosta Uniune Sovietică și ancheta despre implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane


Paul Manafort în cursul campaniei electorale a președintelui Trump
Paul Manafort în cursul campaniei electorale a președintelui Trump

Legislația americană cere ca o persoană oficială care câștigă bani în afara țării să se înscrie drept „agent străin”, ceea ce Manafort a făcut numai în iunie anul acesta

Recent, CNN și Wall Street Journal relatau că Paul Manafort, fostul director de campanie a lui Donald Trump, era urmărit de autoritățile federale, în baza unor mandate judecătoreșt emise în secret, încă din 2014. Și că urmărirea ar fi continuat multe luni după ce Manafort a fost obligat să părăsească echipa de campanie a lui Trump, iar acesta devenise deja președinte al Statelor Unite.

Manafort este în atenția procurorului special Robert Muller care pare să-și extindă din ce în ce mai multa ancheta în presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale din America, din 2016.

În presă se speculează acum că Manafort, dacă este pus oficial sub acuzare, el ar putea începe să colaboreze cu autoritățile și să aducă ancheta mult mai aproape de Casa Albă. Ar putea fi acuzat de spălare de bani sau evaziune fiscală, în special pentru câștigurle impresionante realizate în fosta Uniune Sovietică, începând cu Ucraina.

În 2005, Manafort și asociații săi au deschis un birou la Kiev după care mai bine de zece ani au fost consultanții „Partidului Regiunilor”, partidul fostului președinte Victor Ianukovici, înlăturat de la conducerea țării de protestele din „Maidan”, din 2014.

Manafort a fost recrutat de oligarhul ucrainean Rinat Ahmatov, „bancherul” partdiului lui Ianukovici. Într-un interviu cu cotidianul „The Guardian” în 2007, Manafort constata: „Imaginea lui Ianukovici se îmbunătățește, anii în opoziție îi fac bine”. În 2010, Ianukovici a cîștigat președinția.

În aprilie anul trecut, Manafort declara într-un alt interviu: „Rolul meu în administrația aceea a fost să aduc Ucraina mai aproape de Europa și am reușit”.

În 2013, Ucraina se număra printre țările care urmau să semneze un Acord de Asociere cu UE la summitul din Noiembrie de la Vilnius. Oferta a fost respinsă în ultimul moment de Parlament și președintele Ianukovici. La sfărșitul lui noiembrie au început protestele de la Kiev, din Piața Centrală, care l-au forțat pe președintele Ianukovici să plece de la putere și să se refugieze în Rusia, în februarie 2014.

Revenind la Paul Manafort, fostul consilier al președintelui ucrainean, dar și al actualului președinte american, Donald Trump: Manafort și-a extins afacerile și în Rusia, a început o colaborare cu oligarhii Dimitri Firtaș și Oleg Deripaska, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Nu se știe când, dacă, s-a încheiat colaborarea lui Manafort cu Deripaska, dar săptămâna trecută, cotidianul „Washington Post” relata că în lunile când a condus campania electorală a lui Trump, s-ar fi oferit „sa-l informeze în privat” pe Deripaska despre mersul alegerilor.

Afacerile lui Manafort în Ucraina sunt complicate pe plan financiar: după plecarea lui Ianukovici, s-au descoperit hârtii care documentau că „Partidul Regiunilor” îi plătise lui Manafort, între 2007 si 2012, aproape 13 milioanne de dolari, bani despre care nu se știa. Între timp, Procuratura ucraineană a declarat că plățile nu aveau nimic ilegal.

Numai că plățile au continuat și 1,2 milioane de dolari au ajuns în conturile firmei lui Manafort din Statele Unite, prin firme înscrise în Belize, relatează AP. Autoritățile americane cercetează acum cu atenție veniturile lui Paul Manafort. Un purtător de cuvânt al lui Manafort atrăgea atenția că nu este nimic ilegal în a câștiga bani în afara țării din consultanță politică. Problema este însă că legislația americană cere în astfel de cazuri ca persoana respectivă să se înscrie drept „agent străin”, ceea ce Manafort a făcut numai în iunie anul acesta. În perioada campaniei electorale americane, afacerile sale în fosta Uniunea Sovietică nu erau înregistrate ca atare.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG