Linkuri accesibilitate

CEDO a condamnat Rusia pentru limitarea libertății de exprese în cazul ziarului Novaya Gazeta


Mormântul marinarilor de pe submarinul "Kursk"

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că Rusia trebuie să plătească compensații financiare ziarului Novaya Gazeta pentru că i-a limitat libertatea de expresie în legătură cu articolele despre scufundarea submarinului Kursk, în anul 2000. Curtea a decis că Rusia trebuie să plătească 3.388 de euro ziarului și 2170 de euro jurnalistei Elena Milașina și să plătească și cheltuielile de judecată.

Cazul a fost adus în fata instanței europene in 2005, după ce instanța rusească hotărâse că ziarul si jurnalista trebuie să plătească daune pentru că au provocat prejudicii de imagine expertului juridic al ministerului apărării, Viktor Kalughin. Instanţa europeană a decis că judecata a fost părtinitoare și că a încălcat drepturile democratice ale libertății de expresie.

Autoritățile ruse au susţinut după scufundarea submarinului că toţi marinarii au murit imediat, după ce la bordul vasului a avut loc o explozie, dar scafandrii britanici și norvegieni au găsit 24 de cadavre într-un compartiment al navei și o notă a căpitanului submarinului cu numele a 23 de marinari, care, în momentul în care a fost scrisă nota, erau în viață. La data tragediei, Kremlinul a refuzat ajutorul oferit de marina britanică și cea norvegiană.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG